Torsdag 15 Apr
Stockholm

Sverigedemokraterna vänder i abortfrågan: "Meningslöst"

Sverigedemokraterna-vander-i-abortfragan
Sverigedemokraterna vänder i abortfrågan. Foto: Johan Nilsson/TT, Shutterstock

Sverigedemokraterna har länge verkat för att sänka abortgränsen från vecka 18 till vecka 12. Under lördagen berättar dock Jimmie Åkesson att partiledningen nu har ändrat sig i frågan.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Under lördagen höll SD-ledaren Jimmie Åkesson ett tal på Sverigedemokraternas kvinnoförbunds konvent i Norrköping. Här valde Åkesson även att lyfta en fråga som särskilt berör kvinnor – abortgränsen

Tidigare har Sverigedemokraterna verkat för att att sänka gränsen för fri abort från vecka 18 till vecka 12, men nu har ledningen börjat tänka om. 

"Fullständigt meningslöst" 

Om en månad ska Sverigedemokraterna ha sin partistämma. Syftet med sammankomsten är att bestämma vilken riktning partiet ska ta i olika samhällsfrågor. 

Det är även här som den gamla hållningen kring abortgränsen ska behandlas. Och om styrelsen får som de vill skrotas det så kallade abortkravet.

– Vi har konstaterat att det här med att diskutera veckor är fullständigt meningslöst. Mitt syfte med att lyfta den här frågan har alltid varit att minska antalet oönskade graviditeter, och i förlängningen antalet aborter – som sticker ut i ett nordiskt perspektiv, sa Åkesson i talet.

Jimmie Åkesson
Jimmie Åkesson talade på Sverigedemokraternas kvinnoförbunds utbildningskonvent i Norrköping. Bildkälla: Magnus Andersson/TT

Förnekar att det är strategiskt 

Åkesson menar att partistyrelsens plötsliga vänding också beror på att frågan delvis har splittrat partiet. 

– Jag tror att det är den här frågan som har väckt mest debatt och gett mest upphov till förslag från medlemmar, ungdomsförbundet, kvinnoförbundet och vissa distrikt, sa Jimmie Åkesson till Expressen efter talet. 

Han förnekar dock att den nya åsikten skulle vara ett försök till att bredda väljargruppen. 

– I grunden hävdar jag att det är en anpassning till att partiet är mycket större än när den här hållningen beslutades. Jag har verkligen tänkt efter, men kan inte minnas att den här frågan har varit uppe för någon djupare diskussion på många år, förklarar han till Expressen

Hyllar gamla socialdemokratin 

Åkesson la även mycket fokus på Socialdemokraterna i sitt tal. Och här lät SD-ledaren mer positiv till partiet än vad han brukar göra.

Bland annat sa han att han inte har något emot socialdemokratin, i alla fall så som den var förr i tiden. Han sa  även att den "gamla tidens socialdemokrater" skulle ha föredragit Sverigedemokraternas politik. 

Läs även: SD-toppen Björn Söder sågar Greta Thunberg : "En stor klimatbluff"

Tycker du den nuvarande abortgränsen är bra?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela