Nyheter24:s Emma Lindström vill inte att Stefan Löfven bestämmer över skolelevers lediga tid.
Nyheter24:s Emma Lindström vill inte att Stefan Löfven bestämmer över skolelevers lediga tid. - Foto: Tom Jerry Boman / TT

Skärp dig Stefan Löfven – att byta namn på höstlovet är inte ditt jobb

Emma Lindström: Statsministern vill att skolbarn läser mer. Det tror han kan lösas genom att byta namn på höstlovet.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Väl tillbaka från semestern verkar statsministern något ringrostig. På söndagen höll Stefan Löfven sitt årliga sommartal i Vasaparken i Stockholm. I samband med det passade regeringen på att presentera några nya förslag.

Bland annat ska höstlovet byta namn till "läslov". Det ingår i regeringens lässatsning för barn. Självklart är det viktigt att ungdomar lär sig läsförståelse och kan ta del av både böcker och nyhetsartiklar – men ett "läslov" är inte rätt väg att gå.

Lovet infaller på hösten, låt det då kallas för höstlov och låt eleverna vara just lediga. Att tvinga dem till läsning kommer inte förändra något. De som gillar att läsa kommer att göra det ändå, och de som hellre ägnar sig åt något annat än att sluka böcker kommer strunta i vad den lediga veckan kallas.

Stefan Löfven borde ha viktigare saker för sig än att sitta och grubbla över vad barn ska göra under sina lov. Elever som redan är stressade och pressade behöver inte en extra börda av lästvång på lovet.

En börda som dessutom blir kraftigt ojämlik eftersom intresset för att läsa inte är detsamma hos alla elever. En höstledig tonåring med dyslexi, eller andra läs- och skrivsvårigheter, kommer få mycket kortare ledig tid än klassens läslus.

Statsministerns jobb är att skapa en undervisning som är så pass bra att alla elever lär sig läsa på skoltid, att tvinga skolbarn att läsa på sin lediga tid är inte det.

Om skribenten:

Emma Lindström är politisk reporter på Nyheter24. Följ henne på Twitter: @emmalindstr_m.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Bättre än väntat från Avanza

Risk för nya ras i danska Børsen

Det finns risk för att fler delar av den brandhärjade historiska byggnaden Børsen i Köpenhamn kollapsar.

Börsen väntas falla efter Israelattack

Det ser ut att bli en minusöppning på Stockholmsbörsen, enligt förhandeln på IG Markets. På flera ledande Europabörser pekar det också mot minussiffror efter uppgifter om att Israel ska ha attackerat mål i Iran.

Morgonens nyheter 19 april

1 timme sedan
Här är morgonens nyheter i korthet.

Två unga män döda i våldsam krasch

1 timme sedan
En 18-årig man och en 20-årig har dött i en bilkrasch i Eskilstuna, säger polisen till Aftonbladet. Olyckan skedde kort efter midnatt.

Fler tror på stigande bopriser

1 timme sedan
Svenskarnas tro på stigande bostadspriser ökar för sjätte månaden i rad. Mer än hälften tror på en uppgång under året, visar Länsförsäkringarnas mätning Boprisbarometer.