Stockholm

Skärp dig Stefan Löfven – att byta namn på höstlovet är inte ditt jobb

Nyheter24:s Emma Lindström vill inte att Stefan Löfven bestämmer över skolelevers lediga tid.
Nyheter24:s Emma Lindström vill inte att Stefan Löfven bestämmer över skolelevers lediga tid. Foto: Tom Jerry Boman / TT

Emma Lindström: Statsministern vill att skolbarn läser mer. Det tror han kan lösas genom att byta namn på höstlovet.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Väl tillbaka från semestern verkar statsministern något ringrostig. På söndagen höll Stefan Löfven sitt årliga sommartal i Vasaparken i Stockholm. I samband med det passade regeringen på att presentera några nya förslag.

Bland annat ska höstlovet byta namn till "läslov". Det ingår i regeringens lässatsning för barn. Självklart är det viktigt att ungdomar lär sig läsförståelse och kan ta del av både böcker och nyhetsartiklar – men ett "läslov" är inte rätt väg att gå.

Lovet infaller på hösten, låt det då kallas för höstlov och låt eleverna vara just lediga. Att tvinga dem till läsning kommer inte förändra något. De som gillar att läsa kommer att göra det ändå, och de som hellre ägnar sig åt något annat än att sluka böcker kommer strunta i vad den lediga veckan kallas.

Stefan Löfven borde ha viktigare saker för sig än att sitta och grubbla över vad barn ska göra under sina lov. Elever som redan är stressade och pressade behöver inte en extra börda av lästvång på lovet.

En börda som dessutom blir kraftigt ojämlik eftersom intresset för att läsa inte är detsamma hos alla elever. En höstledig tonåring med dyslexi, eller andra läs- och skrivsvårigheter, kommer få mycket kortare ledig tid än klassens läslus.

Statsministerns jobb är att skapa en undervisning som är så pass bra att alla elever lär sig läsa på skoltid, att tvinga skolbarn att läsa på sin lediga tid är inte det.

Om skribenten:

Emma Lindström är politisk reporter på Nyheter24. Följ henne på Twitter: @emmalindstr_m.

Håller du med?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.