Onsdag 28 Sep
Stockholm

Här fyllehånar Jimmie Åkesson Mona Sahlin

Sverigedemokraternas partiledare hånar socialdemokraten Mona Sahlin för Tobleroneaffären under en kryssning våren 2010.
1 av 10
Sverigedemokraternas partiledare hånar socialdemokraten Mona Sahlin för Tobleroneaffären under en kryssning våren 2010. Foto:
Jimmie Åkesson med en öl i handen.
2 av 10
Jimmie Åkesson med en öl i handen. Foto:
Tobleroneaffären var en stor svensk politisk skandal som uppdagades i oktober 1995. Då avslöjades det att socialdemokraternas Mona Sahlin, under sin tid som arbetsmarknadsminister 1990-1991, vid flera tillfällen använt statens kontokort för privata utlägg.
3 av 10
Tobleroneaffären var en stor svensk politisk skandal som uppdagades i oktober 1995. Då avslöjades det att socialdemokraternas Mona Sahlin, under sin tid som arbetsmarknadsminister 1990-1991, vid flera tillfällen använt statens kontokort för privata utlägg. Foto:
Sahlin hade då köpt varor, hyrt bilar för privat bruk samt tagit ut kontanter. Sammanlagt rörde det sig om privata utgifter till ett värde av 53 174 kronor.
4 av 10
Sahlin hade då köpt varor, hyrt bilar för privat bruk samt tagit ut kontanter. Sammanlagt rörde det sig om privata utgifter till ett värde av 53 174 kronor. Foto:
Bland varorna fanns två Toblerone, vilket gav skandalen namnet
5 av 10
Bland varorna fanns två Toblerone, vilket gav skandalen namnet. Foto:
...under en kryssning med Sverigedemokraternas partitopp passade en kraftigt berusad Jimmie Åkesson på att håna Mona Sahlin för Tobleroneaffären.
6 av 10
...under en kryssning med Sverigedemokraternas partitopp passade en kraftigt berusad Jimmie Åkesson på att håna Mona Sahlin för Tobleroneaffären. Foto:
Bilden är enligt Nyheter24:s källor tagen på våren 2010 när flertalet SD-toppar åkte på en kryssning. När bilden började spridas på bland annat Facebook reagerade Jimmie Åkesson starkt och krävde att den skulle tas bort.
7 av 10
Bilden är enligt Nyheter24:s källor tagen på våren 2010 när flertalet SD-toppar åkte på en kryssning. När bilden började spridas på bland annat Facebook reagerade Jimmie Åkesson starkt och krävde att den skulle tas bort. Foto:
Nyheter24:s nyhetschef Henrik Eriksson träffade Mona Sahlin på torsdagen förra veckan.
8 av 10
Nyheter24:s nyhetschef Henrik Eriksson träffade Mona Sahlin på torsdagen förra veckan. Foto:
Hon fick då ta del av bilderna där Jimmie Åkesson hånar henne på fyllan.
9 av 10
Hon fick då ta del av bilderna där Jimmie Åkesson hånar henne på fyllan. Foto:
Mona Sahlin menar att Åkessons agerat olämpligt.
10 av 10
Mona Sahlin menar att Åkessons agerat olämpligt. Foto:

Nyheter24 kan nu avslöja hur en berusad Jimmie Åkesson ses hålla en stor Tobleroneförpackning samtidigt som han flinar in i kameran som ett hån mot Mona Sahlin.

Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Det här är Tobleroneaffären

Tobleroneaffären var en stor svensk politisk skandal som avslöjades i oktober 1995. Då avslöjades det att socialdemokraternas Mona Sahlin, under sin tid som arbetsmarknadsminister 1990-1991, vid flera tillfällen använt statens kontokort för privata utlägg. 

Hon hade då köpt varor, hyrt bilar för privat bruk samt tagit ut kontanter. Sammanlagt rörde det sig om privata utgifter till ett värde av 53 174 kronor. Bland varorna fanns två Toblerone, vilket gav skandalen namnet "Tobleroneaffären".

"Nolltolerans mot alkohol"

Att Sverigedemokraternas partitopp gillar att festa har de senaste veckorna blivit extra tydligt. Men att alkoholproblemen funnits under en längre tid är väl känt. Nyheter24 har gång på gång kunnat avslöja hur partiets skakats av flera fylleskandaler. 

– Jag vet att den här spritkulturen har funnits länge och att det är ett problem, säger Mona Sahlin till Nyheter24.

Så sent som i förra veckan pratade Nyheter24 med en tung SD-källa  om problemen med alkohol inom partiet. Källan krävde då att alkoholkulturen inom partiet måste förändras.

– Den är vidrig rent ut sagt. Jimmie Åkesson borde införa en nolltolerans mot alkoholkonsumtion också, sa SD-källan till Nyheter24 då.

Sverigedemokraterna går just nu igenom sin värsta kris i partiets historia. Fyra partimedlemmar, varav tre partitoppar, har fått lämna alla sina uppdrag efter att fylleskandal på fylleskandal rullats upp i media. 

Att SD-topparna gillar att festa har nog få missat. Nyheter24 har tidigare avslöjat hur Jimmie Åkesson fastnade på bild under en av Kent Ekeroths skandalfester - som fick avbrytas av riksdagsvakter. Nu har det hänt igen. Och den här gången är det Åkesson själv som beter sig allt annat än seriöst och statsmannamässigt.  

Hånar Mona Sahlin för Tobleroneaffären

Nyheter24 har fått ta del av privata bilder på en berusad Jimmie Åkesson som ses hålla upp en stor Tobleroneförpackning i ett hånfullt uttryck mot Mona Sahlin, med hänvisning till den skandal som avslöjades och kom att kallas just Tobleroneaffären

En berusad Jimmie Åkesson


Sverigedemokraterna vill först inte kännas vid bilden och menar att Jimmie Åkesson aldrig skulle få för sig att håna en politisk motståndare.

– Jag vet, vi gör så här. Vi skickar blommor redan i eftermiddag då, säger Jimmie Åkessons pressekretare Linus Bylund till Nyheter24.

Bilden togs under valkampanjen 2010 då Mona Sahlin fortfarande var partiledare för Socialdemokraterna. 

– Mona Sahlin har inom Sverigedemokraterna alltid setts som den mest hatade politikern, säger en SD-källa med god insyn i partiet till Nyheter24.

När Nyheter24 träffar Mona Sahlin i Stockholm har hon precis landat i Sverige efter en resa till USA. När hon får se bilderna skrattar hon först till. 

– Det här visar på att det inte bara är Kent Ekeroth och järnrörsgänget som beter sig på ett olämpligt sätt, säger hon och fortsätter:

– Jag skrattar åt det. Men SD är inte ett parti som alla andra.

Hur ser du på att Jimmie Åkesson som partiledare hånar dig på det här sättet?

– Ja, Fredrik Reinfeldt, Göran Hägglund eller Jan Björklund skulle aldrig få för sig att ta på sig så här och bete sig på det här sättet. Det här bevisar att man inte bara kan ta på sig en kostym och förvänta sig att man inte ska bli granskad.

En stund senare ringer Linus Bylund upp Nyheter24. Då har han själv tagit reda på var och när bilden togs. 

– Jag var själv inte med på den här resan men jag känner personen som har tagit bilden och pratat med honom. Personen gav den här förpackningen till Jimmie och sa "håll upp den här" och sedan tog han bilden. Jimmie Åkesson skulle aldrig håna politiska motståndare. 

Statsvetaren Jenny Madestam anser att Åkessons beteende är oacceptabelt och menar att det definitivt kan undergräva förtroendet för honom. Det strider också mot kutymen i svensk politisk kultur där det normalt sätt finns en schysst nivå om att man inte agerar på det sättet, menar Jenny Madestam.

– Hela sättet att agera på är så långt ifrån statsmannamässigt man kan komma och vad vi kan förvänta oss av politiska ledare i Sverige, säger Jenny Madestam och fortsätter:

– Jimmie Åkesson kommer naturligtvis behöva förklara sig och sitt agerande. Det här pubertala beteendet och gängstilen strider så mycket mot den andra bilden som han vill förmedla av sig själv. 

Att Åkesson starkt ogillar Mona Sahlin är välkänt sen tidigare. När hon lämnade riksdagen i början på 2011 tackade alla partiledare Sahlin för hennes tid i riksdagen. Det gjorde även Jimmie Åkesson. Fast inte på samma sätt som de andra.

– Det råder en hjärtlig stämning i riksdagen, kanske av förklarliga skäl. Jag har inget tacktal, men jag vill tacka för inspirationen. Mona Sahlin har blivit en symbol för det vi kämpar emot, det mångkulturella projektet, sa Jimmie Åkessons till den avgående partiledaren Mona Sahlin.

Kommer du ihåg att han sa det här till dig i riksdagen?

– Ja, och jag tackade honom för det. Jag vet ju vad personer som är främlingsfientliga tycker om mig, säger Mona Sahlin till Nyheter24 och fortsätter:

– Jag har träffat de här grabbarna flera gånger under åren. Jag vet ju vad dom tycker om mig. Men något sådant här har jag aldrig sett förut.

Bilden där Jimmie Åkessons hånar Sahlin är enligt Nyheter24:s källor tagen på våren 2010 när flertalet SD-toppar åkte på en kryssning. Bilden visar upp en annan sida av partiledaren Jimmie Åkesson än den vi lärt känna. Bakom stängda dörrar och när kostymen åkt av, är det alltså inte bara andra partimedlemmar som beter sig olämpligt. 

Bilden spreds först på Facebook för över två år sedan. Då reagerade den då 31-årige Jimmie Åkesson starkt och krävde att den skulle tas bort. 

– Han ville inte att allmänheten skulle få se den andra sidan av honom, den som bara de i SD-toppen känner till. Det vill säga killen som drack för mycket och tappade kontrollen, säger SD-källan.

Hur skulle du beskriva alkoholkulturen inom partiet? 

– Det sups så in i helvete på så gott som alla sammankomster.

Jenny Madestam kan verkligen förstå att Jimmie Åkesson blir rädd för att en annan bild av honom ska komma fram. Hon menar att han tidigare har varit fläckfri och varit den som tar avstånd från förkastliga aktiviteter. 

– Nu visar han sig vara en del av det. Det blir problematiskt för honom att snacka sig ur det. Han kommer säkert förklara det som att han skämtade och klädde ut sig, säger Madestam och fortsätter:

– Det här med dubbelheten, när väljarna uppfattar att man säger en sak och man gör något annat, det är svenska väljare allergiska emot. 

Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.