Partisekreteraren Lena Rådström Baastad skuldbeläggs.
Missnöjet inom Socialdemokraterna växer. - Foto: Henrik Montgomery/TT, Claudio Bresciani/TT

Toppnamnet beskylls för krisen inom Socialdemokraterna

Missnöjet inom Socialdemokraterna växer. Partiets förtroende hos väljarna rasar och Sverigedemokraterna håller på att ta över som Sveriges största parti. Nu läggs skulden på partisekreterare Lena Rådström Baastad.


Under senaste tiden har flera opinionsundersökningar visat att Socialdemokraterna håller på att tappa positionen som Sveriges största parti. 

Nyheter24 har tidigare skrivit om att skillnaden mellan regeringspartiet och Sverigedemokraterna nu är så pass liten att det inte med säkerhet går att avgöra vilket parti som är större. 

Kraftigt missnöje

Den här situationen har fått flera S-företrädare att gå ut och kräva en tydlig plan för hur krisen ska bekämpas. 

Flera uppgiftslämnare, från både Socialdemokraterna och LO, som Aftonbladet haft kontakt med uppger att Januariavtalet är en stor del av problemet. 

Personerna menar att ingen i regeringsställning pratar för det socialdemokratiska partiet längre, då politiken som drivs ligger så långt ifrån gräsrötterna.

På partiets kongress i mars tidigare i år tog statsminister Stefan Löfven själv upp problemet. 

– När politikens realiteter kräver kompromisser, är det än viktigare att visa att vårt hjärta sitter till vänster, att vår ideologiska kompass är riktad mot jämlikhet och solidaritet, sa han då. 

Men personer med stor insyn i partiet hävdar att man inte upplever att partiledningen tar situationen på allvar. 

Skuldbeläggs

Uppgiftslämnare hävdar att den kraftigaste kritiken riktas mot två personer – partisekreteraren Lena Rådström Baastad och statsministern själv.

Men Löfven uppges klara sig undan lindrigare eftersom han är en förutsättning för att Socialdemokraterna ska kunna regera vidare. 

Istället är det alltså Rådström Baastad som får bära hundhuvudet. Kritiken mot henne ska vara utbredd inom partiet och ha vuxit i styrka under senaste tiden. 

– Vi skulle vinna på att ha en partisekreterare som är stridbar, som syns. Det behövs någon som pratar för partiet och till och med kan kritisera regeringen, säger en uppgiftslämnare till Aftonbladet. 

Det ska dessutom pågå en diskussion om vilken strategi som ska användas för att fälla partisekreteraren.

Partisekreterarens svar 

I ett mejl till Aftonbladet kommenterar partisekreteraren kritiken. 

Men hon nämner inget om den som riktats mot henne själv utan skriver istället om det "tuffa år" som partiet har bakom sig. 

"Att vara tydlig politiskt blir såklart extra viktigt när vi måste göra kompromisser inom ramen för Januariavtalet. Vi måste gemensamt bli bättre på att ta hem våra segrar", skriver partisekreteraren bland annat.

Läs mer: SD:s succésiffror: Topp tre i nio av väljarnas tio viktigaste frågor
Läs mer: Nu får riksdagsledamöterna höjd lön

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kan du tänka dig att rösta på Socialdemokraterna?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Frontalkrock med plogbil – två till sjukhus

Palestinska myndigheten: Ny regering godkänd

Palestinska myndigheten (PA)har godkänt en ny regering, meddelar president Mahmoud Abbas. Beskedet kommer efter internationella påtryckningar om förändring av det palestinska styret.

985 kronor mer i lön för anställda i flera branscher – gäller från 1 april

Den 1 april 2024 höjs lönen för tusentals anställda i butiker, på lager och inom e-handel. Men hur mycket får egentligen du i löneförhöjning?

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

Leif GW Persson säger i TV4 Nyhetsmorgon att han tycker att Nytorgsmannens villkorliga frigivning är problematisk. I fängelset har den nu frigivna serievåldtäktsmannen dödshotat personal.

Polisen i Göteborg rapporterar om knivlagen

1 timme sedan
"Två personer bråkar på Nils Erikssonsplatsen. En av dem ska enligt de första uppgifterna bära kniv.", skriver polisen på sin hemsida.

Hjälp! Nordnets hopplösa pensionsfond kostar mig 1000-lappar

1 timme sedan
Även en ekonomiredaktör kan gå på en blåsning. Nyheter24:s Bilbo Göransson ser över sin gamla tjänstepension från Nordnet – och fem frågetecken gör honom orolig för att han kommer bli en utsvulten fattigpensionär. Här listar vi alla konstigheter i nätbankens så kallade pensionslösning – och en drastisk åtgärd.