Fredrik Reinfeldt har en del att ta tag i.
1 av 4
Fredrik Reinfeldt har en del att ta tag i. - Foto: JESSICA GOW / SCANPIX
Bara drygt hälften av alliansväljarna tror på en ny valseger.
2 av 4
Bara drygt hälften av alliansväljarna tror på en ny valseger. - Foto: SCANPIX
Regeringens statsråd lyssnar på kungens tal vid riksmötets öppnande.
3 av 4
Regeringens statsråd lyssnar på kungens tal vid riksmötets öppnande. - Foto: SCANPIX
Socialdemokrater och andra rödgröna väljare är säkra på valseger. Något som tyder på att det pekar uppåt för Stefan Löfven?
4 av 4
Socialdemokrater och andra rödgröna väljare är säkra på valseger. Något som tyder på att det pekar uppåt för Stefan Löfven? - Foto: SCANPIX

Reinfeldts nya krissiffror

Det ser allt mörkare ut för Alliansen om det ska bli en ny valseger 2014. Nu kommer nya siffror som visar att väljarna tappar förtroende för regeringen.


Hela undersökningen

Kristdemokraterna
4,5 procent (+1,0)
Moderaterna
24,7 procent (-0,9)
Folkpartiet
6,1 procent (+-0,3)
Centerpartiet
3,5 procent (-0,6)

Miljöpartiet
10,3 procent (+0,6)
Socialdemokraterna
34,4 procent (0,0)
Vänsterpartiet
7,0 procent (+0,1)

Sverigedemokraterna
8,5 procent (+0,1)

Undersökningen genomfördes via 2 353 telefonintervjuer under perioden 5-24 september. Andelen osäkra väljare var 18,5 procent.

Färre och färre tycker att regeringen gör ett bra jobb. I en mätning från Ipsos som publiceras i Dagens Nyheter på måndagen faller förtroendet för Alliansen från 50 till 42 procent.

Samtidigt har det största partiet i regeringen, Moderaterna, stora problem. Ända sedan april har partiet haft en nedåtgående kurva. Något som borde vara ett rejält orosmoment för statsminister Fredrik Reinfeldt.

Även de andra partierna han regerar med har problem. I undersökningen hamnar Centerpartiet under riksdagsspärren. Kristdemokraterna klättrar dock upp över densamma.

"Ny situation att S, MP och V samlar en så stor del"

För Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet ser läget dock ljusare ut. Tillsammans skulle de ha egen majoritet om det vore val i dag.

– Det tror jag man kan se som ett uttryck för ett missnöje med huvudalternativen i politiken, att de känns lite bleka. Går man tillbaka i tiden är det en ny situation att de tre partierna samlar en så stor del av väljarna, säger Ipsos analyschef David Ahlin till Dagens Nyheter.

Rödgröna väljare självsäkra

I mätningen har man också undersökt vad alliansväljare och rödgröna väljare tror om valutgången 2014. Och de sistnämnda är betydligt mer optimistiska. 

79 procent av de tillfrågade tror på en rödgrön regering efter valet. Samma siffra bland alliansväljare är hela 41 procent. Bara drygt hälften, 51 procent, tror på en ny seger för Alliansen.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

Två gripna för mordförsök i Bredäng

En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

1 timme sedan
Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

1 timme sedan
Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

1 timme sedan
Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.