- Foto: Tom Jerry Boman @Nyheter24 / TT

Sverigedemokraterna har vunnit – och vi andra har slutat bry oss

"Det är inte längre någon som förvånas över den grova rasismen inom det parti som är Sveriges tredje största."


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Det började långt innan 2010 när Sverigedemokraterna kom in i riksdagen. Men det var det året normaliseringen började på riktigt.

Sedan avslöjades att högt uppsatta SD:are gick på stan med järnrör och riktade hat och hot mot både kvinnor och invandrare. Då förfasades vi, men det var inte allt som hände. Samtidigt växte stödet för partiet som borde vara en skamfläck på Sveriges politiska karta.

Då fick partiets ekonomiskpolitiske talesperson Erik Almqvist sluta. Han ersattes av Oscar Sjöstedt. Nu har även Sjöstedt visat sitt rätta jag i en film där han skämtar om judar.

Han kommer inte lämna partiet. Han ber knappt om ursäkt. Ett kort uttalande på sin Facebook är allt som hörs från honom, och snart kommer han prata om hur SD sparar pengar på människoliv igen.

Det där vi såg i videon är inte glömt, vi bryr oss bara inte.

2010 var det många som insåg vart vi var på väg när Sverigedemokraterna tågade in i riksdagen, tog plats och satte sig på platserna som borde vara till för personer som vill bygga ett bättre samhälle. Vi blev oroliga och rädda. Vi ville inte att det här skulle bli normalt.

Många varnade för normaliseringen.

2016 är den här, normaliseringen. Det är inte längre någon som förvånas över den grova rasismen inom det parti som är Sveriges tredje största. Det är knappt ens någon som bryr sig.

De fåtalet personer som hade något att säga om videon försvarade Sjöstedts uttalande. Det är här vi är nu.

Om skribenten:

Emma Lindström är politisk reporter påNyheter24. Följ henne på Twitter: @emmalindstr_m.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Man dömd för barnvåldtäkt

Uppgifter: Israel ska ha attackerat mål i Iran

1 timme sedan
Projektiler från Israel ska ha träffat mål i Iran, uppger en amerikansk källa för ABC News. Angreppets omfattning framgår inte.

Nu börjar världshistoriens största val

1 timme sedan
En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

1 timme sedan
En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.

Två gripna efter skottlossning

1 timme sedan
En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.

Över hundra döda i stora översvämningar

1 timme sedan
Flera dagars kraftiga översvämningar i Pakistan och Afghanistan har krävt minst 130 liv.