Slöjförbud
Sverigedemokraterna vill förbjuda slöja i skolan. - Foto: Jessica Gow/Carina Johansen / NTB Scanpix / TT

Sverigedemokraterna vill förbjuda slöja i grundskolan

Muslimska tjejer ska inte längre få ha hijab på sig i skolan. Det anser nu Sverigedemokraterna, som attackerar slöjor i en ny debattartikel.


Slöja i för- och grundskolan ska förbjudas. Det skriver nu fyra toppolitiker inom Sverigedemokraterna i en debattartikel i Aftonbladet. 

Det är Patrick Reslow, Robert Stenkvist, Michael Rubbestad och Jörgen Grubb som nu alltså anser att slöjor bör förbjudas helt, eftersom det visar på ett förtryck mot flickor. 

"I många fall är utgångspunkten att beslöjning handlar om kyskhet, heder eller att dölja sina behag. Detta sänder i förlängningen signaler om en slags sexualisering av barn", skriver de fyra SD-politikerna i sin debattartikel

Spelar ingen roll om det är frivilligt

Man menar också att man inte kan ta hänsyn till de fall där en flicka frivilligt tar på sig en slöja, eftersom det är svårt att avgöra när det är påtvingat och när det inte är det. En liknande lag har redan införts i Österrike, där det är förbjudet för tjejer att bära huvudduk. 

Det är inte första gången SD går till attack mot slöjor. 2017 föreslog SD i Karlshamn att slöjor skulle förbjudas för kvinnor inom kommunal verksamhet, och under flera år har partiledningen drivit frågan om totalförbud mot heltäckande slöja. 

Nyligen gick en SD-politiker ut och ville förbjuda något annat i skolan – här kan du se vad det var.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med SD?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Turkisk uppmaning om enighet efter Hamasmöte

Kriminalvårdare döms för våld mot intern

En kriminalvårdare på Skänningeanstalten döms av Linköpings tingsrätt för att ha misshandlat en intern.

Sex häktade efter rekordstort knarkbeslag

Sex personer har begärts häktade för synnerligen grovt narkotikabrott. De greps i samband med en stor polisinsats i Nynäshamn söder om Stockholm på torsdagen.

Tusentals drabbade av strömavbrott

Ett strömavbrott har under lördagen drabbat Eons kunder i Upplands Väsby kommun norr om Stockholm. Som mest berördes drygt 12 000 av Eons kunder.

Jasmin lever som hemmafru: "Råd att leva på en inkomst"

1 timme sedan
Kan man leva som hemmafru och ändå ha en trygg privatekonomi? Nyheter24 har pratat med Jasmin som lever som hemmafru, och hållbarhetsekonomen Madelén Falkenhäll, för att svara på det.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Helsingborg

1 timme sedan
"Singelolycka på Sofiebergsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.