Sverigedemokraterna har väckt misstroende mot Morgan Johansson (S)
Sverigedemokraterna har väckt misstroende mot Morgan Johansson (S) - Foto: Paul Wennerholm/Henrik Montgomery/TT

Nyheter24 reder ut: Så fungerar en misstroendeförklaring

Under torsdagen nåddes vi av nyheten att Sverigedemokraterna har väckt misstroende mot justitieminister Morgan Johansson (S). Vad innebär det – och vad kan det få för följder?


Under torsdagen den 2 juni nåddes vi av nyheten att Sverigedemokraterna lämnat in en begäran om misstroendeomröstning mot Morgan Johansson (S). Partiet anklagar honom för att missköta sin roll som justitieminister.

Lösningen? Att förtidspensionera Johansson, menar SD:s gruppledare Henrik Vinge:

— Det hoppas jag att vi kan göra nästa vecka, säger Vinge under en frågestund i riksdagen och yrkar på att man, i enlighet med reglerna i Regeringsformen ska pröva förtroendet för Morgan Johansson.

Henrik Vinge (SD). Foto: Henrik Montgomery/TT

Henrik Vinge (SD): "Sveriges sämsta justitieminister under alla tider"

Henrik Vinge menar att Sverige har blivit ett "gangsterland", och använder påskens polisupplopp som exempel på det.

– Vi har haft påskkravallerna där det blev uppenbart att polisen inte klarar av den uppgift som de har för att upprätthålla lag och ordning. Det beror i stor utsträckning på att Morgan Johansson sett till att ledningen för polisen i stora delar är dysfunktionell. Det här är förmodligen Sveriges sämsta justitieminister under alla tider och vi måste göra allt för att få bort honom, säger Henrik Vinge under frågestunden.

Magdalena Andersson (S). Foto: Henrik Montgomery/TT

Statsministerns besked: Avgår om Johansson fälls

Statsminister Magdalena Andersson (S) anser det vara oansvarigt av oppositionen att väcka misstroende i en så känslig tid, och syftar på Sveriges pågående Natoansökan. Om en misstroendeförklaring mot en av hennes ministrar skulle gå igenom har hon sagt att hon och resterande regering kommer avgå.

Under fredagen kontrade KD-ledaren Ebba Busch med en debattartikel där hon anklagar Andersson för att vara den som i sådant fall agerar utan ansvar.

”Är det i så fall inte betydligt mer oansvarigt att frivilligt lämna in hela regeringens avskedsansökan?”, skriver Ebba Busch (KD) och Andreas Carlson (KD) i debattartikeln i Expressen.

Så fungerar en misstroendeförklaring

Om riksdagen anser att en minister missköter sin post och saknar förtroende för personen kan man väcka misstroende, och begära en omröstning i frågan. För det krävs att minst 35 ledamöter ställer sig bakom förslaget – och att en majoritet röstar för misstroendet när omröstningen väl äger rum, enligt Riksdagen.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sverigedemokraterna kunde därför väcka misstroende på egen hand med sina 61 mandat, men behöver totalt 175 mandat för att nå en majoritet i riksdagen. 

I nuläget stöds misstroendet av Moderaterna, Sverigedemokraterna, Liberalerna och Kristdemokraterna, som tillsammans utgör 174 mandat, förutsatt att den politiske vilden och tidigare SD-ledamoten Roger Richthoff väljer att rösta som sitt tidigare parti. 

Den sista och avgörande rösten skulle oppositionen potentiellt kunna få av den politiska vilden Amineh Kakabaveh. Hon har hotat regeringen med att stötta misstroendet om man går med på att ge Turkiet eftergifter i Natofrågan. 

Foto: Henrik Montgomery/TT

Vad händer om Morgan Johansson fälls i en misstroendeomröstning?

Om en statsminster fälls i en misstroendeomröstning, likt Stefan Löfven gjorde under sommaren 2021, måste hela regeringen avgå. Så är inte reglerna om omröstningen gäller en minister, likt nu. 

Men av Anderssons uttalanden att döma är det så utfallet kommer bli om Johansson fälls.

– I Sverige har vi kollektivt beslutsfattande i regeringen. Om man avsätter en minister på grund av politiska beslut, då avsätter man naturligtvis hela regeringen. Det är en självklarhet, säger Magdalena Andersson på en pressträff i riksdagen under torsdagen.

Om oppositionen vinner majoritet i misstroendeomröstningen kommer Sverige med största sannolikhet hamna i ytterligare en regeringskris.

När sker misstroendeomröstningen mot Morgan Johansson?

Misstroendeomröstningen mot justitieminister Morgan Johansson äger rum i riksdagen på tisdag den 7 juni.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Person åtalad för terrorfinansiering

Polisen rapporterar om trafikolycka, Örebro

"En bilist har kört in i en stolpe på länsväg 733", skriver polisen på sin hemsida.

Nu kan du spara anhörigs DNA – efter döden – i ett smycke

Färre svenskar är intresserade av att begravas på en kyrkogård, det menar Ulf Lernéus på Begravningsbyråer. Istället vill man uppleva den sista vilan på en bergstopp, eller i ett smycke – men hur går det till egentligen?

Polisen i Södertälje rapporterar om rån

1 timme sedan
"Man misshandlas och rånas.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen rapporterar om brand, Härnösand

1 timme sedan
"Härnösand, larm om brand i byggnad i centrum.", skriver polisen på sin hemsida.

Cloetta stoppar choklad

1 timme sedan
Godistillverkaren Cloetta stoppar färdiga produkter i sitt lager sedan deras råvaruleverantör informerat dem om ett misstänkt problem med en produkt.