Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Socialdemokraternas ras oroar: "Det blir tufft"

- 11/11/2013, 07:33
Det går inte riktigt spikrakt uppåt för Stefan Löfven (S).
1 av 4

Det går inte riktigt spikrakt uppåt för Stefan Löfven (S).

TT BILD

Moderaternas partisekreterare Kent Persson.
2 av 4

Moderaternas partisekreterare Kent Persson.

Stefan Jerrevang / TT BILD

Statsminister Fredrik Reinfeldt.
3 av 4

Statsminister Fredrik Reinfeldt.

Stefan Jerrevang / TT BILD

SD-ledaren Jimmie Åkesson. Hans parti är tredje störst i båda mätningarna.
4 av 4

SD-ledaren Jimmie Åkesson. Hans parti är tredje störst i båda mätningarna.

HENRIK MONTGOMERY / TT BILD

Ett ras med 2,8 procentenheter. Det är vad S-ledaren Stefan Löfven vaknar upp till på måndagen. Nu hårdnar kampen inför supervalåret 2014.

Socialdemokraterna kryper närmare och närmare de katastrofsiffror som partiet hade 2010. Det slås fast i en opinionsundersökning från United Minds som Aftonbladet publicerar på måndagen.

I mätningen backar S med 2,8 procentenheter, ned till 30,9 procent. Samtidigt är det Moderaterna som går starkt framåt – från 23,6 till 25,8 procent.

– En mätning kan man ­inte dra någon slutsats av. Men jag vet en sak, det blir väldigt tufft i valet, säger Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven till Aftonbladet.

"S saknar verklighetsförankring"

De som går starkast framåt i övrigt är Folkpartiet, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet. Moderaternas partisekreterare Kent Persson poängterar att många väljare fortfarande är osäkra (13 procent enligt undersökningen). Han tror även att S-utspelet om regeringsfrågan i fredags kan komma att påverka.

– Väljarna bestämmer sig allt senare, det visar att ­läget är helt öppet. S saknar just nu verklighetsförankring. Att ett parti runt 30 procent tänker gå till val själva, utan att redogöra med vem de vill styra visar hur ensamma och vilsna de är, säger han till Aftonbladet.

Men här ökar stödet

Samtidigt publicerar Metro en mätning från Yougov som visar en helt annan bild. Där är det i stället Socialdemokraterna som ökar mest av alla – upp till 32,5 procent. Även i den mätningen når Moderaterna 25,8 procent.

Vänsterpartiet och Folkpartiet ökar samtidigt som Sverigedemokraterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna backar.