Att bryta mot trafikregler på bilsemestern inom EU kan snart få mycket större konsekvenser än tidigare.
Nyheter24 har tidigare skrivit om EUs nya regler kring trafikregler och hur trafikbrott i ett medlemsland automatiskt får följder i hela unionen.
Bakgrunden till beslutet är för att förbättra trafiksäkerheten och göra straffen för grova trafikbrott med rättvisa och konsekventa.
Då ryker körkortet
Tidigare kunde en bilist exempelvis köra för fort i Frankrike och få körkort tillfälligt indraget där, men ändå komma hem till Sverige och fortsätta köra.
Den nya regeln innebär att om du döms till körförbud i ett medlemsland så gäller det även i andra länder i EU. Det krävs dock att körförbudet är minst tre månader långt och att eventuella överklaganden är avslutade innan beslutet kan börja gälla gränsöverskridanden.
Hur riskerar man att råka ut för detta? Det handlar inte om mindre trafiköverträdelser, utan om grövre brott som rattfylleri, kraftig fortkörning och olyckor med dödlig utgång.
Syftet är att förhindra att förare utnyttjar nationella skillnader i straffpåföljder för att undvika konsekvenser. EU-länderna vill att en avstängning bakom ratten ska vara just det, oavsett var du befinner dig, enligt Carup.

Tappa körkortet i ett EU-land
Att få sitt körkort indraget varierar mellan länderna. Några typiska exempel visar hur stränga vissa av dem är:
- Sverige: Över 20–30 km/h för fort beroende på vägtyp
- Norge: Över 25–40 km/h för fort, beroende på hastighetszon
- Danmark: Över 40 km/h för fort
- Finland: Över 20–40 km/h för fort beroende på vägtyp
- Tyskland: Över 30–40 km/h för fort, tätort eller landsväg
- Frankrike: Över 40 km/h för fort
- Spanien: Över 60–80 km/h för fort, tätort eller landsväg
- Italien: Över 40 km/h för fort
- Österrike: Över 40 km/h i tätort, över 50 km/h på motorväg
Källa: Carup.
Det är viktigt att komma ihåg att det ofta är praxis och upprepade överträdelser som avgör om körkortet dras in. Men också att det kan ta tid för systemet att anpassa sig till de nya reglerna. Enligt ADAC kan det ta upp till tre år innan det är igång helt och hållet.
Budskapet är tydligt: bryter du mot trafikreglerna i något EU-land, kan körkortet ryka även i Sverige.