Måndag 10 Maj
Stockholm

Sverigedemokraterna vill förbjuda slöja i grundskolan

Slöjförbud
Sverigedemokraterna vill förbjuda slöja i skolan. Foto: Jessica Gow/Carina Johansen / NTB Scanpix / TT

Muslimska tjejer ska inte längre få ha hijab på sig i skolan. Det anser nu Sverigedemokraterna, som attackerar slöjor i en ny debattartikel.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Slöja i för- och grundskolan ska förbjudas. Det skriver nu fyra toppolitiker inom Sverigedemokraterna i en debattartikel i Aftonbladet. 

Det är Patrick Reslow, Robert Stenkvist, Michael Rubbestad och Jörgen Grubb som nu alltså anser att slöjor bör förbjudas helt, eftersom det visar på ett förtryck mot flickor. 

"I många fall är utgångspunkten att beslöjning handlar om kyskhet, heder eller att dölja sina behag. Detta sänder i förlängningen signaler om en slags sexualisering av barn", skriver de fyra SD-politikerna i sin debattartikel

Spelar ingen roll om det är frivilligt

Man menar också att man inte kan ta hänsyn till de fall där en flicka frivilligt tar på sig en slöja, eftersom det är svårt att avgöra när det är påtvingat och när det inte är det. En liknande lag har redan införts i Österrike, där det är förbjudet för tjejer att bära huvudduk. 

Det är inte första gången SD går till attack mot slöjor. 2017 föreslog SD i Karlshamn att slöjor skulle förbjudas för kvinnor inom kommunal verksamhet, och under flera år har partiledningen drivit frågan om totalförbud mot heltäckande slöja. 

Nyligen gick en SD-politiker ut och ville förbjuda något annat i skolan – här kan du se vad det var.

Håller du med SD?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela