Stockholm

Kommer Alternativ för Sverige komma in i riksdagen?

Karl Anders Lindahl, Gustav Kasselstrand. MONTAGE
Nyheter24:s Karl Anders lLindahl analyserar läget för nystartade Alternativ för Sverige. Foto: TT/Nyheter24

Det nya partiet Alternativ för Sverige syns allt mer och mer. Men hur stora chanser har Gustav Kasselstrands parti att komma in i riksdagen i höstens val?

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

”Nu börjar resan för att ta tillbaka vårt land”. Det är med den sloganen nya partiet Alternativ för Sverige hoppas få tillräckligt många röster i höstens val för att kunna komma in i Sveriges riksdag. 

Partiet vill profilera sig som ett alternativ till Sverigedemokraterna, och på hemsidan skriver AfS att SD är ”mer intresserade av anpassning för att bli godkända av de andra partierna” än att ta tag i de politiska frågor som är viktiga för SD-väljarna. 

Men hur kommer det egentligen att gå för Alternativ för Sverige i höstens val? Kommer partiet få de fyra procent av rösterna som krävs för att få riksdagsmandat?

Nja. 

Det finns än så länge inte så mycket att säga om det nystartade partiet i opinionen. I en färsk mätning av Yougov, som Metro publicerat, får partiet knappt två procent. Med tanke på att SD brukar få 20-25 procent i Yougovs självrekryterande webbpanel så får man nog tolka AfS-siffran som en smula uppblåst och i största laget. Och med två procent kommer man inte långt. 

AfS, som till stor del består av uteslutna före detta sverigedemokrater, har en tydlig målgrupp: SD-väljare som är besvikna på Sverigedemokraterna. Partiet gör verkligen ingen hemlighet att det är här man kommer att hämta röster, och man har redan lyckats värva SD-toppen Olle Felten till partiet. 

Problemet för AfS är dock att SD:s kärnväljare inte är speciellt många. Ja, det går bra för SD i opinionen, men enligt SCB:s partisympatiundersökning är det färre som faktiskt tycker om SD än som kan tänka sig rösta på dem. 

Om AfS ska rikta sig in på de ideologiskt övertygade SD-väljarna blir målgruppen helt plötsligt inte så stor, och Alternativ för Sverige måste locka över fler än var tredje hängiven sverigedemokrat för att kunna komma in i riksdagen. Det talar mot riksdagschanserna. 

Det som talar för AfS är att partiet har ett gyllene läge att skapa oordning och instabilitet inom Sverigedemokraterna, och på så vis locka väljare. I SD-märkta Facebook-grupper är diskussionerna om AfS redan i full gång, och före detta SD-väljare pratar nu om Sverigedemokraterna som en del av ”åttaklövern” och det politiska etablissemanget. 

Om AfS lyckas marknadsföra bilden av SD som ett bekvämt etablissemangsparti kan kanske Gustav Kasselstrands parti ha en chans. För Jimmie Åkesson skulle det scenariot, att behöva spela defensivt högerut, vara en mardröm. 

Men om det inte händer något oväntat är det svårt att se hur AfS skulle kunna ta sig in i riksdagen i valet 2018. Men, det är ett ungt parti med unga företrädare, och det kommer fler chanser. 

Karl Anders Lindahl, politikredaktör Nyheter24


Alternativ för Sverige lanserade nyligen en lite ovanlig kampanj – läs mer om det här

Tror du AfS kommer in i riksdagen?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.