Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
354
reaktioner idag

Jo, dina åsikter är tillåtna – problemet är att de är fruktansvärt korkade

Paolo Roberto skriver på Instagram att vissa åsikter inte är tillåtna. Nyheter24:s Teodor Stig-Matz förklarar varför han har fel.

Teodor Stig-Matz skriver till de som tycker att man inte får säga vad man vill.

Teodor Stig-Matz.

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Hej Paolo Roberto och alla andra som någon gång yttrat orden "Bara vissa åsikter tillåts" eller "Vissa saker får man inte säga längre".

Jo, det får ni. Ni sitter nämligen inte i fängelse just nu. Detta märker ni lätt genom saker som avsaknaden av galler på era fönster och det faktum att ni inte behöver bli rädda om ni tappar tvålen i duschen.

Det är bra att det är så. Bortsett från det som faller inom ramen för hets mot folkgrupp och olaga hot ska man nämligen få säga vad man vill i det här landet.

Det ni inte riktigt verkar förstå är skillnaden på "inte tillåts" och "få kritik på grund av de extremt korkade/rasistiska/sexistiska sakerna jag säger". Det första hör hemma i diktaturer, det andra uppstår när människor med en hjärna tvingas lyssna på er dumma skit.

Ni använder ofta argumentet om att bara vissa åsikter tillåts för att förklara fenomen som Sverigedemokraterna och Donald Trump. Beviset för att detta är fel är ganska enkelt: Sverigedemokraterna och Donald Trump. Om bara vissa åsikter varit tillåtna hade dessa nämligen inte fått utrycka sina vidriga åsikter i media. Och om de inte fått utrycka sina vidriga åsikter hade de inte funnits.

Och visst, man kan argumentera för att de fascistiska strömningarna i samhället kommer från en känsla av att man inte får säga vad man vill. Men ska vi verkligen respektera den känslan? Ska vi inte säga till när någon säger rasistiska saker? Ska vi hålla käften? Då är det ju våra åsikter som inte tillåts.

---

Förra veckan kommenterade Teodor Stig-Matz det amerikanska presidentvalet. Den artikeln kan ni läsa här.


Håller du med?

Mer:

Tack för den, era korkade amerikaner