Fredag 28 Jan
Stockholm

"Reinfeldt utförsäkrade fel svensk och sabbade min ekonomi"

Del 1.
1 av 4
Del 1. Foto:
Läs även del 2.
2 av 4
Läs även del 2. Foto:
Del 3 publiceras under torsdagen.
3 av 4
Del 3 publiceras under torsdagen. Foto:
Del 4 publiceras under torsdagen.
4 av 4
Del 4 publiceras under torsdagen. Foto:

DEL 1. I dag inleder Nyheter24 artikelserien "Nätkrigarna", där vi kommer titta närmare på den "Sverigevänliga" nätmiljön. I del ett pratar vi med en man som lever mitt i den.

Kommentera (8)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Han ringer till redaktionen nästan varje dag. Han vill diskutera publiceringar – och han har aldrig fel. Det är det alltid andra som har. Allra mest fel har Fredrik Reinfeldt. Det är den före detta statsministerns fel att han, vi kan kalla honom för "Lars", själv har utförsäkrats flera gånger. Lars är fast besluten att göra något åt det, och han är tydlig med varför.

– För att Reinfeldt utförsäkrade fel svensk och sabbade min ekonomi, säger han under ett av sina samtal till redaktionen.

Mm.

– Jag lever ju på tvåtusen i dag, som förtidspensionär. Tvåtusen. Jag lever alltså på en lägre nivå än en asylsökande i dag.

Det är den svenska invandringspolitiken som satt honom i den situationen han nu är i, menar Lars. Och det gör honom förbannad – så arg att det i princip är nästintill omöjligt att diskutera med honom. Inte för att han inte vill dock, det vill han göra. Det Lars inte vill göra är att lyssna. Allra helst vill han prata om hur många invandrare som faktiskt kommer till Sverige. 

Något som han menar att vi i media, politiker och andra antingen inte vill prata om eller bara rakt ut ljuger om. Eftersom att det är utgångspunkten är det svårt att få till en diskussion.

Men det är inte bara det. Han är rädd för media av flera anledningar. Han är helt säker på att vi vet vem han är – att han är registrerad på något sätt. Det gör att vi har svårt att förstå varandra. Och vi vet inte vem han är. När han skickar mejl gör han det förvisso under ett namn som skulle kunna vara hans eget, men det är ett så vanligt namn att det inte går att kolla upp. Hans mejl är så långa att alla hans uträkningar inte får plats. I stället ser det ut så här:


Däremot vet vi vem han är på internet. Lars bloggar och twittrar. I perioder gör han det oerhört intensivt. Men hans beteende faller inte in under det som vi ofta kallar för näthat.

– Näthat, det är till exempel någon som skriver att de önskar att någon ska dö. När någon kanske skriver att Jimmie Åkesson ska dö. Det är näthat, det håller inte jag på med.

Vem har skrivit det?

– Nä, men det finns folk som håller på och tramsar. "Jag önskar att den och den och den personen ska dö". De är ju näthatarna, eller hur? Jag når aldrig så långt.

Han är mer energisk, och oförstående. Han presenterar sina siffror. Långa, långa sammanställningar av siffror som han menar bevisar hans tes. Men han vill inte ställa upp på en intervju och diskutera dem.

– Agendan är ju redan bestämd.

Vilken är agendan?

– Vi betalar 40 miljarder för att vara med i Europa. För det så håller vi på att avreglera regler med invandringen. Det är en agenda.

Mm.

– Jag är klar nu. Jag är klar till år 2020.

Du har sagt det säkert tio gånger till mig men jag förstår inte.

– Det enda ni kan göra är att kalla mig för rasist, fascist, nazist. Det är det enda ni kan göra.

Jag vet inte ens vem du är, jag har inte kallat dig för rasist en enda gång.

– Dina kollegor gör det.

Jag lovar att det är ingen på våran redaktion som skrivit att du är rasist för det är ingen som vet vem du är.

– Jo, ni vet mycket väl vem jag är.

Nej.

– Jo.

Nej.

– Du har ju sett mina mejl eller hur?

Ja, men dina mejl. Du är ju någon som sitter bakom en skärm. Vi har ingen aning, det är därför vi säger att vi vill intervjua dig.

– Jag tjänar inte på att gå ut offentligt och ha en debatt.

Men du behöver inte gå ut offentligt. Vi kan göra det anonymt.

– Den nivån jag ligger på, det är ett par tusen i Sverige som fattar det.

Vi kan göra det anonymt.

– Men varför det? Jag har ingenting att tjäna på det. Agendan är spikad sedan 1975 och det viker man inte ett tum på, det som ni kallar mångkulturellt samhälle det skapades 1975 i riksdagen av Carl XVI Gustaf.

Mm?

– Exakt. Det var första gången vi hör den i riksdagssalen, 1975. Och 40 år senare då går det ju jäkligt bra, 40 år senare.

Han är inte ensam – långt ifrån. Det är ganska få som lägger ner samma mängd av tid, eller tar sig tid att ringa in, men det är många som delar samma verklighetsuppfattning. De är övertygade om att "vi", vilket i sig är en svårdefinierad blandning av media, politiker och vanliga människor, bestämt sig för att dölja "sanningen".

Vissa är mer konspiratoriska än andra. En del fördomar stämmer – vissa av nätkrigarna tror att det hela styrs av hemliga grupper och sällskap. Om man kollar närmare på argumentationen som Lars för ovan om hur "mångkultur infördes" hamnar man snart på rasistiska sajter. Men det är långt ifrån alla som är det.

Många anser bara att de inte informerats. De ser hur invandringen till Sverige ökar på grund av en allt mer ostabil omvärld, och de förstår inte varför så många ska komma till Sverige. De ser hur resten av Europa inte agerar på samma sätt och tycker att alla som ifrågasätter svensk flyktingpolitik blir utmålade som rasister.

När vi försöker prata med Lars slutar det alltid på samma sätt. Vi kör fast, helt enkelt.

Man kommer ingenstans med dig. Det är ju bara ett ekorrhjul det här.

– Ja, exakt. För att ni inte vill förstå varför folk sympatiserar.

Du vill ju inte prata, du vill ju bara gå i ditt ekorrhjul. Prata i stället, våga gå utanför din box. 

Därefter är det slut på vårt samtal – för den här gången.

Det är därför de skapar sina egna flöden, världar och kanaler. Som Lars, som själv skapar bloggar och annat. Men det är inte där den största delen av kommunikationen sker, få hittar till de "sanningssägare" som inte arbetar på några av de etablerade hatsajterna.

I stället använder de sig av redan etablerade kanaler – där man har stor möjlighet att anpassa vad man egentligen vill ta del av. Något som vi alla gör, på ett eller annat sätt. Våra flöden i sociala medier visar vilka vi är.

Kommentera (8)
Kopiera länk
Dela