Partiledare lön
Så mycket tjänar partiledarna. - Foto: TT

Miljonregnet – så mycket tjänar svenska partiledarna

Hur mycket pengar drar egentligen Sveriges mäktigaste politiker in? Nyheter24 har granskat partiledarnas årsinkomster.


Att vara partiledare kan vara ett riktigt slitgöra. 

Men det är också ett jobb där man kan tjäna en hel del pengar – det visar Nyheter24:s årliga granskning av politikernas inkomster. 

Inte helt oväntat är det statsminister Stefan Löfven och Moderaternas partiledare Ulf Kristersson som tjänar allra mest. Partiledarna för riksdagens två största partier drar båda in över två miljoner kronor om året. 

Stefan Löfven har fått påökt som statsminister, och eftersom Moderaterna vill att deras partiledare ska tjäna lika mycket som statsministern har även Kristersson fått höjd lön. 

Faktum är att alla partiledare håvar in över en miljon kronor om året – alla utom Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt, som bara har sitt riksdagsarvode på drygt sextio tusen i månaden. V-ledaren betalar dessutom en partiskatt till Vänsterpartiet som gör att han inte ska ha mer än 28 000 kronor kvar på kontot varje månad. 

EBT och Lööf vinnare

Två partiledare sticker ut i granskningen – det är Centerpartiets Annie Lööf och Kristdemokraternas Ebba Busch Thor, som båda har fått en rejäl löneförhöjning sen förra året. 

Annie Lööf ökade sin årsinkomst med drygt 200 000 kronor 2018 jämfört med 2017, men Ebba Busch Thor var snäppet värre. 

Enligt Skatteverket hade Ebba Busch Thor en inkomst på 1 163 400 kronor 2017. Året därpå hade den siffran stigit med 325 000 kronor – till 1 488 400. 

Lööf och Busch Thor har fått rejält påökt (Jonas Ekströmer/TT)

I podden Radio Redgert berättade KD-ledaren tidigare i år om sin superlön. 

– Jag vet att jag har en utopisk lön och att folk som lyssnar på det här kanske tänker ”va, skämtar du?!”. Man måste ju vara jätteödmjuk inför det faktum att jag har det otroligt bra ställt, sa Busch Thor i podden.

Så mycket tjänade partiledarna under hela 2018:

Stefan Löfven (S): 2 323 900 kronor

Ulf Kristersson (M): 2 052 100

Isabella Lövin (MP): 1 614 000

Per Bolund (MP): 1 614 000

Annie Lööf (C): 1 579 200

Jimmie Åkesson (SD): 1 283 900

Jonas Sjöstedt (V): 795 100

Nyamko Sabuni (L): 2 910 300*

*Sabuni får ungefär 130 000 i månaden för att vara partiledare för Liberalerna, vilket ger en årsinkomst på cirka 1 560 000 kronor. Den höga siffran i årsredovsiningen kommer av att hon tjänade ungefär det dubbla på sitt gamla jobb som hållbarhetschef på konsultföretaget ÅF. 

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du partiledarna tjänar för mycket?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Varningen: Kontanter riskerar att bli oanvändbara

Bröt mot yttrandeförbud: Trump riskerar fängelse

Åklagarens stjärnvittne utmålas som en "vanhedrad brottsling" och "liberala aktivister" påstås ha försökt ta sig in i juryn. Trots juridisk munkavle har Donald Trump inte hållit sig från att diskutera sin brottmålsrättegång i sociala medier eller tv. Nu ska domaren ta ställning till eventuella straff.

Polisen i Örebro rapporterar om brand

"Det ryker från en fläkt på taket till ett flerfamiljshus på väster i Örebro.", skriver polisen på sin hemsida.

Hamnarbetare döms i kokainmål

En man som varit anställd i Helsingborgs hamn i närmare 30 år döms, tillsammans med en 49-årig man, till två års fängelse vardera för bland annat förberedelse till synnerligen grov narkotikasmuggling.

Jurist döms för bedrägeri mot äldre

En jurist i Malmö döms till fängelse i fem och ett halvt år och näringsförbud i sju år för bedrägeri mot äldre och demenssjuka klienter. Han fälls för 14 fall av bedrägeri mot sina klienter.

Kommer USA att förbjuda Tiktok?

Sälj eller försvinn. Det är budskapet från amerikanskt håll när Tiktok ska upp i senaten. Men vad handlar bråket om den "kinesiska" appen egentligen om?