Breiviks fyra advokater Geir Lippestad, Vibeke Hein Bæra, Odd Ivar Grøn och Tord Jordet.
1 av 7
Breiviks fyra advokater Geir Lippestad, Vibeke Hein Bæra, Odd Ivar Grøn och Tord Jordet. - Foto: Heiko Junge / SCANPIX
Åklagarna Svein Holde och Inga Bejer Engh.
2 av 7
Åklagarna Svein Holde och Inga Bejer Engh. - Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
Breivik log brett när domaren tog upp fallet med facebookkommentaren. (Bilden är från måndagens förhandlingar)
3 av 7
Breivik log brett när domaren tog upp fallet med facebookkommentaren. (Bilden är från måndagens förhandlingar) - Foto: Heiko Junge/Ap/Scanpix
Dagens förhandlingar inleddes med uppgifterna om nämndemannens Thomas Indrebøs uttalande i juli om dödsstraff för Breivik.
4 av 7
Dagens förhandlingar inleddes med uppgifterna om nämndemannens Thomas Indrebøs uttalande i juli om dödsstraff för Breivik. - Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
Receptionisten Thomas Indrebøs facebookkommentar "Dödsstraff är det enda rätta i det här fallet!!!!!!" leder till diskussioner i rätten.
5 av 7
Receptionisten Thomas Indrebøs facebookkommentar "Dödsstraff är det enda rätta i det här fallet!!!!!!" leder till diskussioner i rätten. - Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
Nämndemannens kommentar den 23 juli 2011.
6 av 7
Nämndemannens kommentar den 23 juli 2011. - Foto: Faksimil Dagbladet
71-åriga reservnämndemannen Anne Elisabeth Wislöff.
7 av 7
71-åriga reservnämndemannen Anne Elisabeth Wislöff. - Foto: Lise Åserud / SCANPIX

Efter kravet: Nämndemannen byts ut

"Dödsstraff är det enda rätta i det här fallet!!!!!!" - Nämndemannens kommentar skapar förvirring i rätten.


OSLO. Efter avslöjandet om facebookkommentaren beslutade rätten att byta ut nämndemannen Thomas Indrebøs. Vice nämndeman, 71-åriga pensionären Anne Elisabeth Wisløff, kommer att ta över Indrebøs plats.

Det var på måndagskvällen som den antirastisktiska tidningen Vepsen avslöjade att Indrebø skrivit på facebook att "Dödsstraff är det enda rätta i det här fallet!!!!!!" som en kommentar till en artikel om att Breivik erkänt dåden. Kommentaren skrevs den 23 juli, dagen efter dåden.

När rätten samlades i Oslo tingsrätt på tisdagen var nämndemannens åsikt ett hett ämne. Något som Anders Behring Breivik såg ut att glädjas åt; när kommentaren togs upp av domare Wenche Elizabeth Arntzen flinade han nämligen brett.

Efter att både försvar och åklagare krävt nämndemannens avgång valde domaren att ta en 60 minuters paus för överläggning. När domarna kom tillbaka kom beskedet - Indrebø byts ut. Enligt Arntzen grundas beslutet på en rad överlägganden, bland annat det faktum att nämndemannen vid ett flertal tidigare tillfällen fått svara på frågan om han yttrat åsikter kring straffet - varpå Indrebø svarat nej.

Stor vikt vid lämplighet

När nämndemännen valdes ut till rättegången mot Breivik fästes stor vikt vid deras lämplighet. En noggrann process skulle säkerställa att de inte hade kopplingar till vare sig Breivik, Arbeiderpartiet eller något av offren. Men en sak tycks ha förbisetts - att en av nämndemännen redan tagit ställning till vad han anser är ett lämpligt straff.

Indrebø har alltså nu medgett att han skrivit kommentaren men har trots att det är hans ansvar inte informerat domstolen om detta.

- Jag hade glömt att jag skrivit det. Det som är gjort är gjort och det finns inte så mycket mer man kan göra åt det i dag, sa nämndemannen Thomas Indrebø till NRK.

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

1 timme sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

1 timme sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

1 timme sedan
"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

1 timme sedan
Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.

SMHI varnar – här blir det snö i påsk

1 timme sedan
Snöfall, sol, plusgrader och sedan återigen kallt. Jag skulle beskriva påskvädret som ostadigt över landet, säger Christopher Greenland, meteorolog vid SMHI.