Måndag 14 Jun
Stockholm

Breiviks bästa vän: "Vi kunde lita på varandra"

De berättar om hur Breivik tog avstånd och isolerade sig själva för att arbeta med "en sammanställning av islamiseringen".
1 av 4
De berättar om hur Breivik tog avstånd och isolerade sig själva för att arbeta med "en sammanställning av islamiseringen". Foto: SCANPIX
"Han hade ingen förståelse för att det finns en annan synvinkel. Det var hans uppfattning av verkligheten som var den enda rätta".
2 av 4
"Han hade ingen förståelse för att det finns en annan synvinkel. Det var hans uppfattning av verkligheten som var den enda rätta". Foto: Junge, Heiko / AP / SCANPIX
"Man försökte, men fick tydlig signal från Anders att han inte ville ha kontakt. Efter att ha provat i ett och ett halvt, kanske två år, gav jag upp", säger ett vittne.
3 av 4
"Man försökte, men fick tydlig signal från Anders att han inte ville ha kontakt. Efter att ha provat i ett och ett halvt, kanske två år, gav jag upp", säger ett vittne. Foto: Berit Roald/Scanpix
På tisdagen hördes massmördarens närmaste vänner i Oslo tingsrätt.
4 av 4
På tisdagen hördes massmördarens närmaste vänner i Oslo tingsrätt. Foto: Heiko Junge / SCANPIX

"Han var en av de mest sociala människor jag kände".

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

OSLO. Förra veckan hölls det sista vittnesmålet från ungdomarna som överlevt Utöya. På tisdagen var det i stället dags för massmördaren Anders Behring Breiviks närmaste vänner att sätta sig i vittnesbåset.

– Vi var nära vänner som kunde lita på varandra, söka stöd från och anförtro oss åt varandra, säger en av kompisarna enligt NRK.

När Breivik bestämde sig för att flytta hem till sin mor blev kamratkretsen mindre. Innan detta ska Breivik däremot haft relativt många kompisar.

– Han var faktiskt en av de mest sociala människor jag kände, berättar vännen i rätten.

"Deprimerad eller homosexuell"

Vittnena berättar att de blev oroliga för sin vän när han isolerade sig från omvärlden allt mer. En av vännerna, som känt massmördaren sedan gymnasiet, trodde att Breivik var deprimerad eller homosexuell.

– Jag trodde att han hade gått in i en depression, eller att han hade varit homosexuell och att han valde att inte lägga fram det och i stället isolera sig, säger han i rättssalen.

Vännen besökte flera gånger massmördaren hos modern - men berättar att Breivik avfärdat vittnets försök till att få tillbaka sin sociala kompis.

– Man försökte, men fick tydlig signal från Anders att han inte ville ha kontakt. Efter att ha provat i ett och ett halvt, kanske två år, gav jag upp.

Blev invandrarfientlig

Under 2011 dök terroristen upp i en del sociala sammanhang igen. Kompisarna kände däremot av Breiviks förändring.

Högerextremisten hade haft "konstiga idéer" förut men nu talade han allt oftare om "islamiseringen" och invandrarfrågor.

– Några gånger försökte jag konfrontera honom. Han blev mycket arg och rasande, säger ett av vittnena och fortsätter:

– Han hade ingen förståelse för att det finns en annan synvinkel. Det var hans uppfattning av verkligheten som var den enda rätta. Han kunde inte hantera att höra att det inte nödvändigtvis är så världen ser ut, enligt NRK.

Kommentera
Kopiera länk
Dela