Måndag 25 Okt
Stockholm

SDU-toppen avgår i protest: "SD är en osund sekt"

Stefan Lundkvist hävdar att Sverigedemokraterna liknar en sound sekt.
1 av 5
Stefan Lundkvist hävdar att Sverigedemokraterna liknar en sound sekt. Foto: Scanpix/SDU Obs! Montage
Jimmie Åkessons flickvän Louise Erixon förnedrades på SDU-kongressen.
2 av 5
Jimmie Åkessons flickvän Louise Erixon förnedrades på SDU-kongressen. Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX / Montage
Jimmie Åkesson har sedan tidigare sparkat både SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand och SDU:s vice ordförande William Hahne.
3 av 5
Jimmie Åkesson har sedan tidigare sparkat både SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand och SDU:s vice ordförande William Hahne. Foto: Montage Pressbild/Sverigedemokraterna
Kasselstrand är numera utan jobb.
4 av 5
Kasselstrand är numera utan jobb. Foto: Lars Pehrson
SDU:s nya styrelse, med Gustav Kasselstrand i mitten. Förbundssekreteraren Stefan Lundkvist inringad.
5 av 5
SDU:s nya styrelse, med Gustav Kasselstrand i mitten. Förbundssekreteraren Stefan Lundkvist inringad. Foto: SDU / Montage

Sprickorna inom Sverigedemokraterna blir allt djupare och större. Nu lämnar SDU-toppen Stefan Lundkvist partiet samtidigt som han riktar en hård känga mot Jimmie Åkesson och partiledningen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Frågan som splittrade SD

När Kasselstrand och William Hahne (vice ordförande) gick ut i Aftonbladet och krävde ett erkännande av en palestinsk stat var det bara toppen på ett isberg av den konflikt om Israel-Palestina-frågan som blossat upp inom SDU och SD. 

Det mynnade ut i att Paula Bieler, understödd av partiledningen, skulle försöka kuppa bort den nuvarande SDU-styrelsen.

Ett exempel på hur partiledningen agerat var när Hahne petades till exempel i januari som pressekreterare i moderpartiet, något som enligt Nyheter24:s källor direkt hade att göra med debattartikeln.

– Jag har sett väldigt mycket skit under mina år i partiet, ofta kopplat till stora alkoholintag. Jag är inte ett dugg förvånad över vad som kom fram. Jag har sett mycket värre saker, säger Stefan Lundkvist till Expressen och syftar på de skandaler som skakat Sverigedemokraterna den senaste tiden.

Stefan Lundkvist tidigare förbundssekreterare för SDU och riksdagskandidat är i dag kommunfullmäktigeledamot i Uppsala. Under lång tid har han varit en av SDU-ordföranden Gustav Kasselstrands närmaste vänner i förbundsstyrelsen. När han värvades till partiet för tre år sedan var partiledaren Jimmie Åkesson lyrisk.

– Det är med stolthet jag nu kan konstatera att mitt parti lyckats attrahera en så pass klarsynt och företagsam ung man som Stefan Lundkvist, sa Åkesson då.

"Folk är livrädda för att saker ska komma fram"

Men nu hoppar han av det främlingsfientliga partiet och riktar hård kritik mot Jimmie Åkesson. Han säger bland annat att personer inom partiet har varit livrädda för "att saker och ting ska komma fram" för det skulle då få "enorma konsekvenser för enskilda som har uppfört sig illa". 

Men Stefan Lundkvist hävdar att han inte vill skada partiet utan är bara kritisk mot svågerpolitiken inom partiet och amatörmässigheten i ledningen. Han kommer därför inte berätta vad han sett hört och hört. 

Det är dock inte första gången som han ger en känga till Åkesson. Nyheter24 har tidigare avslöjat att Lundkvist gått till hård attack mot Åkessons flickvän under SDU:s kongress tidigare i höstas. I talarstolen krävde han att Louise Erixon, som jobbar som partitoppen Björn Söders sekreterare, skulle hålla sina och partiledningens "slemmiga händer borta". Förbundssekreteraren förnedrade även Erixon genom att hävda att hon tagit "sängkammarvägen" till partitoppen. 

– Det är klart att det var väldigt lågt och sårande. Men det han sa om partiet var egentligen värre, sa Louise Erixon till Nyheter24 då. 

Attacken mot Louise Erixon var dock inte oväntad då hon tidigare försökt få bort SDU styrelsen och ordförande Gustav Kasselstrand genom den så kallade SDU-kuppen.

"Partiet liknar en disharmonisk sekt"

Det finns ett uteslutningsärende mot Stefan Lundkvist, men innan medlemsutskottet hinner kicka ut honom väljer han alltså att avgå självmant.

– Alla som inte tycker precis som ledningen kommer att avlägsnas eller lämna frivilligt. Nog för att partiet redan liknar en disharmonisk sekt där många lever i SD-världen hela tiden utan vänner utanför politiken. När man nu ska rensa ut dem som inte lyder partitoppens officiella hållning så kommer det ännu mer att likna en sekt. Mig ska de dock inte få äran att utesluta, jag går frivilligt, säger Stefan Lundkvist till Expressen.

Konflikten mellan Ungdomsförbundet och SD-ledning har det senaste månaderna varit extra tydlig. Samtidigt som SD:s skandalman Erik Almqvist fick sparken från alla sina uppdrag inom partiet gick Gustav Kasselstrand tillsammans med ungdomsförbundets vice ordförande William Hahne ut och kritiserade ledningen i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Men det blev för mycket för Jimmie Åkesson och partiledningen som sparkade ut Gustav Kasselstrand från sitt arbete i riksdagsgruppen.

– Alla interna kritiker tystas ned och riskerar att kastas ut med huvudet före. Det finns en stor skräck för att kritisera partiledningen. Se bara när Allan Jönsson (populär SD-politiker i Bjuv, reds anm) kritiserade ­ledningens höga löner, då riskerade han att uteslutas. Skräcken är total och det föder bara ögontjäneri och fjäsk uppåt, sam­tidigt som alla förtalar alla bakom ryggen, säger Stefan Lundkvist till Expressen.

Sverigedemokraternas ledning är inte förvånade över Stefan Lundkvist uttalanden efter avhoppet.

– Hans uttalanden är förväntade i den meningen att de kommer från en missnöjd fd medlem som vill maximera sin möjlighet att få uppmärksamhet i media. Vill man göra det är det denna mall man ska anpassa sig efter när man uttalar sig och det lyckas Lundkvist med på ett bra sätt. Vi finner dessa påståenden lika ogrundade denna gång. Sverigedemokraterna skulle knappast vara så framgångsrika om partiet fungerade så dåligt som han vill göra gällande, säger SD:s presschef Martin Kinnunen till Nyheter24.

Kommentera
Kopiera länk
Dela