Nyheter24:s Saara Olsson testade Natural Cycles i ett halvår
I sex månader använde Nyheter24:s Saara Olsson preventivmedelsappen Natural Cycles - Foto: Privat/TT/Shutterstock

Jag testade Natural Cycles i sex månader – så här slutade det

Nyheter24:s Saara Olsson bestämde sig för att testa preventivmedelsappen Natural Cycles i sex månader. Hur fungerar det? Hur gick det? Var det bra? Läs om hennes upplevelser här.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Du kanske har hört vänner, familj, kollegor eller influencers prata om preventivmedelsappen Natural Cycles och vet vad det är? Om du inte vet vad det är så ska jag förklara. 

Det man gör är att man mäter sin basaltemperatur varje morgon med en extra känslig termometer. Sedan lägger man in värdena i appen, som sedan berättar för en om man är fertil. Gröna dagar betyder att man kan ha oskyddat sex utan att bli gravid och om dagen är röd ska man använda kondom. Vill du läsa mer om appen kan du göra det här

Det har funnits personer som är en aning skeptiska till appen, så jag bestämde mig för att själv använda Natural Cycles i ett halvår. Innan det hade jag använt mig av både p-piller och p-plåster men inget av det har passat mig. 

Det tog faktiskt ett tag för att komma in i rutinen att varje morgon komma ihåg att man ska ta tempen och även för de gröna dagarna att trilla in. Vilket inte är så konstigt. Efter några veckor började de komma och ja, glad blev man. 

Efter några veckor började de gröna dagarna komma.

Det visade sig också att det inte alls var så svårt att ta tempen varje morgon. Något jag dock inte riktigt kunde släppa i början var oron över att bli gravid. 

Efter ungefär två månader av mitt användande så rapporterades det om att Södersjukhuset i Stockholm hade anmält appen till Läkemedelsverket. Det efter att de upptäckt 37 fall av oönskade graviditeter bland kvinnor som har använt appen – inom loppet av bara fyra månader. Här kan du läsa mer om anmälningarna.

Jag ska inte ljuga, om nojan över att bli gravid redan fanns, så minskade den inte. Men det var inget jag tog åt mig av väldigt mycket, eftersom det hittills hade fungerat för mig. 

När det hade gått ungefär fem månader så blev det drygt att ta tempen, eller snarare att komma ihåg det. Även fast tempen låg och väntade på nattduksbordet. Jag måste erkänna. I slutet gav jag nog upp lite. Men för dem det fungerar för är det väl ett bra alternativ om man inte vill använda hormonella preventivmedel. Men för mig? Jag tror inte det.

Saara Olsson är nyhetsreporter på Nyheter24. Här kan du läsa hennes tidigare krönikor: 

Pappa, skulle jag kunna få prata med dig några minuter?

5 nyårslöften alla killar borde ha för 2018

Sluta anta att Kylie Jenner kommer bli en dålig mamma

5 saker vi måste stå ut med på krogen – bara för att vi är tjejer

Så gjorde jag för att sluta röka – och det var inte ens svårt

Jag åt inget kött under en månad – det här hände

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du använt Natural Cycles?
Tack för din röst!
Senaste nytt

FHM: Fler äldre behöver ta covid-spruta

Uppgifter: Hundratals kilo kokain beslagtaget

Flera personer har gripits i samband med en stor polisinsats i Nynäshamn söder om Stockholm.

MP: "Fruktansvärd framtidsbild"

Miljöpartiet oroar sig för att högerextrema ska få allt mer makt i EU-parlamentet efter valet. Det är en fruktansvärd framtidsbild de målar upp, säger partiets toppkandidat Alice Bah Kuhnke.

Dödstalet stiger efter attacken mot Tjernihiv

Minst 18 människor dödades i den ryska attacken mot staden Tjernihiv i norra Ukraina på onsdagen. Både Ryssland och Ukraina uppger att de hejdat drönarattacker under natten.

Fortsatta anfall mot Gaza – 40 platser på en dag

I skuggan av den upptrappade konflikten mellan Israel och Iran fortsätter israelisk militär sina offensiver mot Gaza. Mellan måndagen och onsdagen dödades över 100 palestinier i Gaza, enligt FN:s humanitära organ Ocha.

Mugg återkallas – kan orsaka kvävning

En muminmugg återkallas eftersom den kan orsaka kvävning, skriver Konsumentverket.