Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kristdemokraterna: "Förbjud IS-symboler i svenska skolan"

- 17/09/2015, 10:34
Nu vill kristdemokraterna i Stockholm förbjuda IS-symboler i skolan.
1 av 3

Nu vill kristdemokraterna i Stockholm förbjuda IS-symboler i skolan.

tt bild/montage

Islamister i Raqqa, Syrien.
2 av 3

Islamister i Raqqa, Syrien.

tt bild

KD:s Erik Slottner menar att mer utbildning behövs.
3 av 3

KD:s Erik Slottner menar att mer utbildning behövs.

Fanni Olin Dahl / tt bild

"Alla vet hur ett hakkors ser ut, men det här är något mycket nyare och därför kommer nog en del utbildning behövas för att det ska bli verkningsfullt".

I ett nytt förslag som presenteras i dag vill Kristdemokraterna i Stockholm förbjuda symboler från Islamiska staten i Stockholms skolor. Den nya policyn, som i så fall kommer börja gälla från och med nästa år, ska gälla alla verksamheter som kommunen stödjer.

– Jag hoppas och tror inte att det här är ett stort problem i dag, men om IS skulle bli populära, och om det skulle bli en statussymbol att stödja IS så måste vi vara proaktiva och införa detta innan vi hamnar där, säger KD:s gruppledare i Stockholm Erik Slottner till Nyheter24.

Slottner menar att det nya förslaget kommer att kräva att lärare och framför allt rektorer utbildas för att undvika att oskyldiga misstänkliggörs.

– Ska man införa det här måste rektorer och lärare veta vad som gäller. Å andra sidan kan det inte ta så lång tid att lära sig hur olika IS-symboler ser ut. Alla vet hur ett hakkors ser ut, men det här är något mycket nyare och därför kommer nog en del utbildning behövas för att det ska bli verkningsfullt.

Erik Slottner. Bild:TT

Hur ska skolpersonal agera om de får syn på en IS-symbol?

– I första hand måste man avlägsna symbolen. Sen är det minsta man kan begära att föräldrarna kontaktas men även att socialtjänsten och polis ska kontaktas. Man kan inte bara ta bort symbolen och sen låta det vara, säger Erik Slottner till Nyheter24.

Är det här ett bra förslag?