Vilka appar använder sig barn av på internet och hur gör man för att skydd sitt barn från faror på internet?
Har du koll på de appar som dina barn använder? Här är tips på hur du skyddar ditt barn på internet? - Foto: TT/Pixabay

Hur bra koll har du på dina barns appar?

Som förälder är det inte ovanligt att känna oro över vad ens barn eller unga tonåring gör på internet. De flesta har hört skräckhistorier om när barn råkat illa ut på Facebook eller Snapchat. Men hur bra koll har du på andra nya appar och spel?


För många föräldrar som har unga barn och tonåringar kan det kännas viktigt att sätta begränsningar för vilka sociala plattformar barnen får befinna sig på. 

Som vuxen kan det kännas som en självklarhet att det inte är riskfritt att lägga upp privat information på en plattform som är öppen för alla. En risk som kanske inte alltid känns lika uppenbar för ett barn. 

Idag är det inte ovanligt att föräldrar sätter upp åldersgränser för när ett barn exempelvis får ha en egen Instagramanvändare. Men skillnaden mellan hur du och dina barn använder er av appar och plattformar är troligtvis större än du tror. 

Föräldrar har dålig koll på hur nya appar fungerar

Enligt en undersökning som släppts av Svenskar och Internet, har hela 74 procent av Sveriges befolkning ett Facebook-konto, och 54 av de 74 procenten använder det kontot dagligen. Men när man ser på barn och tonåringar ser siffrorna väldigt annorlunda ut. 

Personer mellan 0-16 år har nästan ingen synlighet på Facebook. Samtidigt visar siffrorna att 78 procent av alla två-åringar i Sverige använder sig av internet, och nästan alla elvaåringar i landet har en egen mobil. Så frågan är vart personer mellan 0-16 år befinner sig på internet? 

Undersökningen visar också att barn och ungdomar hänger som allra mest på Snapchat, Instagram och Youtube. 8 av 10 personer mellan 12-15 har ett Instagram-konto och 100% av personer av personer i samma ålder tittar på Youtube-videos. 

Bildkälla: TT

Med nya appar kommer nya faror

Studier visar att unga generellt sett har bättre källkritik än äldre personer på internet, enligt r. Och som en generation som växt upp med internet så bör man inte underskatta ett barns förmåga att granska varifrån informationen kommer. 

Men ett problem med nya appar är att personer som inte använder dem sällan är insatta i hur de fungerar. Appar som marknadsförs mot unga och barn har många gånger funktioner som liknar Snapchat och Instagram. Några exempel på appar som varit populära bland unga de senaste åren är Kik, Musical.ly,  På så sätt minskar inte riskerna för att online-mobbing eller sexuella övergrepp, de uppstår bara i nya forum och format. 

Hur skyddar man sina barn?

Bildkälla: TT

Nu ska man självklart inte gå runt och vara rädd, men något kan vara viktigt är att faktiskt ha lite kunskap om hur apparna fungerar. 

Enligt experter inom området är det allra viktigaste att du börjar prata med dina barn om internet så tidigt som möjligt. Det är också viktigt att du faktiskt sätter dig in i hur apparna fungerar så att du vet hur du hanterar ett problem om det skulle uppstå. Det blir också lättare för ditt barn att prata med dig om ett problem om de vet att du redan är insatt i appen eller spelen de använder. 

Allra sist är det viktigt att faktiskt visa intresse och ställa frågor om du misstänker att något är fel. 

Vanliga appar spel och appar bland yngre barn: 

– Musical.ly 

– Whatsapp

– Momio

– MovieStarPlanet

Läs även: Läser du nyheter på Facebook? Då har du sämre koll på verkligheten

TV: Så kan du se om någon har köpt följare Instagram

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Känner du till apparna som nämnts i artikeln?
Tack för din röst!