Tisdag 22 Jun
Stockholm

Efter 22 juli-dåden: Sjukhusen vägrade lämna patientlistor till polisen

Polisen kunde inte underrätta de anhöriga på grund av att sjukhusen inte lämnade ut några patientlistor.
1 av 4
Polisen kunde inte underrätta de anhöriga på grund av att sjukhusen inte lämnade ut några patientlistor. Foto: Håkon Mosvold Larsen/SCANPIX
I efterhand visade det ig dock att sjukhusen hade kunnat informera polisen.
2 av 4
I efterhand visade det ig dock att sjukhusen hade kunnat informera polisen. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
Åklagarsidan kommer att förhöra en psykiatriker, en professor och en psykolog.
3 av 4
Åklagarsidan kommer att förhöra en psykiatriker, en professor och en psykolog. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
På fredagen går rättegången mot massmördaren och terroristen in på dag 33.
4 av 4
På fredagen går rättegången mot massmördaren och terroristen in på dag 33. Foto: Heiko Junge / SCANPIX

Anhöriga underättades inte förrän sent på natten till den 23:e.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

OSLO. Kort tid efter terrordåden den 22 juli bad polisen flera olika sjukhus om patientlistor för att kunna underrätta de anhöriga. Men de flesta vägrade att lämna ut någon information med hänvisning till tystnadsplikten.

Därmed fördröjdes beskedet till de anhöriga till natten mot den 23 juli. Samtidigt som det tog längre tid för polisen att kunna få en överblick över antalet skadade.

Först klockan 10.24 lördagen den 23 juli - 17 timmar efter att bomben smällde i regeringskvarteret - skickade hälsoministeriet ut information som gav sjukhuspersonalen tillåtelse att lämna ut listorna till polisen.

– Några anhöriga blev troligen underrättade senare eftersom polisen först på natten till den 23 juli fick fullständiga namnlistor över patienterna, bekräftar hälsochef Bjørn-Inge Larsen för VG.

Kommissionen granskar

22 juli-kommissionen har nu påbörjat en granskning av ärendet. Den 8 maj skickade man ett brev till Hälsoministeriet där man bad om en bedömning av, om och när hälso- och sjukhuspersonal har rätt och bör lämna ut patientlistor till polisen. I svaret från Hälsoministeriet står det klart och tydligt att det enligt lagen kan ges åtkomst för hälso- och sjukhuspersonal att lämna över patientlistor till polisen i syfte att uderrätta anhöriga.

Samma information som till sist nådde sjukhusen.

– Situationen natten till den 23 var krävande och omöjlig att överskåda. Vi blev först informerade om detta en bit in på natten, säger Larsen.

Rättegången dag 33

På fredagen går rättegången mot Anders Behring Breivik in på dag 33. Åklagarna kommer under dagen kalla psykiatrikern Per Olav Næss, professor Ulrik Fredrik Malt och psykologen Svenn Torgersen till vittnesbåset, rapporterar NRK.

Kommentera
Kopiera länk
Dela