- Foto: TT/Nyheter24

Så kan Sverigedemokraterna skadas av övergreppsskandalen

Nyheter24:s Karl Anders Lindahl förklarar hur Sverigedemokraterna kan förlora på skandalen kring sexövergrepp och Hanna Wigh.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Skandalen kring Sverigedemokraterna och deras före detta riksdagsledamot Hanna Wigh har dominerat veckans nyheter. Wigh menar att hon utsatts för grovt sexuellt övergrepp av en högt uppsatt riksdagsledamot i SD. Det har också talats om en grabbkultur, Wigh själv har kallat partiet för ett "harem", och kvinnoförbundet har gått ut och krävt svar av partiledningen. 

Men hur kommer detta påverka opinionssiffrorna för Sverigedemokraterna? Ja, låt oss titta lite på det. 

”Skandaler får bara Sverigedemokraterna att växa”, är något man ofta hör från experter och förståsigpåare. Men stämmer det verkligen?

Efter järnrörsskandalen 2011 lyfte Sverigedemokraterna, det är sant. Men det kan förklaras med att många på allvar fick upp ögonen för partiet och på något vis kände sympati. 

Men det är faktiskt fem år sen nu. Mycket har hänt med svensk politik, och mycket har hänt med Sverigedemokraterna. 

Nu för tiden försöker Sverigedemokraterna inte bara framstå som ett trovärdigt regeringsparti, man försöker också jaga väljare i nya grupper. Kvinnor har aldrig varit några flitiga SD-väljare. 

Men genom vårdförslag och prat om trygghet för kvinnor hoppas SD nu kunna vinna kvinnors hjärtan. 

Den här typen av skandal lär knappast locka fler kvinnor till partiet, snarare tvärtom. 

Vi som följt Sverigedemokraterna ett tag kan också se hur den här skandalen är annorlunda. Sverigedemokraterna brukar ha en imponerande effektivitet i sin krishantering. Man förklarar, ger sitt perspektiv, utesluter och lägger i frysbox. 

Men med Wigh-skandalen är det annorlunda. Krishanteringen har något panikartat över sig, ta till exempel det här med oklarheterna om hur och när Jimmie Åkesson fick reda på vem anklagelserna gällde.

Från partiledningens håll försöker man skylla på TV4. Nätsvansen och SD-bloggarna pekar på att sexuella övergrepp och trakasserier minsann finns i andra partier (skulle det göra det okej i SD?). På Flashback och på Twitter försöker hundratals anonyma troll misskreditera Hanna Wigh, mena att hon ljugit innan, att hon är virrig och att hon har en historia av psykisk ohälsa. 

Kort sagt är krishanteringen att haveri från hela SD-rörelsen, som mest påminner om hur det ofta blir när en kvinna talar ut om sexuella övergrepp: misstänkliggörande, misskrediterande och byte av samtalsämne. 

Och bättre lär det inte bli. Polisanmälan mot mannen lär läggas ner och då kommer det bli ännu värre. Dessutom kommer Sverigedemokraterna kunna hävda att man "tagit itu" med problemet. Men det kommer inte kännas trovärdigt för fem öre. 

Sverigedemokraterna behöver kvinnliga väljare. Sverigedemokraterna behöver kvinnor som engagerar sig i partiet. Det blir inte lätt med den här typen av skandaler – eller med den här typen av hantering. 

Skandaler får kanske inte Sverigedemokraterna att minska, men det kan få Sverigedemokraterna att sluta växa, och föra dem allt längre bort från regeringsmakten. Det är två konsekvenser som är katastrofala för Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson på lång sikt. 

Missat något? Läs allt om skandalen här!

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tror du SD får svårt att växa?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Netflix krossade förväntningarna

2 timmar sedan

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

3 timmar sedan
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

3 timmar sedan
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

3 timmar sedan
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Nordmaling rapporterar om trafikkontroll

3 timmar sedan
"Lögdeå, resultat efter stor trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

3 timmar sedan
"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.