Så lätt är det att dricka på systemet

UPPDATERAD. Vad händer om man står på Systembolaget med en öppnad spritflaska och dricker? Typ ingenting, visar STHLM Panda i sitt nya klipp.


På tisdagen skrev Nyheter24 om 14-åringen som klädde ut sig till en tant och lyckades handla alkohol på Systembolaget. Men dålig koll på kundernas ålder verkar inte vara deras enda problem.

STHLM Panda passade lägligt på att testa vad som händer om man kliver in på systemet med en öppnad vinflaska och dricker helt ogenerat.

– Vi trodde att vi skulle bli utslängda direkt och att vakterna höll koll i butiken, men vi kunde stå länge och högljutt framför både vakter och personal innan någon kom fram och sa till. Många av kunderna verkade låtsas som att de inte såg vad vi höll på med dessutom, säger Olle Öberg från STHLM Panda till Nyheter24.

"Hade kunnat öppna flaskor på riktigt"

De var dock inte vin och sprit i flaskorna utan vanligt vatten. Men det visste inte de som tittade på.

– När vi sedan berättade för personalen att vi hade haft med oss flaskor fyllda med vatten så fick vi höra att de hade haft svårt att tro sina ögon när de såg oss stå och dricka så öppet. En vakt vi pratade med berättade också att det förekommer att personer ibland tjuvdricker i butiken men att det då oftast handlar om någon med tydliga alkoholproblem som tar en öl bakom en hylla, säger Öberg och fortsätter:

– När vi lämnade butiken med flera vin- och spritflaskor sa vi bara att det var vatten i flaskorna. Om vi hade velat hade vi enkelt kunnat öppna några flaskor på riktigt och sedan tagit med oss dessa och hävdat att det bara var vatten.

Systembolaget håller inte med

Systembolaget själva håller inte alls med om att det skulle vara så enkelt att dricka inne i deras butiker. Presschefen Lennart Agén säger att STHLM Panda varit inne i flera olika butiker och blivit upptäckta direkt.

– Vi hade koll på vad de hade i flaskorna och bad dem att lämna butikerna, säger han till Nyheter24.

Det ser ju fortfarande ut som att de står inne i butikerna och dricker?

– Ja, så är det ju men vår personal sa till dem att lämna butikerna direkt, säger Agén och fortsätter:

– Det som dem efterspeglar att vi inte agerade överhuvudtaget kring det hela utan mest stod och tittade vad de sysslade med, det stämmer inte överhuvudtaget.

Agén säger också att det händer "väldigt sällan" att någon kund faktiskt dricker inne i butiken.

STHLM Panda håller dock inte med om att de skulle ha blivit tillsagda direkt.

– Det är klart att Systembolaget måste dementera klippet men jag tycker det syns ganska tydligt att vi inte blev tillsagda. Vi över en halvtimme råmaterial från butiken där vi står öppet och dricker och planerar att lägga upp detta, säger Olle Öberg från STHLM PANDA om Systembolagets förklaring.

Se klippet här:


/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde Systembolaget se över sina rutiner?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Järfälla: Polisen rapporterar om brand

Bohlin om kritiken: "Fick okej att höra av mig"

Ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) slår ifrån sig kritiken som riktats mot honom i samband med att en kvinna avskedades från Energimyndigheten, rapporterar SR:s Ekot.

"Europa för beroende av krut från Kina"

Vapenproduktionen i Europa är alldeles för beroende av krutråvaror som nitrocellulosa från Kina, enligt Saabs vd Micael Johansson. Det utgör en risk för Europas säkerhet.

Ärkefienderna dämpade efter attack i Iran

Såväl Iran som Israel ligger fortfarande lågt kring fredagens förmodat israeliska attack mot mål i Iran. Det tolkas som en signal om att ärkefienderna tycks vara redo att förhindra en eskalering till ett storkrig i Mellanöstern – åtminstone för tillfället.

En del av Børsens vägg har rasat

En bit av en vägg i byggnaden Børsen i Köpenhamn har rasat, uppger Jakob Vedsted Andersen vid räddningstjänsten på en pressträff. Det var väntat, säger han.

Fritidshusmarknaden lyfter - kan komma bakslag

1 timme sedan
Förhoppningar om räntesänkningar har även fått fritidshusmarknaden att vakna till liv. Fler objekt har sålts och priserna har stigit den senaste tiden.