Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nej, ett fackeltåg mot rasism ska inte hållas vid Ikea i Västerås

Eventet som sprids är med största sannolikhet en bluff.
1 av 6

Eventet som sprids är med största sannolikhet en bluff.

Facebook / TT

Sprids på Facebook.
2 av 6

Sprids på Facebook.

Facebook

Nu är eventet borta.
3 av 6

Nu är eventet borta.

Facebook

Polisen känner inte till det.
4 av 6

Polisen känner inte till det.

KRUGER'S / Peter Kruger / TT

På Twitter rasar flera.
5 av 6

På Twitter rasar flera.

Twitter

Nu stoppar Ikea i Västerås försäljningen av knivar.
6 av 6

Nu stoppar Ikea i Västerås försäljningen av knivar.

TT NYHETSBYRÅN

Nyheter | 12/08/2015 10:49

Väldigt lite pekar på att eventet som sprids snabbt kommer att äga rum.

De hemska knivdåden på Ikea i Västerås har chockat Sverige. En mor och en son är döda och två personer har anhållits för dådet. Fallet ligger i rättsväsendets och våldsmonopolets händer, men som vanligt i dessa tider faller domar till höger och vänster på nätet. Där pågår såväl utredning som rättegång och informationskrig. Sanningar etableras, människor vilseleds.

Under tisdagen startades ett event som gjorde gällande att ett fackeltåg mot rasism skulle äga rum i Västerås på torsdag. Från Ica Maxi till Ikea skulle man gå för att manifestera. "Det är i denna stund ytterst viktigt att vi fokuserar på rätt saker och tar avstånd från rasismen och splittringen i samhället", stod att läsa i beskrivningen.

Eventet fick stor spridning, men under tisdagskvällen togs det bort. Informationen om det sprids emellertid fortfarande på Facebook och Twitter, bland annat från Facebooksidan "Krossa åsiktskorridoren". En sida som verkar sympatisera med Sverigedemokraterna och där rasism och främlingsfientlighet är vanligt förekommande i kommentarsfälten.


Deras inlägg om fackeltåget har i skrivande stund över 11 000 delningar och 31 000 likes. Under inlägget har kommentaren "Sverige är så skevt, därför det är bebott av 87% idioter som röstar fram att landet skall styras av galningar. Sen finns det ju en uppsjö av tiggande znattargenare, och muslimer som vill tillbaka till stenåldern. Summan blir Absurdistan" fått över 1 000 likes.

Mer än 800 likes har en kommentar som lyder: "Ut med fanskapen!!! Utvisning o så kan dem avtjäna sitt straff i sitt land!! Det e väl inte mer än rätt dem har för fan mördat två oskyldiga människor" fått.

På Twitter såg och ser reaktionerna ungefär sett ut så här:


Men något står inte rätt till. Det är väldigt mycket som tyder på att fackeltåget mot rasism aldrig planerades på riktigt, och att den som skapade eventet gjorde det med andra syften än att faktiskt genomföra det.

Eventet har plockats bort från Facebook. Det finns ingenstans och den enda informationen som står att läsa om det återfinns i sociala medier, på bloggar och diverse hatsajter.

Men alla har inte gått på vad som ser ut som en stor bluff. På Twitter finns flera som tror det är ett trollkonto som ligger bakom det. Det spekuleras i varför, om det är personer med en främlingsfientlig agenda som skapat eventet för att kasta bensin på den redan brinnande elden i en polariserad debatt.

Även kontot som skapade eventet under namnet John Lexell verkar vara borta. Och känns för övrigt namnet John Lexell bekant? Jo, kontot delar namn med personen som nämns i första raden i Magnus Ugglas låt "Jånni Balle", som enligt flera skrevs för att ge ett långfinger till dåtidens komiker som var lite uppe i sig själva.

"Jag heter egentligen John Lexell, tills jag äntrar scen iförd laggårdsställ, svär och snusar, petar busar, stolt tar fram min bult och blir Jånni Balle, mannen som är kult"

"Han är ett svin som står lågt i kurs, för han säger sånt ingen annan törs, När nån frågar hur jag vågar skita ut sån lort, ja då gömmer jag mitt alter ego fort."

Inte heller polisen känner till fackeltåget. Sammankomster likt dessa kräver tillstånd, och någon sådan ansökan har inte inkommit. Victoria Holmgren, pressekreterare för Polisområde Västmanland, känner till eventet.

– Vi har inte fått in någon ansökan, men om det är så att det faktiskt planeras något så behöver vi få tag på den personen. De behöver göra en tillståndsansökan, säger hon till Nyheter24.

Polisens tillståndsenhet i Västerås, dit ansökningar om offentliga sammankomster skickas, kan också bekräfta att det inte kommit in någon ansökan.

– Nej, det har det inte, säger Maria Rundström som arbetar med tillstånd.

Rundström känner till eventet men inte vill kommentera ytterligare.

Det verkar alltså återigen röra sig om ett fall av disinformation, något vi sett exempel på tidigare – senast i samband med Swefilmers stängning och frisläppandet av Hagamannen.

Nyheter24 har vid flera tillfällen skrivit om helt falska uppgifter som sprids i sociala medier. Precis som tidigare så vill vi uppmana till lugn och kritiskt tänkande innan delning.

Många verkar skita i vad informationen kommer ifrån, så länge det står på internet är det sant.

"Det var faktiskt Jånni Balle som sa, Ja jag lovar det är sant, det var inte jag, Jag kan inte alls rå för, det Jånni gör, För gå, Jånni gå, Jånni gå, Jånni gå, gå, gå, gå, Jånni gå... Jånni går sin egen väg"