Lördag 20 Aug
Stockholm

Efter kravet: Nämndemannen byts ut

Breiviks fyra advokater Geir Lippestad, Vibeke Hein Bæra, Odd Ivar Grøn och Tord Jordet.
1 av 7
Breiviks fyra advokater Geir Lippestad, Vibeke Hein Bæra, Odd Ivar Grøn och Tord Jordet. Foto: Heiko Junge / SCANPIX
Åklagarna Svein Holde och Inga Bejer Engh.
2 av 7
Åklagarna Svein Holde och Inga Bejer Engh. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
Breivik log brett när domaren tog upp fallet med facebookkommentaren. (Bilden är från måndagens förhandlingar)
3 av 7
Breivik log brett när domaren tog upp fallet med facebookkommentaren. (Bilden är från måndagens förhandlingar). Foto: Heiko Junge/Ap/Scanpix
Dagens förhandlingar inleddes med uppgifterna om nämndemannens Thomas Indrebøs uttalande i juli om dödsstraff för Breivik.
4 av 7
Dagens förhandlingar inleddes med uppgifterna om nämndemannens Thomas Indrebøs uttalande i juli om dödsstraff för Breivik. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
Receptionisten Thomas Indrebøs facebookkommentar "Dödsstraff är det enda rätta i det här fallet!!!!!!" leder till diskussioner i rätten.
5 av 7
Receptionisten Thomas Indrebøs facebookkommentar "Dödsstraff är det enda rätta i det här fallet!!!!!!" leder till diskussioner i rätten. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
Nämndemannens kommentar den 23 juli 2011.
6 av 7
Nämndemannens kommentar den 23 juli 2011. Foto: Faksimil Dagbladet
71-åriga reservnämndemannen Anne Elisabeth Wislöff.
7 av 7
71-åriga reservnämndemannen Anne Elisabeth Wislöff. Foto: Lise Åserud / SCANPIX

"Dödsstraff är det enda rätta i det här fallet!!!!!!" - Nämndemannens kommentar skapar förvirring i rätten.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

OSLO. Efter avslöjandet om facebookkommentaren beslutade rätten att byta ut nämndemannen Thomas Indrebøs. Vice nämndeman, 71-åriga pensionären Anne Elisabeth Wisløff, kommer att ta över Indrebøs plats.

Det var på måndagskvällen som den antirastisktiska tidningen Vepsen avslöjade att Indrebø skrivit på facebook att "Dödsstraff är det enda rätta i det här fallet!!!!!!" som en kommentar till en artikel om att Breivik erkänt dåden. Kommentaren skrevs den 23 juli, dagen efter dåden.

När rätten samlades i Oslo tingsrätt på tisdagen var nämndemannens åsikt ett hett ämne. Något som Anders Behring Breivik såg ut att glädjas åt; när kommentaren togs upp av domare Wenche Elizabeth Arntzen flinade han nämligen brett.

Efter att både försvar och åklagare krävt nämndemannens avgång valde domaren att ta en 60 minuters paus för överläggning. När domarna kom tillbaka kom beskedet - Indrebø byts ut. Enligt Arntzen grundas beslutet på en rad överlägganden, bland annat det faktum att nämndemannen vid ett flertal tidigare tillfällen fått svara på frågan om han yttrat åsikter kring straffet - varpå Indrebø svarat nej.

Stor vikt vid lämplighet

När nämndemännen valdes ut till rättegången mot Breivik fästes stor vikt vid deras lämplighet. En noggrann process skulle säkerställa att de inte hade kopplingar till vare sig Breivik, Arbeiderpartiet eller något av offren. Men en sak tycks ha förbisetts - att en av nämndemännen redan tagit ställning till vad han anser är ett lämpligt straff.

Indrebø har alltså nu medgett att han skrivit kommentaren men har trots att det är hans ansvar inte informerat domstolen om detta.

- Jag hade glömt att jag skrivit det. Det som är gjort är gjort och det finns inte så mycket mer man kan göra åt det i dag, sa nämndemannen Thomas Indrebø till NRK.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.