Annie Lööf har all anledning att vara orolig.
1 av 3
Annie Lööf har all anledning att vara orolig. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Göran Hägglunds kristdemokrater går framåt.
2 av 3
Göran Hägglunds kristdemokrater går framåt. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
S-ledaren Stefan Löfven på partikongressen i Göteborg.
3 av 3
S-ledaren Stefan Löfven på partikongressen i Göteborg. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

"Centerpartiet ligger i respirator"

Här är de nya krissiffrorna som oroar Annie Lööf. Hennes parti hamnar under riksdagsspärren i den senaste opinionsundersökningen. Och det är inte det enda partiet med problem.


Hela undersökningen

Kristdemokraterna
4,3 procent (+1,7)
Moderaterna
28,4 procent (-0,3)
Folkpartiet
5,9 procent (-0,6)
Centerpartiet
2,7 procent (-0,7)

Miljöpartiet
8,6 procent (-0,6)
Socialdemokraterna
31,9 procent (+1,4)
Vänsterpartiet
5,9 procent (+0,2)

Sverigedemokraterna
10,8 procent (-1,8)

1 428 har deltagit i Yougovs onlinepanel under perioden 6 mars-2 april.

SVERIGE. Många trodde kanske att botten var nådd när Centerpartiet förra månaden nådde endast 3,4 procent i Yougovs väljarbarometer. På måndagen är siffran nere i 2,7 procent.

Yougovs senaste undersökning, som presenteras i Metro, visar dock att Kristdemokraterna ökar mest av alla - men de ligger ändå och dansar runt riksdagsspärren. Småpartiernas kris är också en kris för Alliansen, menar Mikael Sundström, statsvetare vid Lunds universitet.

– Även ur Alliansens synvinkel måste man få upp siffrorna. För det som Alliansen har identifierat som ett starkt argument – att det bara finns en allians – blir svagare om två av partierna ligger i respirator, säger han till Metro.

"Vilket parti ska väljarna stödrösta på?"

Ett problem i valet 2014 kan vara att samtliga tre mindre allianspartier behöver stödröster för att hålla sig kvar i riksdagen.

– Både Kristdemokraterna och Centern brukar få en ganska stor andel stödröster när det är val. Men det kan bli ett bekymmer om båda – och kanske till och med Folkpartiet – ligger och rotar vid fyraprocentsspärren. Vilket parti ska stödväljarna då rösta på? säger Sundström.

SD backar mest

Sverigedemokraterna backar mest av alla i undersökningen - från 12,6 procent till 10,8 procent. Socialdemokraterna, som hade kongress i förra veckan, ökar dock och drar ifrån Moderaterna. S, Vänsterpartiet och Miljöpartiet får tillsammans 46,4 procent - Alliansen får 41,3 procent.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!