Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sverigedemokraterna vill förbjuda slöja i grundskolan

- 26/06/2019, 08:05 -

Muslimska tjejer ska inte längre få ha hijab på sig i skolan. Det anser nu Sverigedemokraterna, som attackerar slöjor i en ny debattartikel.

Slöja i för- och grundskolan ska förbjudas. Det skriver nu fyra toppolitiker inom Sverigedemokraterna i en debattartikel i Aftonbladet. 

Det är Patrick Reslow, Robert Stenkvist, Michael Rubbestad och Jörgen Grubb som nu alltså anser att slöjor bör förbjudas helt, eftersom det visar på ett förtryck mot flickor. 

"I många fall är utgångspunkten att beslöjning handlar om kyskhet, heder eller att dölja sina behag. Detta sänder i förlängningen signaler om en slags sexualisering av barn", skriver de fyra SD-politikerna i sin debattartikel

Spelar ingen roll om det är frivilligt

Man menar också att man inte kan ta hänsyn till de fall där en flicka frivilligt tar på sig en slöja, eftersom det är svårt att avgöra när det är påtvingat och när det inte är det. En liknande lag har redan införts i Österrike, där det är förbjudet för tjejer att bära huvudduk. 

Det är inte första gången SD går till attack mot slöjor. 2017 föreslog SD i Karlshamn att slöjor skulle förbjudas för kvinnor inom kommunal verksamhet, och under flera år har partiledningen drivit frågan om totalförbud mot heltäckande slöja. 

Nyligen gick en SD-politiker ut och ville förbjuda något annat i skolan – här kan du se vad det var.