Söndag 13 Jun
Stockholm

SD sänker sossarna – nu väntar politiskt kaos

Mattias Karlsson.
1 av 4
Mattias Karlsson. Foto: BERTIL ERICSON
Löfven illa ute.
2 av 4
Löfven illa ute. Foto: Linus Sundahl-Djerf
Mattias Karlsson och Oscar Sjöstedt.
3 av 4
Mattias Karlsson och Oscar Sjöstedt. Foto: Pontus Lundahl
4 av 4

Beskedet kom på tisdagen.

Kommentera (27)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I dag kom beskedet – Sverigedemokraterna kommer under morgondagens omröstning att rösta på Alliansens budgetförslag. Något som avslöjades av partiets egna tidning Samtiden redan innan den presskonferens som partiet höll tog slut.

– Riksdagsgruppen har i dag fattat ett principiellt beslut om att Sverigedemokraterna kommer att agera för att försöka fälla varje regering som väljer att föra en ökad invandring och ge Miljöpartiet ett avgörande inflytande över svensk migrationspolitik, säger partiets vikarierande partiledare Mattias Karlsson, i ett pressmeddelande.

Det här kan hända

Det öppnar upp för ett gäng olika scenarier. Stefan Löfven har tidigare slagit fast att han inte kommer att regera med Alliansens budget, men det finns fortfarande ett flertal saker som kan komma att ske. Det kanske allra troligaste är att det nu inte blir någon omröstning överhuvudtaget utan att man i stället försöker förhandla om sin budget.

– Problemet blir då att Stefan Löfven måste visa sig samarbetsvillig mot Alliansen. Det kanske kan bli svårt nu precis efter en valrörelse, men de kommande fyra åren så kommer kanske allianspartierna "lugna ner sig" lite och visa mer samarbetsvilja, har statsvetaren Matilde Millares sagt till Nyheter24.

Kan bli nyval

Förutsatt att allianspartierna inte väljer att samarbeta med SD återstår då ytterligare ett par alternativ. Antingen så kommer Stefan Löfven få uppdraget att ombilda regeringen – och klarar han inte det kan regeringen komma att utlysa extra val, ofta kallat nyval.

Något som i sådana fall sker till våren.

Bildt: "Bättre för landet"

Beslutet har självklart lett till en snabb debatt på sociala medier, där bland annat den före detta stats- och utrikesministern Carl Bildt uttalat sig på Twitter om att det nu uppkomna läget är "bättre för landet".

Bildt fick också så gott som omedelbart mothugg av socialdemokraten Leif Pagrotsky.

Kommentera (27)
Kopiera länk
Dela