Onsdag 8 Dec
Stockholm

5 viktiga saker som sammanfattar Sverigedemokraternas landsdagar

Jimmie blev omvald, Söder blev petad och Lund demonstrerade.
1 av 4
Jimmie blev omvald, Söder blev petad och Lund demonstrerade. Foto: tt bild
Några hundra personer deltog.
2 av 4
Några hundra personer deltog. Foto: Karl Anders Lindahl
Till värde av miljoner.
3 av 4
Till värde av miljoner. Foto: tt bild
4 av 4

I helgen var det dags för Sverigedemokraterna att ställa till kongress. Här är allt du behöver om du missat något!

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

1. Toppstyrningen

Att Sverigedemokraterna får kritik för att vara toppstyrt är verkligen inget nytt, men på Landsdagarna blev den konflikten extra tydlig när några ledamöter försökte få igång en debatt om uteslutandet av SDU. Den debatten stängdes snabbt ner av Richard Jomshof, som menade att det var partiledningen som skulle besluta om detta. ”DDR-liknande utrensingskultur”, kallade före detta SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand detta i en kommentar till Nyheter24.

2. Bråket i makttoppen

Men även i den yttersta toppen är det ingen dans på rosor. Enligt källor till Aftonbladet ska Björn Söder, tidigare en av ”de fyras gäng”, petas ur SD-mäktigaste utskott, verkställande utskottet.

– Jag tänker visa framfötterna och förvalta det förtroende jag har fått i mina övriga uppdrag, sa Söder till Nyheter24 efter petningen.

3. Stor demonstration mot mötet

På lördagen genomfördes en stor demonstration i Lund, där några hundra personer marscherade från centrala Lund till området där hotellet där SD höll sina Landsdagar. Polsen spärrade av hela området, och efter oroligheter och tumult begav sig tåget tillbaka till Lund igen.

Bild: Karl Anders Lindahl

4. Snus, jakt med pilbåge och skolunifromer

Många stora diskussioner uteblev. Områdena socialförsäkring, migration och skattepolitik genomarbetades på 20 minuter. Däremot blev det långa debatter om det är okej att jaga djur med pilbåge, om man ska ha skoluniformer, och om gravida som snusar ska tvångsomhändertas.

Bild:TT

5. Få konflikter

En av de få gånger som kongressen faktiskt utmanade partistyrelsen var på söndagen, då vinster i välfärden debatterades. Partistyrelsen vill tillåta vinster i välfärden, trots att man förra året gick till val på att få bort vinster i välfärden. Men flera medlemmar anser att vinsterna måste återinvesteras i välfärden. Även i förslaget om skoluniformer gick kongressen mot partistyrelsen, och lyckades genomdriva ett förslag om skoluniformer.

Bild:TT

Hade du en bra helg?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela