Fredag 14 Maj
Stockholm

Kändisar måste sluta näthata och ta ansvar för debattklimatet

När makthavare går över gränsen, eller indirekt lägger upp bollen för andra att göra det, kan det få riktigt obehagliga konsekvenser, skriver Nyheter24:s Christian Ploog.
När makthavare går över gränsen, eller indirekt lägger upp bollen för andra att göra det, kan det få riktigt obehagliga konsekvenser, skriver Nyheter24:s Christian Ploog. Foto: Tom Jerry Boman/Nyheter24

Vi måste ställa högre krav på våra makthavare och kändisar när de skriver saker i sociala medier, tycker Nyheter24:s Christian Ploog.

Kommentera (11)
Kopiera länk
Dela
Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

I över en vecka har Nyheter24 granskat vad kändisar, opinionsbildare och makthavare skriver i sociala medier. Det har handlat om personer med stora plattformar och många följare som direkt eller indirekt uppmuntrar till näthat.

Vi har ställt oss frågan vad de egentligen har för ansvar. Får de starta snöbollar och sparka neråt hur mycket de vill utan att någon griper in?

Vi har sett exempel på folkkära komiker som jämför riksdagsmän med Josef Fritzl, som vill ropa "hora" efter mediekvinnor, eller som hänger ut en helt vanlig person inför tiotusentals följare.

Men vi har också sett exempel på riksdagsmän som använder ord som "batikhäxa" och som kallar meningsmotståndare för resterna av ett dött foster. Eller ledarskribenter som kallar toppolitiker för "direkt stötande".

När makthavare går över gränsen, eller indirekt lägger upp bollen för andra att göra det, kan det få riktigt obehagliga konsekvenser. Vi har under den här granskningen ställt kändisar och makthavare till svars för vad de faktiskt skriver.

Som vanligt har många haft åsikter om våra artiklar. Man har tyckt att vissa av exemplen vi tagit upp inte har varit tillräckligt grova. Problemet är att man då inte räknar med vad inläggen och tweetsen kan få för konsekvenser, och vad den förhatliga hatsvansen kan göra med dem.

Allt handlar om vad man sätter för ton i debatten, och om vilket debattklimat vi i slutändan vill ha.

Att debattklimatet blir allt hårdare råder det nämligen inga tvivel om. Internetforskaren Elza Dunkels tror att konsekvenserna av det i förlängningen kan bli att folk drar sig undan, och att vi får en värld på nätet där färre vågar säga vad de tycker.

Ett sätt att inte hamna där är att få de kändisar som näthatar att sluta och i stället ta ansvar för debattklimatet.

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (11)
Kopiera länk
Dela