Bild på statsminister Magdalena Andersson. Genrebild på militär. Bild på Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.
Försvaret ser ut att bli en viktig fråga i valet 2022. Här står riksdagspartierna i frågan. - Foto: Paul Wennerholm/TT, Fredrik Sandberg/TT och Anders Wiklund/TT

Försvaret allt viktigare för svenskarna – så tycker partierna i frågan

Undersökningar från Novus visar att försvaret blir en allt viktigare politisk fråga för svenska folket. Kommer försvarsfrågan påverka hur du röstar i valet 2022? Nyheter24 sammanfattar hur partierna ställer sig i frågan.


Kriget i Ukraina har riktat strålkastarna mot Sveriges försvar och Nyheter24 har tidigare rapporterat att allt fler svenskar oroar sig för militära attacker. Läs mer om det här

En undersökning från Novus visar att försvarsfrågan för första gången hamnar på listan på svenska folkets topp tio viktigaste politiska frågor och bara mellan februari och mars har siffrorna ökat kraftigt.

Men vad tycker partierna i försvarsfrågan egentligen? Det har Nyheter24 tagit reda på!

Så tycker Socialdemokraterna om försvaret

Socialdemokraterna vill att det svenska försvaret ska stärka fred och säkerhet nationellt såväl som internationellt. 

Partiet vill öka den operativa förmågan i krigsförbanden, och stärka det nordiska samarbetet med totalsförsvar. De vill också att den nyligen återaktiverade värnplikten ska användas för att öka tillgången till kompetent personal inom Försvarsmakten.

Så tycker Moderaterna om försvaret

Moderaterna föreslår en ökad budget för Försvarsmakten och att Sveriges civila försvar stärks. Partiet skriver också på sin hemsida att de vill se till att Sverige är motståndskraftigt mot militära, ekonomiska och politiska säkerhetshot både enskilt och i samarbete med andra.

Partiet vill också stärka Sveriges krisberedskap och föreslår att man inför ett nationellt säkerhetsråd i statsministerns kansli. 

Så tycker Sverigedemokraterna om försvaret

Även Sverigedemokraterna vill stärka försvaret, bland annat genom att öka det ekonomiska stödet. De vill också stärka de svenska frivilligorganisationerna för ett ökat civilt försvar. 

Partiet vill öka antalet värnpliktiga och förband, utöka militärens möjligheter att bistå polisen vid särskilt svåra ordningsproblem och införskaffa ett strategiskt luftvärn baserat på svensk radarteknik.

Sverigedemokraterna är emot att militarisera EU och har tidigare varit emot att gå med i Nato. De har dock på senare tid öppnat för möjligheten. Läs mer om vilka partier som vill och inte vill gå med i Nato här.

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar. Foto: Jessica Gow/TT

Så tycker Vänsterpartiet om försvaret

Vänsterpartiet anser att Sveriges säkerhetspolitik till huvudsak ska bygga på fredliga lösningar och ett förebyggande arbete mot kriser snarare än att förespråka militära lösningar.

Partier förespråkar militär alliansfrihet och en allmän, könsneutral värnplikt och anser att mångfald inom försvaret är en demokratisk fråga.

De är även positivt inställda till ökade satsningar på förbandsverksamheten vid behov, för att kunna säkerställa att det finns förmåga att möta säkerhetshot. Vänsterpartiet anser att krisberedskapen i Sverige bör förbättras.

Så tycker Centerpartiet om försvaret

Centerpartiet vill utöka försvaret och, precis som Sverigedemokraterna, vill partiet att Försvarsmakten ska få mer pengar. De vill också se till att Försvarsmakten har möjlighet att arbeta effektivt under alla väderförhållanden.

Centerpartiet skriver på sin hemsida att de vill införa fler regementen runt om i landet. Särskilt i de norra och mellersta delarna av Sverige. De vill också effektivisera både det enskilda arbetet och samarbetet mellan armén, flygvapnet och marinen.

Så tycker Kristdemokraterna om försvaret

Även Kristdemokraterna vill öka det ekonomiska stödet för Försvarsmakten för att se till att Sverige alltid har ett starkt försvar. 

På partiets hemsida skriver de att det viktigaste är att kunna garantera medborgarnas säkerhet och försvara Sveriges gränser. De menar att ett starkt försvar är viktigt för landets frihet och demokrati. 

Kristdemokraterna är för krigsmaterielexport, och menar att det är en viktig del av Sveriges förmåga att försvara sig, men motsätter sig att svensk försvarsmateriel exporteras till diktaturer.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch, Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Så tycker Miljöpartiet om försvaret

Miljöpartiet vill att Sverige ska vara militärt alliansfritt och vill stärka Sveriges roll i konfliktförebyggande arbete. De anser att Sverige bäst kan bidra till fredsbevarande arbete genom att vara ett militärt alliansfritt land. Partiet ställer sig dock positiva till fredliga samarbeten i konfliktförebyggande syfte.

Miljöpartiet vill även att det civila försvaret ska prioriteras för att stärka Sveriges motståndskraft mot olika säkerhetshot. De anser också att arbetet med att motverka klimatförändringar är en viktig säkerhetsfråga.

Så tycker Liberalerna om försvaret

Liberalerna menar att Sveriges försvarsförmåga behöver höjas “rejält”. Partiet vill bland annat förstärka den militära närvaron på Gotland och stärka det svenska luftförsvaret.

Precis som SD och KD vill Liberalerna att försvarsanslaget ska uppgå till minst två procent av BNP inom tio år. Partiet vill förbättra anställningsvillkoren för svenska soldater och förse försvaret med fler medel att bekämpa luftattacker och attacker till sjöss.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!