...Han fick till slut förklara sig för SD:s högsta ledning. Med på mötet fanns partisekreteraren Björn Söder.
1 av 6
...Han fick till slut förklara sig för SD:s högsta ledning. Med på mötet fanns partisekreteraren Björn Söder.
Jens Leandersson har tidigare varit i blåsväder då han anklagats för att försökt sno till sig partistödet i SD Syd...
2 av 6
Jens Leandersson har tidigare varit i blåsväder då han anklagats för att försökt sno till sig partistödet i SD Syd... - Foto: Sverigedemokraterna
Leandersson anklagas också för att ha örfilat nuvarande ordförande i Syd - Mikael Eskilandersson.
3 av 6
Leandersson anklagas också för att ha örfilat nuvarande ordförande i Syd - Mikael Eskilandersson. - Foto: Sverigedemokraterna
Sex personer greps i samband med upploppen. Det finns dock bara uppgifter om de gripnas ålder. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.
4 av 6
Sex personer greps i samband med upploppen. Det finns dock bara uppgifter om de gripnas ålder. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle. - Foto: Drago Prvulovic/Scanpix
Enligt polisen var ett 30-tal ungdomar inblandade i kravallerna i Tensta. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.
5 av 6
Enligt polisen var ett 30-tal ungdomar inblandade i kravallerna i Tensta. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle. - Foto: Stig-Åke Jönsson / SCANPIX
Sverigedemokraternas Jens Leandersson hävdar att oroligheterna stoppas om man utvisar
6 av 6
Sverigedemokraternas Jens Leandersson hävdar att oroligheterna stoppas om man utvisar - Foto: Montage Scanpix/Sverigedemokraterna

SD-toppen: "Utvisa upploppsmakarna i Tensta"

"Det var inte det mest begåvade twitterinlägget som jag har gjort kanske."


"Försökte sno partistödet"

Det är inte första gången den hårt kritiserade SD-politikern Jens Leandersson är i blåsväder. Tidigare har han anklagats för att ha försökt att sno SD Syd:s partistöd genom att uppge ett nytt bankgirokonto i samband med utbetalningen tidigare i år. Anklagelserna gick så långt att Leandersson fick förklara sig för Sverigedemokraternas högsta ledning med partisekreterare Björn Söder i spetsen.

Örfilade SD-kollegan

I en intern revisionsrapport från den 11 januari i år, undertecknad av riksdagsmannen Tony Wiklander, beskrivs det hur Leandersson under ett möte ska ha slagit till Mikael Eskilandersson, som ersatte honom som ordförande i partidistriktet Syd under förra året. Enligt Jens Leandersson är revisionsrapporten en hämnd från Tony Wiklanders sida.

STOCKHOLM. Utan att veta något alls om vilka som låg bakom nattens kravaller i Tensta hävdar en högt uppsatt sverigedemokrat att oroligheterna stoppas om man utvisar "ungdomarna och deras föräldrar".

– Om man inte beter sig ordentligt måste man göra någonting, säger Jens Leandersson, regionråd och gruppledare för Sverigedemokraterna i Region Skåne, till Nyheter24.

Polisen har gripit sex personer. Vet du vilka det är?

– Nej, jag vet inte exakt, men när det är Tensta kan man göra en gissning.

Har du varit i Tensta någon gång?

– Ja, det har jag. Man kan säga att kommer man till Tensta har man sett hela världen.

Det var på sverigedemokratens twitterkonto som SD-politikern kommenterade upploppen först: "Utvisa ungdomarna och deras föräldrar. Då tar det stopp! Skolbränder och kravaller i Tensta", skrev Leandersson samtidigt som han länkar till en artikel om upploppen.

Ser du inte problematiken i att du vill utvisa personer när du inte ens vet vilka som ligger bakom det här?

– Jo, jag ser en problematik. Men det är något som händer dagligen att journalister spekulerar. Jag tycker att alla spekulerar hejvilt på twitter, säger Jens Leandersson och fortsätter:

– Jag tycker att det är värre när ni på Nyheter24 spekulerar och litar på hemliga källor. Det är sorgligt när ni hittar på. Jag tycker att ni är bedrövliga när ni skriver om sånt.

Så du tycker inte att man ska få skriva med anonyma källor?

– Jo, visst ska det kunna finnas anonyma källor. Men man måste ställa sig frågan: Är det rimligt? Är det verkligen sant? Mediekritik är väl något man lär sig i skolan?

Jens Leandersson hävdar alltså att det är farligare att journalister sprider "rykten och lögner" men han visar också en viss ånger över sitt inlägg.

– Det var inte det mest begåvade twitterinlägget som jag har gjort kanske.

/
/
/
/
/
/
/
/
Senaste nytt

Nio EL6 provkörd – bästa kinesiska elbilen just nu?

Här är svenskarnas julfavoriter på Systembolaget – de dryckerna är de mest köpta

Vilka alkoholhaltiga drycker sträcker sig svenskarna efter mest inför julens festligheter egentligen? Nyheter24 har kikat närmare på hur försäljningen hos Systembolaget såg ut förra året.

Skottlossning i trapphus i Malmö

Polisen larmades på lördagsmorgonen om höga smällar i en trappuppgång i Augustenborg i Malmö, skriver polisen på sin hemsida. På plats hittades sedan skotthåll i trapphuset.

Örebro: Polisen rapporterar om brand

1 timme sedan
"Larm om brand i byggnad", skriver polisen på sin hemsida.

Ukrainska soldater vinterrustar – med handvärmare

1 timme sedan
I Ukraina är vintern här – den andra i ordningen under Rysslands pågående anfallskrig. Men inför årets krigsvinter är soldaterna bättre förberedda på kylan, anser läkaren "Osmak", som driver ett fältsjukhus nära Bachmut. Många av grabbarna som kommer in har handvärmare under sina kläder och i sina handskar, säger han.

Örebro: Polisen rapporterar om sammanfattning natt

1 timme sedan
"Nedan följer ett urval av nattens händelser från polisområde Örebro", skriver polisen på sin hemsida.