Alyson delar stark berättelse – gjorde abort efter fyra månader

- 25/10/2016, 19:00 -
Alyson var tvungen att fatta ett hemskt beslut. För att kunna överleva.
1 av 3

Alyson var tvungen att fatta ett hemskt beslut. För att kunna överleva.

Facebook / TT

Hon hade sex barn sedan tidigare inräknat hennes mans barn.
2 av 3

Hon hade sex barn sedan tidigare inräknat hennes mans barn.

Facebook

Hon vill nu varna folk från att rösta på Donald Trump.
3 av 3

Hon vill nu varna folk från att rösta på Donald Trump.

Facebook

Alyson var lyckligt gravid – tills hon var tvungen att fatta ett beslut för att rädda sitt liv när hon fick hemska beskedet.

Abort som sker sent under graviditeten har varit på tapeter den senaste tiden. Särskilt inom det amerikanska presidentvalet där Republikanernas presidentkandidat Donald Trump beskrev det som att "du kan ta en bebis och rycka loss den ur livmodern den nionde månaden" och att kvinnor som genomgår abort ska straffas.

Efter hans uttalande har många chockerats av hans okunskap. En så kallad "sen abort" görs efter 20 veckor, eller fem månader, och är ofta en fruktansvärd upplevelse för den bärande kvinnan. Oftast måste den göras till följd av hälsoorsaker.

Även i Sverige har bland annat Sverigedemokraterna lagt fram förslag som gör det svårare med abort. Även Kristna Värdepartiet har skrivit ett debattinlägg där abort borde vara förbjudet även vid våldtäkt.

En som varit med om en sen abort är Alyson Draper och i ett Facebook-inlägg delar hon med sig av sina hjärtskärande erfarenheter som hon beskriver som "den värsta stunden i mitt liv".

Alyson och hennes man hade kämpat länge för att bli gravida tillsammans. De hade sex barn från tidigare äktenskap, men ville ha ett så kallat "kärleksbarn" tillsammans.

Facebook

När de till slut lyckades med att bli gravida, när Alyson var 40, var de lyckligast på jorden när de fick veta att det handlade om tvillingar. Tills de fick hemska nyheter.

En av tvillingarna dog under graviditeten och den andre fick diagnosen ryggmärgsbråck, som är en defekt som uppstår då ryggmärg, hjärna och nerver inte blir fullständigt slutet. Bebisens hjärna växte utanför huvudet i det här fallet, skriver brittiska Metro.

Det fanns ingen chans att rädda bebisen och Alysons egna liv stod på spel. Trots det var beslutet att genomföra en abort riktigt svårt. Eftersom hon ville finnas där för sina sex barn var hon tvungen att genomföra den tuffa operationen.

Facebook. Alyson tillsammans med ett av sina barn.

Efter aborten gick Alyson PTSD och fick leva med ett smärtsamt och jobbigt beslut. Därför vill hon nu att ingen ska rösta på en kandidat som gör det svårare för kvinnor att ens överleva en livsfarlig graviditet i USA.

Här kan du läsa hela hennes starka Facebook-inlägg:


Läs också om en kvinna som dog för att läkaren vägrade göra abort – eller om en kvinna som vägrade göra abort trots att hennes farbror var pappa till barnet.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du hört en liknande berättelse?