Lördag 8 Maj
Stockholm

"Ditt musklick - deras propaganda"

Viktor Adolfsson.
Viktor Adolfsson. Foto:

Nyheter24:s Viktor Adolfsson om flockbeteende på Facebook och varför det är rent ut sagt en fara för samhället.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Viktor Adolfsson

Viktor Adolfsson är reporter på Nyheter24 med fokus på politik och internet. På torsdagar skriver han kolumn. 

Följ honom på twitter @viktorado.

Över 95 000 människor "gillar" Facebookgruppen "Vi stödjer polisen i Husby - stoppa vansinnet nu". Flera av dem är även vänner till mig på det sociala mediet.

Samtidigt är det en grupp som delar sverigedemokratiska statusuppdateringar och bilder samtidigt som de länkar till rasistiska hatsajter som Fria Tider. Och då tänker jag inte ens nämna alla vidriga kommentarer som lämnats i gruppen där folk vill utdöma allt från nackskott till Breiviks återkomst.

Flockbeteendet på Facebook har vi sett ett oräkneligt antal gånger förut. Det är så jäkla lätt att bara klicka på "gilla" på ett budskap man tycker låter vettigt. Men det händer allt för ofta att det döljer sig ett annat budskap bakom orden - eller att en grupp där administratören själv lägger till medlemmar senare byter namn när de blivit tillräckligt många.

Att ge polisen sitt stöd är givetvis ett fullt legitimt ställningstagande, för många ett mycket bra sådant. Men vad är det man försöker bevisa genom att så här lättvindigt klicka "gilla" och sprida vidare gruppen? Wow, vilken demokratikämpe du är som stödjer våra myndigheter till skillnad från ett fåtal personer som kastat sten.

Det spelar naturligtvis ingen som helst roll för samhället om du och 94 000 till gillat en Facebookgrupp, oavsett budskap. Det stoppade inte gatuvåldet. Det stoppade inte rasismen. Det stoppade inte "censuren" av Kalle Anka.

Men - och det är ett stort jävla men:

Ditt musklick blir till gruppens propaganda. Deras möjlighet att sprida åsikter, konspirationsteorier, propaganda och politiska budskap (oavsett färg) blir på bara några timmar hur stor som helst. Helt plötsligt kan de nå ut till ännu en person - och potentiellt sett alla dennes vänner.

Kanske är det så att mina vänner och bekanta som gillat gruppen sympatiserar med Sverigedemokraterna och är trogna läsare av Fria Tider. Men förhoppningsvis är det inte så. I så fall får ni gärna gå ur gruppen - och åtminstone läsa gruppens beskrivning innan ni "gillar" något nästa gång.

Kommentera
Kopiera länk
Dela