Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nytt Facebooklarm sprider skräck bland hundägare

Enligt en Facebookpost har två hundar dött av råttgift.
1 av 4

Enligt en Facebookpost har två hundar dött av råttgift.

Montage

Frågan är om varningen stämmer. Hos polisen har ingen anmälan kommit in.
2 av 4

Frågan är om varningen stämmer. Hos polisen har ingen anmälan kommit in.

Ap

Golfklubben har inte lagt ut gift och har heller inte hört talas om att hundar ska ha dött.
3 av 4

Golfklubben har inte lagt ut gift och har heller inte hört talas om att hundar ska ha dött.

TT NYHETSBYRÅN

Varningen.
4 av 4

Varningen.

Nyheter | 17/07/2014 12:14

En Facebookvarning som uppger att någon förgiftat hundar i södra Stockholm sprids nu. Men mycket lite tyder på att det stämmer.

STOCKHOLM. "Någon har lagt ut råttgift runt Ågesta – golfklubb o omgivningar. Två hundar har hittills dött." 

Så börjar den varning som nu florerar på Facebook och har delats över två tusen gånger bland på ett par dagar. 

Men efter att ha talat med polis, veterinär och golfklubb verkar det finnas lite som tyder på att händelsen faktiskt inträffat. 

"Vi har inte lagt ut råttgift"

– Vi har inte lagt ut något råttgift kring vår golfklubb och inte heller hört om hundar som ska ha blivit sjuka, berättar Åsa Mossmyr, receptionist och shopkeeper på Ågesta Golfklubb, där driftschefen blev förvånad när han hörde talas varningen.

Personen vars uppdatering fick stor spridning känner inte själv till om händelsen skett, hon har bara delat vidare det någon annan har skrivit. 

– Jag ville bara dela med mig av en annan tjejs status, och de hade blivit något fel så det gick inte dela den på vanligt sätt, då kopierade jag den i stället då jag har vänner som bor i Stockholm.

Personen som först av allt varnade för giftet berättar för Nyheter24 att hon hörde talas om händelsen genom andra. 

– Ägarna varnade en före detta granne som varnade mig i sin tur, säger hon. 

"Ingen anmälan till Polisen"

Men när Nyheter24 ringer djurkliniken dit hundarna ska ha tagits har man inte fått in några fall av förgiftning den senaste tiden. 

Polisens specialutredningar för djur i Söderort menar att hundägare i Ågesta inte behöver oroa sig för att deras djur ska bli förgiftade.  

– Nej, Hundägare behöver inte vara oroliga för att någon lägger ut råttgift i Ågesta. Det finns inga indikationer på att det som beskrivs i varningen har skett, säger polisen Katarina Eriksson–Sandberg till Nyheter24 och tillägger:

– Vi har generellt sett dåliga erfarenheter av den här typen av Facebookvarningar då de har visat sig förut att de inte stämmer. Innan personer delar råder vi att man skaffar lite mer fakta.