Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Så vann Kasselstrand maktkampen mot Åkesson

- 06/09/2013, 07:21 -
Gustav Kasselstrand har inga problem med några kuppmakare längre.
1 av 8

Gustav Kasselstrand har inga problem med några kuppmakare längre.

SCANPIX / Montage

SD-ledaren Jimmie Åkesson.
2 av 8

SD-ledaren Jimmie Åkesson.

SCANPIX SWEDEN

Kasselstrand har svängt ungdomsförbundet allt närmare en mer nationalistisk syn än moderpartiet.
3 av 8

Kasselstrand har svängt ungdomsförbundet allt närmare en mer nationalistisk syn än moderpartiet.

Drago Prvulovic / SCANPIX

Kasselstrand med sina kollegor från högerextremistiska ungdomsförbund i Europa.
4 av 8

Kasselstrand med sina kollegor från högerextremistiska ungdomsförbund i Europa.

HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

SDU-ordföranden sparkades från riksdagen efter debattartikeln om Erik Almqvist.
5 av 8

SDU-ordföranden sparkades från riksdagen efter debattartikeln om Erik Almqvist.

Lars Pehrson / SCANPIX

Jimmie Åkessons sambo Louise Erixon förnedrades under nederlaget på fjolårets kongress.
6 av 8

Jimmie Åkessons sambo Louise Erixon förnedrades under nederlaget på fjolårets kongress.

FREDRIK PERSSON / SCANPIX / Montage

Paula Bieler utmanade Kasselstrand ifjol. Nu har hon inget engagemang i SDU.
7 av 8

Paula Bieler utmanade Kasselstrand ifjol. Nu har hon inget engagemang i SDU.

Montage. The Studio / SCANPIX

Louise Erixon menar att det inte är aktuellt med något SDU-engagemang.
8 av 8

Louise Erixon menar att det inte är aktuellt med något SDU-engagemang.

FREDRIK PERSSON / SCANPIX

Fjolåret kantades av internstrider och kuppförsök. Den här gången är det betydligt lugnare inför kongressen för SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand. Två av de klarast lysande motståndarna har lämnat sitt engagemang i SDU bakom sig.

LINKÖPING. Inför Sverigedemokratisk ungdoms (SDU) kongress förra året var det mesta ett enda stort kaos. Nyheter24 kunde under våren avslöja att förbundsordföranden Gustav Kasselstrand skulle utmanas.

Bakom kuppförsöket stod stora delar av moderpartiet Sverigedemokraternas ledning. En av de direkt inblandade var Jimmie Åkessons sambo Louise Erixon. Motkandidaten Paula Bieler, som då arbetade som politisk sekreterare i riksdagen, hade stöd av bland andra Mattias Karlsson (kulturpolitisk talesperson), Erik Almqvist (dåvarande ekonomisk-politisk talesperson), Pavel Gamov (suppleant i partistyrelsen) samt Ted Ekeroth.

I samband med att det skrevs mer och mer om kuppförsöket ökade också spänningarna mellan de båda lägren. Efter en debattartikel för att erkänna Palestina fick William Hahne, vice förbundsordförande i SDU, sparken från sin roll som pressekreterare i Sverigedemokraterna.

Kuppmakarnas förnedrande nederlag

I september var det så dags för SDU:s kongress. Där klev Erixon fram som representant för SDU Blekinge och argumenterade för att Bieler skulle väljas. Hon förlorade med tio röster mot 39. Kasselstrand hade segrat. 

Även under kongressen blev det dock hårda ord. Dåvarande förbundssekreteraren Stefan Lundkvist sa i talarstolen att "moderpartiet ska hålla sina slemmiga händer borta". Han lämnade senare Sverigedemokraterna med hälsningen att partiet blivit "en osund sekt".

"Nu är det andra tider"

Förvisso sparkades senare under hösten Kasselstrand från arbetet på SD:s riksdagskansli efter att han krävt att Almqvist skulle tas tillbaka efter järnrörsskandalen. Men efter kongressen kunde han allt mer föra SDU i den riktning han ville. Mot nationalismen – bort från moderpartiets socialkonservatism.

I helgen är det dags för kongress igen – och nu blir det en lugn historia.

– Både SD och SDU hade en turbulent tid under hösten med allt som hände. Nu är det andra tider, vi är tillbaka i toppform och redo att gå in i supervalåret 2014. Mest stolt är jag över vårt initierade samarbete med likasinnade ungdomsförbund i Europa. Jag är stolt över att få vara SDU-ordförande och har alltid haft ambitionen att lämna över ett ”dukat bord” till den person som en dag efterträder mig, säger Kasselstrand till Nyheter24.

Lyfter fram nationen i nytt idéprogram

En av de viktigaste frågorna som diskuteras är förbundets nya idéprogram "Nationen framför allt". Bara valet av titel ger en fingervisning om hur programmet förhåller sig till Sverigedemokraterna.

– Förbundets ideologiska profil har utvecklats organiskt under flera år. Först nu antar vi de viktigaste idéerna i ett officiellt dokument. Vi lyfter fram nationsbegreppet som centralt, säger Kasselstrand.

Ett initiativ som förbundet tagit är att samarbeta med flera ungdomsförbund till europeiska partier som SD distanserat sig ifrån eftersom de ansetts vara för radikala. Bland dessa märks ungdomsförbunden från belgiska Vlaams Belang och franska Front National. Inför Europaparlamentsvalet har dock moderpartiet enats om en politisk plattform med de båda partierna och flera andra som delar vissa nationalistiska värden.

Han menar att SDU är "ett helt annat förbund" än när han tog över i februari 2011 och att det finns en stark framtidstro. 

SDU – ett avslutat kapitel för de tidigare motståndarna

För de som var med och utmanade honom förra året har engagemanget inom SDU blivit ett avslutat kapitel.

– Just nu är det inte aktuellt med något SDU-engagemang, säger Erixon, som fortfarande arbetar som sekreterare åt SD:s partisekreterare Björn Söder, till Nyheter24.

Bieler har under året som gått blivit anställd som chefredaktör för moderpartiets medlemstidning SD-kuriren.

– Jag har inte varit aktivt engagerad under det senaste året. Jag har fokuserat på mitt liv och arbete, säger hon till Nyheter24.

Under SDU-kongressen i Linköping i helgen väntas inte bara Kasselstrand väljas om som ordförande – han är även föreslagen som den första i ordningen av förbundets fem riksdagskandidater.