Hans video gör succé: "Var stolt svensk men exkludera ingen"

- 25/10/2014, 18:39 -
"Det finns ju uppenbarligen ett jättestort behov i Sverige av att prata om det här."

"Det finns ju uppenbarligen ett jättestort behov i Sverige av att prata om det här."

Facebook

Björn Favela Ödman berättar på sin Facebook om varför han är stolt svensk. Nu hejas han på utav tusentals.

– Det är fortfarande så, Sverige, att det som hände efter valet fortfarande är aktuellt. Det är fortfarande så att vi måste enas hela tiden. Det är fortfarande så att massa människor kanske inte känner sig svenska men de har ett bevis på att de är svenska. Det kallas medborgarskap. 

Så säger Björn Favela Ödman i ett inlägg på sin Facebook som nu gillats av nästan 10 000 personer på ett dygn. 

Han fortsätter: 

– Ser man ett värde i att kalla sig svensk då ska man göra det, och vara stolt över sin flagga och sin kultur. Men det finns ingen motsättning för så här ser Sverige ut nu, säger Ödman och visar upp flera nationers flaggor på sin jacka. 

"Hänger inte folk med varandra?"

När Nyheter24 når Ödman är han lite konfunderad över uppståndelsen: 

– Jag är lite förvånad att folk tycker det är så stor grej. Herregud hänger inte folk med varandra? Det finns ju uppenbarligen ett jättestort behov i Sverige av att prata om det här.

Han har också fått en del nya vänförfrågningar. 

– De som lagt till mig är människor som Sverigedemokraterna skulle kategorisera som invandrare. Kanske tycker man det är skönt att någon som kan betraktas som svenne säger det här. 

"Viktigt att prata på vårt sätt"

– Vi måste våga snacka om prylar som är lite läskiga och vi måste kunna prata om det på vårt sätt. Skitsamma om det inte alltid blir helt rätt. Akademiker kan ägna sig åt att problematisera hur man diskuterar. 

Ödmans budskap är tydligt:

Om folk vill vara stolt svensk låt dem vara det. Det finns inget rasistiskt i tre kronor på armen, svenska flaggan eller nationalsången. Vi ska använda dessa hela tiden så att inte SD får äganderätt. Var stolt svensk men exkludera ingen.