Torsdag 6 Maj
Stockholm

Fortsatt fokus på Breiviks psyke

Rettspsykiaterna Torgeir Husby och Synne Sørheim skulle ha vittnat på onsdagen men kommer i stället att vittna på torsdagen.
1 av 4
Rettspsykiaterna Torgeir Husby och Synne Sørheim skulle ha vittnat på onsdagen men kommer i stället att vittna på torsdagen. Foto: Heiko Junge / SCANPIX
Psykiatrikerna är oeniga - är han tillräknelig eller inte?
2 av 4
Psykiatrikerna är oeniga - är han tillräknelig eller inte?. Foto: Vegard Grøtt / SCANPIX
Under torsdagen började Breivik skratta åt rättspsykiatrikern.
3 av 4
Under torsdagen började Breivik skratta åt rättspsykiatrikern. Foto: Vegard Grøtt / SCANPIX
Rättspsykiatriker Agnas Aspaas och Terje Tørrissen.
4 av 4
Rättspsykiatriker Agnas Aspaas och Terje Tørrissen. Foto: Lise Åserud / SCANPIX

Vem har rätt? Är han tillräknelig eller inte?

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

OSLO Anders Behring Breivik började skratta när psykiatriker Torgeir Husby under torsdagen läste upp massmördarens och terroristens egna samtalsutdrag. Men värre var det när mammans ord hördes, då var den åtalade mindre road.

Under fredagen fortsätter Breiviks psyke att stå i fokus. Rättspsykiatrikerna Synne Sørheim och Torgeir Husby kommer nu att frågas ut om den första sinnesutredningen som kom fram till att Breivik är straffrättsligt otillräknelig. Enligt Sørheim och Husby lider 33-åringen bland annat av psykotiska vanföreställningar, paranoida vanföreställningar, grandiosa vanföreställningar om sig själv och schizofreni.

Andra utredningen

Därefter kommer rättspsykiatrikerna Terje Tørrissen och Agnar Aspaas redogöra varför de, till skillnad mot Sørheim och Husby, bedömmer Breivik som tillräknelig.

Kommentera
Kopiera länk
Dela