Nyheter24:s Viktor Adolfsson skriver om partiledardebatten.
1 av 9
Nyheter24:s Viktor Adolfsson skriver om partiledardebatten.
Annie Lööf (C).
2 av 9
Annie Lööf (C). - Foto: TT BILD
Jimmie Åkesson (SD).
3 av 9
Jimmie Åkesson (SD). - Foto: TT BILD
Mikael Damberg (S).
4 av 9
Mikael Damberg (S). - Foto: TT BILD
Statsminister Fredrik Reinfeldt (M).
5 av 9
Statsminister Fredrik Reinfeldt (M). - Foto: TT BILD
Gustav Fridolin (MP) med sin tårta.
6 av 9
Gustav Fridolin (MP) med sin tårta. - Foto: TT BILD
Jan Björklund (FP).
7 av 9
Jan Björklund (FP). - Foto: TT BILD
Jonas Sjöstedt (V).
8 av 9
Jonas Sjöstedt (V). - Foto: Erik Martensson / TT BILD
Göran Hägglund (KD).
9 av 9
Göran Hägglund (KD). - Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT BILD

"Ännu mer yta – samma gamla brist på innehåll"

Partiledardebatten i riksdagen gav inga större besked. Däremot befästes bilden av att svensk politik i dag handlar mer om vitsiga formuleringar, tårtkupper och Seinfeldapplåder.


Viktor Adolfsson

Viktor Adolfsson är reporter på Nyheter24 med fokus på politik och internet. På torsdagar skriver han kolumn. 

Följ honom på twitter @viktorado.

Efter fyra timmars tittande på riksdagens partiledardebatt känner jag mig tom. Samma gamla absoluta tal-räknande, samma gamla vaga S-besked, samma gamla "hjälpa flyktingarna på plats". Det var inte många politiska nyheter eller klargöranden som presenterades – av någon av de åtta partiledarna.

Däremot fick jag upp ögonen för flera andra faktorer runtomkring hela spektaklet. För ja, det är just ett spektakel. 

På Twitter skickar partiernas officiella konton vidare det ena felstavade trollinlägget efter det andra, bara för att sprida sin bild av sanningen. I plenisalen går riksdagsledamöternas applåder av "sin" ledare (Alliansen klappar åt hela Alliansen) närmast att likna vid hur publiken beter sig vid en inspelning av en sitcom. Reaktionerna är lika förutsägbara som om det blinkade "APPLÅDER" på en skärm ovanför talarstolen.

I denna samtid är jag inte ens förvånad att Gustav Fridolin tar med en verklig tårta för att visa upp ett tårtdiagram. I detta politiska landskap där det är viktigare att håna motståndare än att förklara sina egna satsningar är jag inte heller förvånad att statsministerns kontring blev följande:

– Varför vill du dubbla restaurangmomsen för de som bakat den där tårtan?

När det är så mycket yta och så lite innehåll är det en självklarhet att Fredrik Reinfeldt inte heller bryr sig om att Miljöpartiet faktiskt inte vill höja restaurangmomsen (Reinfeldt förklarade sedan att han menade att MP vill samarbeta med partier som vill höja den). För övrigt betalar man inte restaurangmoms för en tårta man köper med sig hem.

Med allt det här i bakhuvudet är jag nog ändå rätt glad att ingen av de andra partiledarna drog något hästskämt om "stridshingsten" Reinfeldt.

Jag är övertygad om att varken tårtkupper, stridshingstar, Ikeametaforer eller Löfvenappar ger några röster i Sverige 2013. Jag hoppas i alla fall det.

Så var partiledarnas anföranden:

Mikael Damberg (S)

Jämförde arbetsmarknadspolitiken med en misslyckad dag i svampskogen. Gick till attack mot alliansen när det gäller framför allt skolan och jobben. Var mer tillbakadragen och avslappnad än tidigare, utan att tappa särskilt mycket fokus.

Citatet: "Hur kommer det sig Fredrik Reinfeldt att din jobbkorg är så tom?" 

Fredrik Reinfeldt (M)

Man ska vara stolt över Sverige, det var budskapet. Radade upp Alliansens reformer och hur de gjort landet bättre. Talade om hur bra Sverige klarat sig jämfört med andra länder. Vi kan erbjuda möjligheter inga andra kan, sa han.

Citatet: "Den som inte har ordning på sjukfrånvaron har inte grepp om de offentliga finanserna"

Gustav Fridolin (MP)

Tog upp allt från klimatet (såklart) till antiziganism och asylrätten. Han påminde om att det också är Europaparlamentsval nästa år. Ett klassiskt Fridolintal i visionär ton men precis som vanligt blir det ibland lite för lillgammalt för att verkligen fastna.

Citatet: "Europas gröna står enade: Att söka asyl är inget brott, det är en mänsklig rättighet"

Jan Björklund (FP)

Inledde med att ta upp tidigare U-länders utveckling och att den beror på liberalism och marknadsekonomi. Upplyste åhörarna om alla olika typer av klagomål som kommer från oppositionen (som han kallade "dysterkvistar") och allt Socialdemokraterna röstat nej till tidigare.

Citatet: "Skärp er, och sluta baktala vårt land"

Annie Lööf (C)

Använde en något oväntad Ikea-metafor genom hela talet. Attackerade Stefan Löfven (ej närvarande) på punkt efter punkt, från kärnkraft till skatter. Använde "rysk roulette med skattepengarna" för att beskriva restaurangmomsen som S vill återinföra. Anförandet handlade mer om S än om C.

Citatet: "Att styra ett land är inte alls samma sak som att handla på Ikea, men behovet av en plan är minst lika stort"

Jimmie Åkesson (SD)

La tonvikten vid att ta ställning mot de som vill införa lagliga vägar att ta sig som flykting till Europa. Inga ögonbryn höjdes. Menade att Syrien inte kommer ha några välutbildade kvar för att alla åker till Sverige och Europa. Sa även att han kraftigt vill begränsa den "ansvarslösa invandringspolitiken". Många av ledamöterna var dock på lunch och hörde inte.

Citatet: "Det handlar om prioriteringar"

Jonas Sjöstedt (V)

Slog ett slag för att få tillbaka ideologin och idéerna i det svenska politiska samtalet. Och ja, givetvis pratade han om vinster i välfärden. Han talade lugnt om att Vänsterpartiet vill satsa på de utsatta i samhället. Lyckades nästan gå igenom alla möjliga politikområden, med en del spretighet som följd. Kritiserade Moderaternas nya logga och slogan "Sveriges arbetarparti".

Citatet: "En ny logotyp räcker inte"

Göran Hägglund (KD)

Tog tag i frågan som han själv har ansvar för, det vill säga vård och omsorg. Förklarade att Sverige lyckats väl jämfört med andra länder och att sjukvården är bättre än någonsin. Som stöd för detta radade han upp organsationer som säger att Sverige lyckats på området. En av få med röd tråd.

Citatet: "Vi håller internationell toppklass i vården men jag är säker på att vi kan bli ännu bättre"

/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Då sänks skatten för en miljon svenskar – är du en av dem?

Man höll hund och valpar instängda i garage – utan dricksvatten och rena liggplatser

En man i 20-årsåldern höll en tik och hennes valpar instängda i ett garage utan ljusinsläpp. Det saknades även torra, rena liggplatser med bäddmöjligheter och driksvatten i garaget. Nu förbjuds mannen ta hand om djur, oavsett djurslag.

Polisen rapporterar om brand, Smedjebacken

"Polisen biträder räddningstjänsten vid en fullt utvecklad brand i Söderbärke.", skriver polisen på sin hemsida.

Tummar på kraven för att klara Natoinsatsen

P 7 i Skåne står inför en svensk pionjärinsats i Nato när uppåt 600 man ska skickas till Lettland. För att klara det kan det bli nödvändigt att under en period tumma på målet att utbilda fler värnpliktiga.

Polisen rapporterar om misshandel, Västerås

1 timme sedan
"Tonårspojke slagen i ansiktet utanför skola.", skriver polisen på sin hemsida.

KD vill att fler EU-länder satsar på kärnkraft

1 timme sedan
Kristdemokraterna vill se mer kärnkraft i Europa. En fråga som partiet planerar att driva i EU-valet, enligt ett pressmeddelande.