På tisdagen hölls misstroendeomröstningen mot justitieminister Morgan Johansson (S).
På tisdagen hölls misstroendeomröstningen mot justitieminister Morgan Johansson (S). - Foto: Claudio Bresciani/TT och Fredrik Sandberg/TT

Klart: Morgan Johansson får sitta kvar som justitieminister

Morgan Johansson (S) får sitta kvar som justitieminister. Det står nu klart efter den omtalade misstroendeomröstningen i riksdagen.


Det var i förra veckan som Sverigedemokraterna, med gruppledaren Henrik Vinge (SD) i spetsen, väckte misstroende mot justitieminister Morgan Johansson (S). 

— Vi har kommit till en punkt där den enskilt viktigaste kriminalpolitiska åtgärden är att förtidspensionera Morgan Johansson, sade Vinge i samband med en frågestund i riksdagen då.

Vad är en misstroendeförklaring? Här kan du läsa mer om hur en misstroendeförklaring fungerar.

SD fick stöd i misstroendet mot Morgan Johansson

Det dröjde inte länge innan oppositionspartierna Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna gick ut med att de stödjer misstroendet som väckts mot Morgan Johansson.

– Misstroendet ligger på bordet – det handlar om Morgan Johansson som misskött sitt jobb. I gengäld lovar jag att mitt parti inte kommer att medverka till fler misstroendeomröstningar innan valet, sade KD-ledaren Ebba Busch under söndagens partiledardebatt i TV4.

Läs mer om Ebba Busch erbjudande till Magdalena Andersson här.

Amineh Kakabaveh: "Funderat jättemycket"

På tisdagsmorgonen uppgav den politiska vilden Amineh Kakabaveh att hon skulle lägga ned sin röst i misstroendeomröstningen mot Morgan Johansson.

- Jag har funderat jättemycket efter olika möten med Socialdemokraterna, olika omgångar i natt och nu på morgonen. Jag har kommit fram till att jag ska lägga ned min röst, sade Kakabaveh till SVT.

I sitt anförande innan omröstningen i riksdagen uppgav Kakabaveh att hennes förtroende för Johansson är "obrutet".

– Jag litar inte på oppositionen som säger att de vill lösa ut mig, konstaterade Kakabaveh.

Här kan du läsa allt om Amineh Kakabaveh: hennes lön, utbildning och "uteslutning".

Annie Lööf: "Centerpartiet röstar gult"

Innan omröstningen talade även C-ledaren Annie Lööf, som uppgav att Sverigedemokraterna valt en ”synnerligen illa vald tidpunkt” för att väcka misstroende mot Morgan Johansson, med tanke på det rådande säkerhetsläget.

– Centerpartiet kommer i dag att rösta gult. Vi kommer inte att stödja Sverigedemokraternas misstroendeförklaring, upprepade Lööf i riksdagen.

Även Vänsterpartiet, med Nooshi Dadgostar i spetsen, uppgav att de skulle rösta gult och likaså Miljöpartiet.

Här kan du läsa om vad Henrik Vinge (SD) sade om misstroendet mot Morgan Johansson.

Morgan Johansson blir kvar som justitieminister

Vid 13-tiden röstade ledamöterna i riksdagen och det stod då klart att 174 röstade för ett misstroende mot Morgan Johansson. Detta medan 70 personer avstod, 8 personer var frånvarande och 97 personer röstade mot.

Därmed sitter Johansson kvar som justitieminister. Läs allt om Morgan Johanssons lön, utbildning och längd här.

Magdalena Andersson: "Lättvindiga beslut"

I en pressträff efter omröstningen går statsminister Magdalena Andersson (S) hårt åt oppositionen.

– Sverigedemokraterna tog initiativet till en misstroendeförklaring, och sen valde Moderaterna att följa efter inom några minuter, säger hon och fortsätter:

– Det är uppenbart att beslutet inte grundades på en noggrann analys av vilka effekter detta hade kunnat få. Moderaternas och Kristdemokraternas lättvindiga beslut hade kunnat få allvarliga konsekvenser, eftersom vi befinner oss i ett säkerhetspolitiskt känsligt läge.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kina tvingar Apple att ta bort mobil-appar

Ödesstund för Ukrainapaketet – och talmannen

Världen håller andan när USA:s kongress står i begrepp att rösta om stöd till Ukraina och Israel – hjälp som är avgörande för de pågående krigen. Även talman Mike Johnson är på helspänn. Hjälppaketen gör att han riskerar att avsättas av högerflanken i sitt eget parti.

Nytt vulkanutbrott i Indonesien

Vulkanen Raung i Indonesiens norra övärld spyr återigen aska mot skyn. På fredagen har en 400 meter hög rökpelare uppmätts av landets myndigheter.

Stormen kring Kinberg Batra - detta har hänt

Kompisrekryteringar och rymdfakturor. Förra året tillträdde den tidigare Moderatledaren Anna Kinberg Batra som landshövding i Stockholm. Nu stormar det rejält kring henne.

Då sänks skatten för en miljon svenskar – är du en av dem?

1 timme sedan
Det senaste året har inte inneburit några stora sänkningar av skatter för de svenska hushållen. Istället har man trängts av höga räntor, dyrare varor och faktiskt flera skattehöjningar. Américo Fernández är privatekonom på storbanken SEB och spår sänkningar av flera skatter i höst. – Sverige har starka finansiella muskler, säger han till Nyheter24.

Man höll hund och valpar instängda i garage – utan dricksvatten och rena liggplatser

1 timme sedan
En man i 20-årsåldern höll en tik och hennes valpar instängda i ett garage utan ljusinsläpp. Det saknades även torra, rena liggplatser med bäddmöjligheter och driksvatten i garaget. Nu förbjuds mannen ta hand om djur, oavsett djurslag.