Sverigedemokraterna skämmer ut Sveriges demokrati

- 15/09/2017, 11:27

Nyheter24:s Karl Anders Lindahl rasar på Sverigedemokraternas politik och inställning till demokratin.

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Att Jimmie Åkessons misstroendeförklaring mot Stefan Löfven misslyckades nu på fredagen kan knappast ha kommit som någon chock för någon. Det var dömt att misslyckas redan från början. 

Och även om det hade lyckats, vad hade hänt? Jo, vi hade haft två val nästa år, och Sverige hade varit utan fungerande regering i kanske över ett år. Det verkar inte vara något problem för Sverigedemokraterna. 

Att slå på stora trumman och brösta upp sig är tydligen viktigare än att ha ett land som fungerar. 

Samtidigt har Expressen i veckan avslöjat att det bland SD-politiker som står på valsedlarna till kyrkovalet finns grov islamofobi, nazistkopplingar och uppmaningar till ta till våld och strunta i svenska lagar. Är det detta man menar med ”trygghet och tradition”?

Nånting man ofta ser i ”Sverige-vänliga” grupper är att folk utomlands skrattar åt Sverige för att vi ha så dum politik, och rasister brukar oja sig över hur de skäms över att de kommer från Sverige. 

Fast vet ni vad? Det här förbannade sabotaget av den svenska demokratins stabilitet och trovärdighet är faktiskt något att skämmas över på riktigt. Uppenbarligen tar vi demokratin för givet i det här landet, eftersom vi slänger iväg misstroendeförklaringar som om de vore följförfrågningar på Instagram. 

Sverigedemokraterna själva är stolta över det här amatörbeteendet, de menar snarare att de är den riktiga oppositionen, trots att ett maktövertagande i praktiken är mer eller mindre omöjligt rent parlamentariskt. 

Sverigedemokraterna besitter bara 49 av riksdagens 349 platser. Och i de flesta opinionsmätningar har de med sig knappt var femte svensk. Och ändå blir det ett megagnäll på SD-politiker så fort de inte får precis som de vill. Det är så oseriöst så jag orkar inte. 

Nej, Sverigedemokraterna. Väx upp. Skärp er. Bete er som folk. 

Här är frågan som kan sänka SD i nästa val