Facebook kommer med ny funktion.
Facebook kommer med ny funktion - prenumerationsavgift för Facebookgrupper - Foto: Facebook/TT

Nya beslutet: Då måste du börja betala för Facebook

Är du medlem i en Facebookgrupp? Då kanske du snart måste betala en prenumerationsavgift för att få fortsätta vara medlem.


Internetjätten Facebook har lagt till en ny funktion som tillåter gruppadministratörer att ta en månadsavgift för av medlemmar. Detta gör att du snart kanske måste betala för att vara med i en facebookgrupp. 

Facebooks nya funktion kallas prenumerationsgrupper och kommer till en början att vara tillgänglig för ett mindre antal grupper, rapporterar The Sun.

Dessa grupper kommer att kunna debitera sina användare för sitt medlemskap, detta genom att ta betalt en månadsavgift som ligger rullande för dig som medlem. 

Om testet som nu görs på ett antal grupper blir framgångsrikt kan det i framtiden innebära att alla som driver en Facebookgrupp kan använda sig av den nya funktionen. 

Nya funktionen prenumerationsgrupper

Alex Deve som arbetar på Facebook förklarar att de fått in flera förfrågningar från olika gruppadministratörer att de letar efter sätt att tjäna pengar på sina grupper, detta för att kunna öka engagemanget och fortsätta sitt arbete i grupperna. Och detta påstås Facebook nu ha löst genom sin nya tjänst prenumerationsgrupper som öppnar för månadsbetalningar direkt via Facebook. 

De olika prenumerationsavgifterna varierar idag från 4,99 dollar till 29,99 dollar varje månad, vilket motsvarar cirka 45 till 265 kronor.

Läs också om Facebooks nya tillägg som kom i våras – nu kommer du att kunna dejta med din Facebook-profil.

En av grupperna som är med under testperioden är Subscription Groups som drivs av Sarah Mueller. Hon driver för närvarande en grupp som heter Declutter My Home, som "inspirerar och motiverar" människor att städa upp sina hus eller lägenheter. Enligt Facebook kostar ddet 14,99 dollar per månad att vara med i gruppen.

Facebook säger att det inte tar någon del av intäkterna från gruppadministratörerna under den testperiod.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Skulle du betala för att vara med i en facebookgrupp?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Trevande optimism i Qatar – men mycket kvarstår

Polisen rapporterar om trafikolycka, Skövde

"Vid koprsningen Ekängsvägen - Majorsgatan är det en fotgängare som blir påkörd av en bilist.", skriver polisen på sin hemsida.

Narkotikaförsäljning jämförs med serviceyrke

Försäkringskassan återkräver nästan 900 000 kronor från en man som fått sjukpenning samtidigt som han sålt narkotika. I sitt beslut jämför Försäkringskassan narkotikaförsäljningen med ett serviceyrke, rapporterar P4 Kalmar.

Oppositionen: Brist på förslag här och nu

Miljöpartiet och Centerpartiet tycker att regeringens energiproposition ekar tom på förslag här och nu. Vi och industrin vill ha ett mål nu för 2030 och för 2035. Det är nu vi behöver omställningen, det är nu vi behöver den förnybara energin, säger MP:s språkrör Daniel Helldén.

Ja till omstridd säkerhetslag i Hongkong

Hongkongs parlament har röstat ja till en ny hård säkerhetslag, som ska ge regimen ännu större möjligheter att slå till mot politiskt missnöje.

Costcos brakförlust – så mycket gick de back 2023

Costco Wholesale etablerade sig i Sverige 2022 och fler varuhus är redan på gång. Men hur gick det egentligen för den amerikanska butiksjätten under deras första år i Sverige?