Vilka partier vill gå med i Nato?
Vilka partier vill gå med i Nato? - Foto: Anders Wiklund/Christine Olsson/Claudio Bresciani/TT

Det här är partierna som vill och inte vill gå med i Nato

Inför valet 2022 har frågan om medlemskap i militäralliansen Nato blivit särskilt aktuell. Nyheter24 reder ut hur de olika riksdagspartierna förhåller sig till frågan. Vilka partier vill gå med i Nato? Vilka partier vill inte gå med i Nato?


Huruvida Sverige bör eller inte bör gå med i militäralliansen Nato är en omtvistad fråga. Nato är en förkortning på North Atlantic Treaty Organisation och alliansen är till för att skydda länderna som är medlemmar från väpnade angrepp, samt för att upprätthålla fred. Just nu har Nato 30 medlemsländer, men nu har frågan om ett eventuellt medlemskap blivit särskilt aktuell för flera länder på grund av Rysslands invasion av Ukraina. 

Vill du veta mer om Nato? Läs här

Nyheter24 har tagit reda på var Sveriges riksdagspartier står i frågan: Borde Sverige gå med i Nato eller ej?

Vill Socialdemokraterna gå med i Nato?

Socialdemokraterna vill att Sverige ska ansöka om medlemskap i Nato. Ett historiskt beslut som togs den 15 maj 2022.

Tidigare har partiets ställning till Nato varit att Sverige inte ska gå med, då med hänvisning till militär handlingsfrihet och de belyste möjligheten att agera självständigt i olika situationer. Dock främjade partiet ett fortsatt samarbete med Nato och ville att Sverige skulle fortsätta delta i Natos övningsverksamhet.

Onsdagen den 13 april inkom uppgifter från Svenska Dagbladet att statsminister Magdalena Andersson (S) hade som mål att Sverige går med i Nato i juni i år. Enligt tidningen planerade man att lämna in ansökan på Nato-mötet i Madrid den 29–30 juni. Andersson ville inte bekräfta uppgifterna på en pressträff, som hölls tillsammans med Finlands statsminister Sanna Marin, senare samma dag.

Nu när Socialdemokraterna svängt i frågan finns det en tydlig majoritet i riksdagen som vill att en svensk Natoansökan ska skickas in.

Sveriges statsminister Magdalena Andersson (S). Foto: Anders Wiklund/TT

Vill Miljöpartiet gå med i Nato?

Miljöpartiet tycker inte att Sverige borde bli medlemmar i Nato.

De uppmärksammar att hotbilden blivit allvarligare i närområdet de senaste åren, men tror att spänningarna minskar och att en dialog kan hållas bättre som ett alliansfritt land.

Miljöpartiets språkrör Per Bolund och Märta Stenevi. Foto: Claudio Bresciani/TT

Vill Moderaterna gå med i Nato?

Moderaterna vill att Sverige ska bli medlemmar i Nato och anser att Sverige behöver en Natooption. 

De menar att ett Natomedlemskap skulle leda till att Sverige snabbt kan få hjälp vid ett eventuellt väpnat angrepp. Moderaterna belyser även att Sverige skulle få delta i Natos försvarsplanering, vilket de anser skulle förenkla förberedelserna av försvaret. 

De argumenterar för en Natooption för att förenkla ett medlemskap och signalera till omvärlden att det är en möjlighet för Sverige. 

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Foto: Claudio Bresciani/TT

Vill Liberalerna gå med i Nato?

Liberalernas hållning är att de vill att Sverige ska bli medlemmar i Nato. 

De menar att Sverige redan samarbetar med Nato och således inte har alliansfrihet. De vill kunna påverka organisationen mer genom ett medlemskap och att Sverige ska kunna dra säkerhetspolitiska fördelar från samarbetet med de andra medlemsländerna.

Liberalernas nya partiledare Johan Pehrson. Foto: Henrik Montgomery/TT

Vill Centerpartiet gå med i Nato?

Centerpartiet anser att Sverige borde bli medlemmar i Nato snarast möjligt.

De anser att det både skulle stärka det inhemska försvaret, samt vara till hjälp för grannländerna. De menar att ett medlemskap skulle bidra till säkerheten runt Östersjön, vilket då skulle ge skydd till Sverige och övriga länder i området. Centerpartiet vill även att Sverige blir medlemmar samtidigt som Finland och att ett nära samarbete kan bedrivas. 

Centerpartiet tycker också att samarbetet för försvar och säkerhet bör utökas i EU och vill att det nordiska samarbetet också ska utökas.

Centerledaren Annie Lööf. Foto: Stefan Jerrevång/TT

Vill Kristdemokraterna gå med i Nato?

Kristdemokraterna förespråkar ett medlemskap i Nato. 

De anser att Sveriges intressen inte kan skyddas utan samarbete på grund av hotet från en militär stormakt. De tycker att både EU och Nato är nödvändiga för Sveriges försvar och vill utöka möjligheterna att samarbeta med grannländerna genom Nato.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Vill Vänsterpartiet gå med i Nato?

Vänsterpartiet vill inte att Sverige ska ansöka om Natomedlemskap. 

De anser att Sverige bör hjälpa till militärt i omvärlden när det behövs, men tycker att Sverige bör fokusera på fredsfrämjande och samarbetet med FN istället för att skicka svenska soldater till strid för EU:s eller Natos sak. 

De hävdar att ett medlemskap i Nato skulle påverka möjligheten att föra utrikespolitik självständigt negativt, och att Sverige skulle dras in i krig och konflikter som landet inte vill vara delaktig i. De trycker också på att Nato är en kärnvapenallians, vilket de ställer sig kritiska till. 

Vänsterpartiet vill återgå till en militär alliansfrihet, som de menar har skadats av Sveriges nuvarande samarbete med Nato. De anser att Sverige bör lämna Natosamarbetet Partnership for Peace och förhåller sig kritiskt till värdlandsavtalet som låter Natostyrkor öva i Sverige. 

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar. Foto: Jessica Gow/TT

Vill Sverigedemokraterna gå med i Nato?

Sverigedemokraterna ville inte gå med i Nato men öppnade upp för möjligheten efter Rysslands invasion av Ukraina den 24 februari. Den 16 maj svängde partiet helt och meddelade att SD nu är för ett svenskt Natomedlemskap.

Partiet har tidigare hänvisat till den militära alliansfriheten och har således ställt sig negativa inför ett samarbete med Nato. Sverigedemokraterna har tidigare yrkat för en folkomröstning om Natomedlemskapet, men har tagit tillbaka även den hållningen. 

SD-ledaren Jimmie Åkesson. Foto: Christine Olsson/TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Tusk: Befinner oss i "förkrigstid"

Polisen i Värnamo rapporterar om detonation

1 timme sedan
"Detonation i Värnamo", skriver polisen på sin hemsida.

Världens tyngsta blåbär plockat – vägde 20 gram

1 timme sedan
Världens största blåbär har plockats utanför Coffs Harbour i New South Wales i Australien. Bäret väger 20,4 gram vilket är ungefär 70 gånger mer än ett ordinärt blåbär. Jättebäret väger dessutom 4,2 gram mer än det tidigare rekordbäret, skriver Guinness rekordbok, som bekräftade rekordet i mars.

Port sprängd i Värnamo

1 timme sedan
Något detonerade vid en port till ett flerfamiljshus i centrala Värnamo natten till lördag.

Bolsonaro får inte tillbaka passet

2 timmar sedan
Det blir av allt att döma ingen resa till Israel för Brasiliens ex-president Jair Bolsonaro.

Polisens nya påsktilltag mot öbornas grankrig

3 timmar sedan
Polisen i Göteborgs norra skärgård tar till nya metoder för att stävja stök som följer det traditionsenliga så kallade "grankriget" mellan öarna inför påsken, rapporterar Göteborgs-Posten.