Livet utan internet, skräcken!
1 av 5
Livet utan internet, skräcken! - Foto: All Over Press
Snart kan internet bli långsammare. Som på 90-talet. Yay.
2 av 5
Snart kan internet bli långsammare. Som på 90-talet. Yay. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
En amerikansk "server-farm", ett sätt att avbelasta Internet.
3 av 5
En amerikansk "server-farm", ett sätt att avbelasta Internet. - Foto: Ap
Optisk fiber som används för bredbandsöverföring.
4 av 5
Optisk fiber som används för bredbandsöverföring. - Foto: Svenska Dagbladet
5 av 5
- Foto: TT NYHETSBYRÅN

Forskare: Internet kan rasa inom åtta år

Vad skulle vi göra utan nätet?


Kablarna och fiberoptiken som skickar information till våra datorer och mobiler kan nå sin gräns inom åtta år, vilket skulle kunna hota hela internet. Forskare menar att vi är på väg mot en kapacitetsgräns, där internet inte längre kommer hänga med i utvecklingen.

BILDKÄLLA

Bara de senaste tio åren har internets hastighet ökat 50 gånger. Experter inom olika områden ska samlas den 11 maj i London för att försöka hitta en lösning.

– Vi närmar oss brytpunkten i forskningslabbet när det inte går att få in mer data i en enskild fiberoptik. Intensiteten kan jämföras med att stå rakt framför solen, säger Andrew Ellis, professor och en av initiativtagarna till mötet till Daily Mail.

BILDKÄLLA

Dyrare och kortare avbrott

Men det finns lösningar. En lösning är att internetleverantörer uppdaterar sina kablar, vilket skulle kunna leda till dubbla priset för konsumenten. Ett annat alternativ är att ha korta avbrott eller långsammare uppkoppling.

BILDKÄLLA

Det finns också en lösning där information lagras i stora "server-farms", byggnader fyllda med server-nätverk, istället för att skicka iväg informationen. Men enligt Ellis kan inte kablarna hantera mer data.

BILDKÄLLA

Elbilar eller Internet

Ellis varnar också för att all internetanvändning, drar enorma mängder energi, mer än flygindustrin. I framtiden kan vi tvingas välja vad vi ska lägga elen på, elbilar eller internet. Men forskaren Andrew Lord, ser inte lika allvarligt på problemet, utan tror att forskare kommer hitta en lösning i tid.

/
Hot
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!