Kristdemokraterna vill utreda avkriminalisering av cannabisbruk

- 28/12/2019, 10:46 -

Kristdemokraterna vänder plötsligt i narkotikafrågan. Nu vill partiet utreda en avkriminalisering av cannabisbruk. "Vi skulle kunna hitta en mycket smartare lagstiftning", ​säger KD:s talesperson i socialpolitiska frågor, till Svenska Dagbladet.

Nu vill kristdemokraterna göra om i Sveriges narkotikapolitik. 

I en intervju med Svenska Dagbladet berättar Michael Anefur, KD:s talesperson i socialpolitiska frågor, varför den nuvarande lagstiftningen inte fungerar. 

– Mycket av dagens lagstiftning bygger på en uppfattning om att dåliga karaktärsdrag gjorde att man tog droger, och attityden mot missbrukare var av typen "skärp dig och börja jobba".

"Hjälpa beroendesjuka personer" 

Tidigare har endast två riksdagspartier öppnat upp för att utreda en avkriminalisering av eget bruk – Centerpartiet och Vänsterpartiet. 

Nu ser alltså även Kristdemokraterna fördelar med att utreda frågan.

– Vi lämnar det moralistiska, det får någon annan hålla på med om de vill. För oss är frågan hur vi kan hjälpa beroendesjuka personer att leva utan missbruk. Då kan vi inte tänka som vi gjorde för 40 år sedan, säger Anefur till Svenska Dagbladet. 

Kriminaliserades 1988

1988 kriminaliserades eget bruk av narkotika. Tanken med det här var att utveckla ett narkotikafritt samhälle – en politisk linje som inte har utvärderats sedan dess. 

Anefur menar att den här typen av angreppssätt är förlegat.

– Vi gör inte det här bra i dag. Vi skulle kunna hitta en mycket smartare lagstiftning, för att hjälpa människor och inte bara sätta dit dem, säger han till Svenska Dagbladet.

Emot legalisering 

Tillsammans med bland andra KD-ledaren Ebba Busch Thor har Anefur skrivit en kommittémotion till riksdagen. Där betonas det att partiet fortfarande är emot en legalisering. 

Det här innebär att partiet vill att det ska vara fortsatt olagligt att sälja och köpa cannabis. 

Ebba Busch Thor
Bildkälla: Tomas Oneborg/SvD/TT

Kristdemokraternas nya position i frågan gör att riksdagen kan rösta om att utreda avkriminalisering av eget bruk redan 2020.

Läs även: Vänsterpartiet vill avkriminalisera narkotikabruk