Weird Al – Spotify
"Weid Al" Yankovic fick över 80 miljoner streams på Spotify, 2023. - Foto: Amir Nabizadeh/TT, Jordan Strauss/AP

Artistens om Spotify-pengarna: "Räcker till en smörgås"

Artisten "Weird Al" Yankovic har delat hur många Spotify-streams han fick under 2023 och passar på att skicka en känga till företaget.


I sin Spotify-"Wrapped"-video för 2023 levererade artisten "Weird Al" Yankovic en speciell hälsning till sina lyssnare – och samtidigt en pik till Spotify. Yankovic, som är känd för sina parodilåtar, delade med sig av sin förvåning över att ha fått över 80 miljoner streams på Spotify under året. 

I videon skämtar han att, om hans beräkningar stämmer, innebär det att han tjänat ungefär 125 kronor. En summa som han kommenterade skulle räcka till en trevlig smörgås på restaurang. Yankovic tackade sina fans för deras stöd och för smörgåsen. Här kan du se videon som ett fan publicerat på X(tidigare Twitter).

Ny royalty-modell

Denna kommentar kommer i kölvattnet av Spotifys tillkännagivande om en ny utbetalningsmodell som träder i kraft i början av 2024. Denna modell syftar till att omfördela totalt 10 miljarder i betalningar över de nästa fem åren till "legitima" arbetande artister. Enligt den nya policyn måste låtar nå en minimitröskel på 1 000 strömningar inom 12 månader för att få royalties.

Läs mer: Gör ALLTID det här – innan du använder hotellets Wi-FI

Läs mer: Anställd lurades av fejk-chef – betalade miljonbelopp

Spotify får kritik

Spotify har länge varit måltavla för kritik gällande de låga utbetalningarna till artister. En rapport från 2023 gjor uppskattar att Spotify betalar ut mellan 0,003 och 0,005 dollar per stream i genomsnitt. Baserat på dessa uppskattningar skulle "Weird Al" ha fått minst 240 000 dollar eller 2,5 miljoner kronor för sina 80 miljoner strömningar.

Enligt Variety har Spotify betalat musikindustrin cirka 9 miljarder dollar under 2023. Detta visar på en nästan tredubbling av utbetalningarna under de senaste sex åren, vilket utgör en stor del av de över 48 miljarder dollar som Spotify har betalat ut sedan starten. 

Detaljer kring dessa utbetalningar kommer att delas i Spotifys årliga "Loud & Clear"-rapport, som väntas uppdateras inom de kommande veckorna.

Läs mer: IKEA släpper ny tjänst – så fungerar den

Läs mer: Disney Plus stora förändring – så påverkas användarna

Informationen och texten i artikeln är framtagen med hjälp av AI-verktyg. Den är därefter bearbetad och faktagranskad av Nyheter24

/
Senaste nytt

Tidsfristen slut: Dags för Israels svar i Haag

Australisk pilot kidnappad i Papua Nya Guinea

En australisk helikopterpilot och två telekomarbetare har blivit kidnappade i Papua Nya Guineas högland.

Gävle: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Kollision mellan cyklist och personbil.", skriver polisen på sin hemsida.

Arbetslösheten i Norge ökar – 3,9 procent

Arbetslösheten i Norge steg till 3,9 procent i januari, visar färska siffror från den norska statistikbyrån SSB.

Österrikare släppt från fängelse i Afghanistan

En österrikisk 84-årig man med högerextrema kopplingar har släppts efter nio månader i fängelse i Afghanistan.

Börsen inleder svagt uppåt – Tele2 rusar

1 timme sedan
Stockholmsbörsen inleder veckan svagt uppåt. OMXS-index har efter drygt fem minuters handel stigit 0,1 procent. Aktierna i Kinnevik och Tele2 bidrar till lyftet uppåt efter besked om att bolagen går skilda vägar.