Lördag 8 Maj
Stockholm

"Jag känner inte majoriteten av mina Facebookvänner"

Josefin Brink - saknad på Twitter men klarar sig bra med Facebook.
1 av 4
Josefin Brink - saknad på Twitter men klarar sig bra med Facebook. Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Brink i riksdagen.
2 av 4
Brink i riksdagen. Foto: Maja Suslin / SCANPIX
Här med resten av partitoppen. Från vänster: Aron Etzler, partisekreterare, Josefin Brink, andra vice ordförande, Jonas Sjöstedt, partiledare, Ulla Andersson, första vice ordförande.
3 av 4
Här med resten av partitoppen. Från vänster: Aron Etzler, partisekreterare, Josefin Brink, andra vice ordförande, Jonas Sjöstedt, partiledare, Ulla Andersson, första vice ordförande. Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Josefin Brink talar på kvinnodagen 2010.
4 av 4
Josefin Brink talar på kvinnodagen 2010. Foto: JOHAN ENGMAN / SCANPIX

Hon är en av de som saknas mest på Twitter - men Josefin Brink (V) föredrar andra sätt att kommunicera.
– Jag har varit ute och pratat direkt med folk, säger hon.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Riksdagens twittrare

Många av dem twittrar som ett sätt att hålla kontakt med journalister, opinionsbildare och väljare. Andra tycker det sociala mediet är en överskattad ankdamm. Nyheter24 har kartlagt riksdagspartiernas twittrande ledamöter. 

Statistiken är baserad på de ledamöter som sitter i riksdagen för tillfället, även som ersättare. Ordinarie ledamöter som tillfälligt lämnat sina uppdrag har ej räknats med.

Det här är andra delen av en serie artiklar i veckan. Håll utkik för nästa del.

Del 1: De är bäst och sämst på Twitter i riksdagen
Del 2: Toppolitikerna: "Twitter är en ankdamm"

STOCKHOLM. Över 200 av Sveriges 349 riksdagsledamöter finns på Twitter. Men många väljer alltså att avstå. En av dem är Vänsterpartiets Josefin Brink, som Nyheter24 utsåg till en av de mest saknade på det sociala mediet tidigare i veckan.

Anledningen till att hon undviker Twitter är ganska enkel:

– Det kanske tar mer tid och energi än vad man får ut av det. Ska man ha Twitter måste man hålla koll på allt som skrivs, vilka man följer och så, säger hon till Nyheter24.

Vissa av politikerna kallar det "en ankdamm" eller "ett virtuellt Almedalen". Det är ungefär samma intryck som Brink fått.

– Det kan nog vara lite klubb för inbördes beundran, men det är ju bara ett medium - det beror på vad man fyller det med. Men det är ett väldigt begränsat format.

"Känner inte majoriteten av mina Facebookvänner"

När det gäller sociala medier är det i stället Facebook som gäller. Där har Vänsterpartiets arbetsmarknadspolitiska talesperson och andra vice ordförande varit aktiv, fast inte på senare tid. Brink är nämligen tillbaka i riksdagen efter att ha varit sjukskriven i nästan ett halvår.

– Jag har använt Facebook för att dela länkar och annat.

Hur gör du med vänförfrågningar? Är det bara personer du träffat eller är det även "anhängare"?

– Majoriteten av mina Facebookvänner är inte folk jag känner, så kan man säga.

Då måste det nästan vara bättre än att ha massa följare på Twitter.

– Ja, det är ett större medium och det är lättare att få spridning.

Vänsterpartiets ställföreträdande kommunikationschef Emil Lindahl Persson nämnde i veckan Brink som ett exempel på att man kan bli en välkänd politiker utan hjälp av exempelvis Twitter. 

Möten med människor och deltagande i olika debatter, förespråkar hon för att sprida sin politik.

– Under min tid som riksdagsledamot har jag varit ute och pratat direkt med folk, exempelvis på arbetsplatser eftersom jag jobbar mycket med arbetsmarknadsfrågor, säger Brink.

"Näthatet ett faktum i dag"

Det är svårt att prata sociala medier 2013 utan att nämna näthat. Diskussionen om anonyma hot och hat riktat, inte minst det som riktas mot kvinnor, har varit stor den senaste tiden. Brink har följt den och konstaterar:

– Det är ett faktum i dag. Det räcker att gå in på vilken tidnings kommentarsfält som helst.

Men kommentarsfälten i sig är bra, menar hon.

– Samtidigt är vi helt emot att begränsa möjligheterna till att kommentera, säger Brink.

I stället handlar det om att ge de anonyma hatarna en match, att bidra med verklig diskussion.

– Vi har ett nätverk som finns för att ge mothugg, liksom ge svar på tal och hyfsa debatten. Vi som är på nätet har ett ansvar att vara där och diskutera i stället för att lämna fältet fritt åt de som inte ens vill ha en diskussion, säger hon.

I en intervju med Nyheter24 har partiledaren Jonas Sjöstedt tidigare berättat om nätverket, som går under namnet "Vi tar kampen".

– Det är viktigt att inte lämna nätet till Sverigedemokraterna. De är organiserade i sin trolleriverksamhet. Och vi är motorganiserade för att sprida en annan bild, sa han då.

Orättvist att bli tvingad till debatt med anonyma

Som kvinna som engagerar sig mycket i frågor som rör exempelvis feminism har Brink även själv drabbats. Men "inte mer än någon annan", hävdar hon. Hoten och hatet kan dock till slut vara ett demokratiskt problem - att kvinnor inte vågar ta plats:

– Ja självklart, människor tar illa vid sig. Det finns något djupt orättvist i att personer som debatterar med sitt eget namn och bild tvingas ta en debatt med anonyma som kan slänga ur sig vad som helst.

Kommentera
Kopiera länk
Dela