Nu blir det snart åldersgräns på sociala medier.
1 av 4
Nu blir det snart åldersgräns på sociala medier. - Foto: tt bild
Inom två år kommer lagen börja gälla.
2 av 4
Inom två år kommer lagen börja gälla.
3 av 4
- Foto: tt bild
Per Bolund
4 av 4
Per Bolund - Foto: tt bild

OMG! Nu blir det åldersgräns på Snapchat och Instagram

Nu vill politikerna hindra ungdomar från att kommunicera med sina vänner – och snart blir lagen verklighet.


Att använda Snapchat eller Instagram är en självklar del av många ungdomars vardag. Men nu vill politikerna sätta stopp för det. Det är nu klart att det införs en åldersgräns för att använda sociala medier som Snapchat, Instagram, och Facebook i Sverige.

Bildkälla

Det skulle göra att många ungdomar tvingas fråga föräldrarna om lov innan man skickar den roliga snapen, lägger upp dagens lunch på Instagram eller kommenterar ett kul klipp på fejjan.

– Om vi ser tydligt att det behövs en justering av lagstiftningen så är vi beredda att gå vidare med det, säger konsumentminister Per Bolund (mp) till SVT.

Anledningen är nya regler från EU, som kräver åldersgräns på sociala medier, något som Nyheter24 tidigare skrivit om.

– Den förordning som man tagit på EU-nivå säger att det ska vara en 16-årsgräns med möjlighet att gå ner till 13-årsgräns. Det är en bindande förordning så nånstans där kommer det svenska regelverket att hamna, säger Bolund till SVT.

Åldersgränsen kommer alltså att bli 16 eller 13 år, och inom två år ska åldersgränsen vara en del av svensk lagstiftning.

Borde det vara åldersgräns på sociala medier? Rösta här!

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är det här en bra idé?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Malmö: Polisen rapporterar om misshandel

Något lägre vinst för Tele2

Mobiloperatören Tele2 redovisar ett rörelseresultat på 1 250 miljoner kronor för det första kvartalet 2024. Det kan jämföras med vinsten på 1 264 miljoner kronor motsvarande period föregående år.

Swedbank ser räntesänkningar från maj

Efter en tålmodig väntan börjar Riksbanken sänka styrräntan i maj. Från sommaren ses en gradvis återhämtning av ekonomin, skriver Swedbank i sin konjunkturrapport.

Minskad orderingång för ABB

Den svensk-schweiziska automationskoncernen ABB redovisar ett rörelseresultat på 1 217 miljoner dollar för det första kvartalet 2024.

Tusentals evakueras efter vulkanutbrott

Ett vulkanutbrott i Indonesiens norra övärld har fått myndigheter att utfärda en tsunamivarning, evakuera byar och stänga en internationell flygplats.

Källor: Israel avbröt planer på Iranattacker

Israel uppges vid flera tillfällen de senaste dagarna ha förberett att sjösätta attacker som svar på Irans storskaliga anfall förra helgen. Men av olika skäl har man valt att inte gå vidare med planerna, enligt källuppgifter i flera amerikanska och israeliska medier.