Stefan Löfven i stor intervju om unga i samhället och i partiet, om SD och om likheter med Moderaterna.
1 av 6
Stefan Löfven i stor intervju om unga i samhället och i partiet, om SD och om likheter med Moderaterna. - Foto: Viktor Adolfsson / Nyheter24
S-ledaren och hans budget.
2 av 6
S-ledaren och hans budget. - Foto: Viktor Adolfsson / Nyheter24
Löfven tillsammans med från Ulla på första maj-tåg i Göteborg.
3 av 6
Löfven tillsammans med från Ulla på första maj-tåg i Göteborg. - Foto: ADAM IHSE / SCANPIX
Nyheter24 träffar Löfven på hans kontor på Socialdemokraternas riksdagskansli.
4 av 6
Nyheter24 träffar Löfven på hans kontor på Socialdemokraternas riksdagskansli. - Foto: Viktor Adolfsson / Nyheter24
Tal på Almedalen.
5 av 6
Tal på Almedalen. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Löfven och Håkan Juholt.
6 av 6
Löfven och Håkan Juholt. - Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Stefan Löfven: "En minoritet sverigedemokrater är rasister"

"Sverige är inte trötta på våra värderingar". Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven i stor intervju med Nyheter24 om ungdomsarbetslöshet, innovationer och Sverigedemokraterna.


Fem snabba med Stefan Löfven

Senast sedda film: "Balladen om Marie Krøyer".

Senast lyssnat: Kristina från Dufvemåla.

Senast lästa bok: En av Tage Erlanders dagböcker.

Om du bjuder hem någon på middag - vad äter ni?: Västerbottenspaj med kantareller som förrätt och sen en köttbit.

Beskriv ditt parti med ett ord: Empati.

STOCKHOLM. De senaste veckorna har det mesta i den politiska debatten kommit att handla om Sverigedemokraterna och skandalfilmen. Samtidigt ökar partiet i mätning efter mätning. Varför lockas allt fler väljare till främlingsfientliga Sverigedemokraterna? Nyheter24 har träffat Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven som menar att det inte handlar om rasism.

– Jag vill understryka att jag tror att en minoritet av de som röstar på Sverigedemokraterna är rasister eller främlingsfientliga. Däremot finns det på arbetsmarknaden en viss rädsla och osäkerhet. När framtidsutsikterna sviker, när du inte ser möjligheterna är det lätt för ett populistiskt parti att säga "titta, det är deras fel". Det är klart att det kan vara lätt att söka sig till den enkla lösningen, säger han till Nyheter24.

Men Löfven har sett problem med den svenska integrationspolitiken som förts både av hans eget parti och av olika borgerliga regeringar. Det är dock inte systemet det är fel på, menar han. Boende, SFI-utbildning (Svenska För Invandrare) och olika vägar in i arbetslivet finns redan, och är lösningen.

– Oavsett vem du är så är det samma frågeställningar som gäller. Sen är det naturligtvis så att när människor kommer från ett annat land kräver det kanske något annat än om jag kommer från Örnsköldsvik till Stockholm. Men om vi bara bestämmer oss så funkar det där, säger han och tillägger:

– Det finns en viktig sak att ha i åtanke. Det finns inte ett visst antal jobb som vi ska slåss om. Om vi har rätt utbildningspolitik och rätt näringspolitik skapar vi fler jobb och landet blir ännu rikare. På 30-talet hade vi massarbetslöshet, men den går att arbeta bort.

"Nu ska ungdomsarbetslösheten bort"

På mindre än ett år har Löfven fått Socialdemokraterna att handla om innovationer, företagande och jobb i stället för juholtska bostadsaffärer och felsägningar. Temat för intervjun är till stor del ungdomsarbetslöshet - som nu är uppe i över 22 procent.

– Det har gått en myt om att ungdomar egentligen inte vill ha fast arbete. Jag har aldrig hört ungdomar i min egen närvaro att de inte vill ha jobb. De vill ju ha jobb för att kunna flytta till en egen lägenhet. Har du inte ett arbete är ju det jättesvårt. Det är klart att då är det svårt att bli vuxen, säger han och fortsätter:

– Det är därför vi är så tydliga i vårt budgetförslag. Nu ska det bort, bryt det där nu.

Kampen för en rättvis arbetsmarknad var det som var den första stora frågan för en ung Löfven hemma i Örnsköldsvik. 1973 kom lagen om anställningsskydd och tre år senare kom medbestämmandelagen.

– Där minns jag att vi engagerade oss tidigt för att vi ville demokratisera arbetslivet. Även fast man inte själv varit ute i jobb då förstod man att det var viktigt.

Bostadsbyggandet - en "katastrof"

S-metoden för att skapa jobb åt unga handlar mycket om utbildning. Genom att se till att alla har en godkänd gymnasieutbildning och erbjuda möjligheter att kombinera jobb och skola vill de förbättra ungdomars rykte på arbetsmarknaden. 

Men att skaffa sig en utbildning är inte alltid så lätt. 

– Det byggs alldeles för lite små bostäder. I fjol byggdes det 134 studentlägenheter i hela Sverige, året dessförinnan 125. Det är katastrof. Det innebär att ungdomar kommer in på en utbildning - men har ingenstans att bo, säger Löfven.

Konsumentverket har en studentbudget på sin hemsida som, trots att den är lågt räknad, ger ett underskott på drygt 1 000 kronor. Ändå saknas förslag om att höja studiemedlet i partiets skuggbudget, trots att de föreslagit det tidigare.

– Man måste successivt se till att studiemedlet hänger med. Nu har vi inget konkret förslag på det i den här budgeten men över tid måste man se till att det följer med utvecklingen.

Innovation och affärsplan - varför?

Ända sedan Löfven tog över efter att Håkan Juholt avgått har det till stor del handlat om företagen. Ett utspel inför budgetförslaget kallades "affärsplan för Sverige". "Innovation", "entreprenörskap" och "företagande" har varit andra nyckelord. Ordvalen är givetvis medvetna.

– Jag har lyft upp det för att vi måste sätta fokus. Om jag är företagare ökar mitt intresse för att anställa om jag får in uppdrag. Det är det som behövs, inte att vi gör det sämre för människor.

Det finns ju många som inte vill vara entreprenörer utan bara vill ha ett jobb, tror du att ni riskerar att tappa dem?

– Nej, för det behövs både och. Vi kan inte bara ha entreprenörer, det tror jag inte skulle fungera. 

Löfven känns mer engagerad för varje ord när han berättar om hela processen. Om hur en idé ska bli till en prototyp, en prototyp till ett företag som kan vinna upphandlingar och exportera - vilket i slutändan leder till fler jobb. Allt med statliga hjälpmedel på vägen.

– Om företaget kommer på plats och växer så kommer de anställa de här som vill bli anställda.

"Sverige är inte trötta på våra värderingar"

Samtidigt som Moderaterna ändrat framtoning och blivit "det nya arbetarpartiet" framstår nu Socialdemokraterna som ett parti för företagare. Men det är M som svänger åt vänster, inte S som gör tvärtom, menar Löfven.

– Sverige är inte trötta på våra värderingar och vår politik, däremot söker man nya lösningar. Vi var väl kanske lite trötta då 2006. Då hade vi regerat sedan 1994 och det är inte många som blir valda fjärde gången, säger han och fortsätter:

– Det säger något om att vi måste prata politik på ett väldigt tydligt sätt. 

Det är lätt att prata om unga i politiken men samtidigt är den socialdemokratiska partitoppen en till synes gammal - och vit - historia. Det saknas både unga och invandrare. Det förstnämnda ska partiet nu förändra. Distrikten har fått uppdraget: var fjärde person på listorna ska vara under 35 år.

– Det är bara att konstatera. Vår medlemskår har blivit äldre, så vi vill ha in nya människor. Nu har vi bestämt för ungdomar och då ska det bli så. Och naturligtvis även för de med invandrarbakgrund.

I partistyrelsen finns egentligen bara två personer med invandrarbakgrund - Luciano Astudillo och Mariam Osman Sherifay. Båda kom till Sverige 1975 - för 37 år sedan.

– Vårt parti måste spegla samhället. Det är inte så att vi inte har personer med invandrarbakgrund i partistyrelsen men vi behöver fler, absolut.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Rekordbeslaget: 1,8 ton metamfetamin i bil

Annonslyft – men motvind för dagspress och tv

Medieinvesteringarna ökade till drygt 1,1 miljarder kronor i mars, en ökning med 6,8 procent jämfört med samma månad i fjol, enligt underlag från medlemmarna i branschorganisationen Sveriges Mediebyråer.

KD vill ha en ny migrationspakt

Gränser och frihet. Det är de två ord som kommer att symbolisera Kristdemokraternas EU-valskampanj, meddelar partiledare Ebba Busch. KD vill också ha en migrationspakt 2.0.

JO utreder Kinberg Batras rekryteringar

Stockholms landshövding Anna Kinberg Batra (M) har hamnat i blåsväder över två rekryteringar på länsstyrelsen i Stockholm.

17-åring häktad efter mordet i Skärholmen

En 17-årig pojke häktas misstänkt för grovt skyddande av brottsling efter mordet i Skärholmen. Han förnekar brott, säger hans advokat Diyar Beddiro.

Polisen i Ljungby rapporterar om brand

"Larm om villabrand", skriver polisen på sin hemsida.