I en grop nära gränsen till Sverige grävde han ett år innan dåden ner en väska med vapen och utrustning som han senare använde den 22 juli 2011.
1 av 6
I en grop nära gränsen till Sverige grävde han ett år innan dåden ner en väska med vapen och utrustning som han senare använde den 22 juli 2011. - Foto: Faksimil Uppdrag Granskning
Bomben i Oslo dödade åtta människor.
2 av 6
Bomben i Oslo dödade åtta människor. - Foto: Hampus Lundgren / SCANPIX
Breivik sköt ihjäl 69 personer på AUF:s sommarläger på ön Utöya.
3 av 6
Breivik sköt ihjäl 69 personer på AUF:s sommarläger på ön Utöya. - Foto: Matt Dunham / SCANPIX
Uppdrag Granskning har tagit del av hemligstämplade dokument som visar...
4 av 6
Uppdrag Granskning har tagit del av hemligstämplade dokument som visar... - Foto: Heiko Junge / SCANPIX
... hur Breivik sökt kontakt med svenska kommuner för att hitta boende.
5 av 6
... hur Breivik sökt kontakt med svenska kommuner för att hitta boende. - Foto: Heiko Junge / SCANPIX
Anders Behring Breivik hade långtgående planer på att tillbringa tid i Sverige innan terrordåden.
6 av 6
Anders Behring Breivik hade långtgående planer på att tillbringa tid i Sverige innan terrordåden. - Foto: Heiko Junge / SCANPIX

Breiviks hemliga planer - Ville ha terrorbas i Sverige

Anders Behring Breivik planerade att tillbringa tiden innan terrordådet i Sverige.


Massakern på Utöya

Den 22 juli 2011 sköt Anders Behring Breivik ihjäl 69 personer på AUF:s (norska Socialdemokraternas ungdomsförbund) sommarläger på ön Utöya. Några timmar innan hade han detonerat en kraftig bomb i centrala Oslo, vilken dödade åtta människor.

Polisen fick larm om skottlossning på ön klockan 17.27, och Breivik kunde gripas knappt en timme senare.

Många ungdomar slängde sig i vattnet och försökte simma undan från ön. Flera räddades i småbåtar. På ön befann sig knappt 600 personer när terroristen och massmördaren slog till.

Dådet anses vara det värsta någonsin i Norge under fredstid.

I kväll avslöjar Uppdrag Granskning tidigare hemliga uppgifter som visar norrmannens minutiösa planering.

Sommaren 2010 hade Breivik skaffat den utrustning han behövde för att kunna uföra de fruktansvärda dåden. För att undkomma att bli avslöjad grävde han ner allt i en svart väska i skogen två och en halv timmes bilfärd från hans gård i Åsta.

Vapen, patroner, delar av den falska polisdräkten och en skyddsväst grävdes ner - för att senare hämtas strax innan dådet. Platsen ligger endast ett hundratal meter från gränsen till Sverige. En gräns som alltid är obevakad.

Letade svenskt boende

De svenska kommuner som ligger närmst Breiviks vapengömma är Eda och Torsby. Via mejldokumentation avslöjas hur Breivik valde att ta kontakt med just dessa på jakt efter "ödsligt boende". Han planerade nämligen att bygga bomben, som senare smällde i Oslo, i Sverige för att därefter frakta den till Norge.

I mejlen till kommunerna uppger han att han ska skriva en bok om aktiehandel och behöver vara i fred. Huset ska ha en tillhörande lada och gärna garage, ligga ödsligt och utan krav på vatten eller elektricitet.

Båda kommunerna meddelar att de inte kan hjälpa honom men bifogar tips på andra att kontakta. Via Eda turistbyrå får han namn och nummer till en fastighetsägare som sägs kunna uppfylla önskemålen. Hur kontakten med denne löd är dock oklart - fastighetsägaren vill inte svara på frågor från Uppdrag Granskning.

Svenskt simkort

Förutom vapengömman nära svenska gränsen och boendet finns ytterligare en svensk koppling - ett simkort.

I Breiviks dator hittade man ett simkort från operatören Telia. Simkortet tillhör en kvinna i Stockholm - som inte har något med Breivik att göra. Enligt Telia ska det vara omöjligt att göra en identisk kopia av ett simkort, men Breivik lyckades.

I efterhand visade det sig att Breivik aldrig flyttade till grannlandet. Trots manisk planering övergav han av någon anledning planen på en operationsbas i Sverige.

Uppdrag Granskning sänds 20.00 på SVT1.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!