Annie Lööf och Centerpartiet är satta under hård press.
1 av 2
Annie Lööf och Centerpartiet är satta under hård press. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Partisekreteraren Michael Arthursson.
2 av 2
Partisekreteraren Michael Arthursson. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Annie Lööfs svåra sommar

Ett knappt år efter att Annie Lööf tillträde är Centerpartiet långt under fyraprocentsspärren i opinionen. Nu oroas även partiledningen över hur skandalerna kan påverka stödet.


Lööfs problem

AprilKan inte säga om Kina är en diktatur eller ej

Juli: Avslöjanden om Tillväxtverkets lyxfest

Augusti: Avslöjanden om näringsdepartementets "glitter och glamour"-fest

September: Hashtagmiss på Twitter leder till att Centerpartiet blir veckans skämt

Först tvingades hon omplacera Tillväxtverkets chef Christina Lugnet. Sen avslöjades näringsdepartementets glamourfest, trots att hennes egen presstab försökte stoppa granskningen. Sen skapade hon ett skämt på Twitter. Annie Lööf har inte haft någon lätt sommar - något som nu återspeglas i Centerpartiets opinionssiffror.

Aftonbladet/United Minds undersökning för september hamnar partiet på 3,3 procent och skulle alltså ramla ur riksdagen om det var val i dag. Men partisekreteraren Michael Arthursson tror inte att skandalerna påverkar så mycket.

– Kanske lite grann, på lång sikt. Det beror på om det uppfattas som en enstaka händelse eller ett större problem. I och med att Annie Lööf och hennes stab tog itu med det omedelbart tror jag inte att det påverkar väljarna. Alla kan göra misstag, sen handlar det om hur man hanterar det, säger han till Nyheter24.

"Orealistiskt att partiledarskifte ska lösa problem man haft i flera år"

Det har minst sagt varit fokus på partiledaren Annie Lööf sedan hon tillträdde i september förra året. Men trots att hon ses som ett stjärnskott inom svensk politik har hon inte kunnat lyfta Centerpartiet. Sedan i april har de bara nått över fem procent tre gånger - hos samtliga opinionsinstitut. Har politiken fått stå tillbaka för personen?

– Man får finna sig i att det är mycket uppmärksamhet kring partiledaren. Men jag tror det är orealistiskt att tro att ett partiledarskifte ska lösa problem som man haft i flera år, säger Arthursson.

Samtidigt som förtroendet för Alliansen åtminstone är konstant har småpartierna haft problem i opinionen. Centerpartiet är kanske det som drabbats allra hårdast.

– Det finns en problematik i att vara ett litet parti i en koalitionsregering. Det blir svårare att få ut sin politik, säger Michael Arthursson.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!