Lördag 4 Dec
Stockholm

"Bara en tidsfråga innan Moderaterna och SD börjar samarbeta"

Karl Anders Lindahl och Jimmie Åkesson
Moderaterna och Sverigedemokraterna närmar sig varandra alltmer. Foto: TT/Youtube/Nyheter24

Vi kommer snart se ett öppet samarbete mellan Moderaterna och Sverigedemokraterna, skriver Nyheter24:s Karl Anders Lindahl.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Du har kanske sett den vilt diskuterade reklamfilmen från Sverigede… förlåt, Moderaterna i Göteborg? Den där tittaren får veta att GBG förr i tiden minsann var en stad där man jobbade, gjorde rätt för sig, spelade i UEFA-cupen och drack öl i solen? Den där det bara fattas klipp från Albert och Herbert och ett par ordvitsar för att nostalgiidyllen ska vara komplett?

I videon får man också veta att något gått snett, och att Moderaterna ska fixa allting. Videon har blivit kritiserad eftersom den målar upp en onödigt mörk bild av Göteborg och för att man använder tydlig SD-retorik. 

”Det här är en av många bilder av Göteborg”, sa Moderaternas vice partiledare Elisabeth Svantesson i SVT:s Agenda på söndagskvällen. I intervjun gled Svantesson runt på meningarna och kom aldrig riktigt fram till någon poäng. Hon menade dessutom att hon själv inte sett filmen, något som låter högst otroligt. Om det stämmer är det däremot anmärkningsvärt att M:s näst högsta höns har så dålig koll på sitt eget parti, med tanke på all diskussion om videon. 

Varenda parti i Sverige har eller har haft liknande filmer. Dvs först en problemformulering och sedan en lösning”, skrev Moderaternas strategichef Per Nilsson på Twitter igår. Ett ganska smidigt sätt att se på politisk kommunikation och undvika jobbiga frågeställningar. Han hade lika gärna kunnat skriva ”Vi sa en sak och sen sa vi en sak till, så gör folk hela tiden”. 

Det hela påminner om Moderaternas kommunikation efter Anna Kinberg Batras utspel om att fälla regeringen med hjälp av SD och öppna för samarbete i riksdagen. Virrigheten, vändandet och vridandet känns igen. Och vi minns väl alla hur det gick då. Otydligheten var en av anledningarna till att AKB ett drygt halvår senare tvingades avgå. 

En som jublar i hemlighet är kanske Annie Lööf. Sist Moderaterna svamlade i SD-vatten fick C sin största uppgång på decennier. Samma sak kan hända nu också.  

Sverigedemokraterna kan också jubla. Att ett regeringsbärande parti som Moderaterna nu tar upp frågor SD drivit i flera år måste vara positivt för Åkessons gäng. På sikt kan säkert SD också tjäna i opinionen på att deras hjärtefrågor blir alltmer normaliserade och en del av agendan på allvar. 

Dock lär väl Åkesson vara lite sur över att Moderaterna verkar ha tryckt Ctrl-C Ctrl-V på stora delar av SD:s partiprogram och sen presenterat det som egen politik. Men visst, det borde nu bara vara en tidsfråga innan Moderaterna på allvar öppnar för samarbete med Sverigedemokraterna – argumenten för att inte göra det kommer att låta allt mindre trovärdiga ju närmare valdagen vi kommer. 

Nyligen gick en Vänsterpartiets Daniel Riazat till hårt angrepp mot Jimmie Åkesson – läs mer om det här!

Har Moderaterna kopierat SD:s politik?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela